Η Μόσχα «μπλόκαρε» λεφτά της Βενεζουέλας

Η Μόσχα «μπλόκαρε» λεφτά της Βενεζουέλας18.02.2019Ειδήσεις

«Πάγωσε» λογαριασμούς κρατικής εταιρίας

Η ρωσική τράπεζα Gazprombank αποφάσισε να παγώσει τους λογαριασμούς της κρατικής εταιρίας πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA και σταμάτησε τις συναλλαγές με την εταιρία, προκειμένου να μειώσει τον κίνδυνο να της επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις. Την ώρα που όλο και περισσότερες ξένες εταιρίες περιορίζουν

την έκθεσή τους στην PDVSA, έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός πως και η ΜόσχαΡωσία κατέχει το 49% της πετρελαϊκής), που μέχρι πρότινος στήριζε τον Νίκολας Μαδούρο, αποφάσισε να πάρει αποστάσεις από το Καράκας.

«Οι λογαριασμοί της PDVSA είναι αυτή τη στιγμή παγωμένοι. Οπως καταλαβαίνετε, δεν μπορούν να εκτελεστούν συναλλαγές» δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, ενώ η Gazprombank δεν σχολίασε την εξέλιξη. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Μαδούρο φαίνεται ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αναπτύξει στρατό στα σύνορα με την Κολομβία, η οποία δηλώνει «αποφασισμένη» να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στον λαό της γειτονικής χώρας.

Ειδικό σχέδιο

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με την ανώτατη στρατιωτική διοίκηση, ο Μαδούρο ζήτησε από τον στρατό να ετοιμάσει ένα ειδικό σχέδιο ανάπτυξης στη μήκους 2.200 χλμ συνοριακή έκταση με την Κολομβία, καθώς -όπως είπε- θέλει να αξιολογήσει τι είδους σχηματισμός απαιτείται ώστε το σύνορο αυτό «να είναι απαραβίαστο, αήττητο, απλησίαστο».

Κι ενώ συνέβαιναν αυτά, έγινε γνωστό πως ακόμα ένα αμερικανικό αεροσκάφος που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια βρίσκεται ήδη από το Σάββατο στα κολομβιανά σύνορα με τη Βενεζουέλα. Τα είδη πρώτης ανάγκης που έχουν σταλεί ήδη από τις ΗΠΑ και την Κολομβία παραμένουν αποθηκευμένα στη μεθοριακή πόλη Κουκούτα, όμως άγνωστο παραμένει πότε και αν θα δοθεί άδεια για την παράδοσή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα