Η Εκκλησία δεν χρωστά φόρους στο κράτος

Η Εκκλησία δεν χρωστά φόρους στο κράτος07.09.2018Ρεπορτάζ

Η Εκκλησία δεν χρωστά φόρους στο κράτος

Οι αποφάσεις του ΣτΕ για τα ακίνητα της σύμβασης Εκκλησίας - Πολιτείας του 1952 αφορούν φόρους εισοδήματος τους οποίους έχει ήδη εξοφλήσει η Εκκλησία. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος (ΔΙΣ), που συνήλθε χθες στην τρίτη συνεδρία της για τον μήνα Σεπτέμβριο.

Πιο συγκεκριμένα, στο ανακοινωθέν της η ΔΙΣ τονίζει: «Λαβούσα γνώση των προσφάτων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα ακίνητα

της Συμβάσεως Εκκλησίας - Πολιτείας της 18/09/1952 και προς σχηματισμό πλήρους εικόνας, διευκρινίζει ότι οι αποφάσεις αφορούν σε φόρους εισοδήματος για μια ειδική κατηγορία ακινήτων, τους οποίους έχει ήδη εξοφλήσει η Εκκλησία της Ελλάδος».

Σημειώνει ακόμη ότι το 1952 η Εκκλησία παραχώρησε στην Πολιτεία τεράστιες εκτάσεις αγροτολιβαδικής περιουσίας των ιερών μονών (770.000 στρέμματα) προς αποκατάσταση των πληγέντων από την Κατοχή και τον Εμφύλιο. Η Εκκλησία τότε δέχθηκε να μην αποζημιωθεί πλήρως από το κράτος, αλλά να λάβει μειωμένο αντάλλαγμα, σε γη και χρήμα, ίσο με το 1/3 της αξίας της παραχωρούμενης περιουσίας.

Αντισυνταγματική

Η Πολιτεία παραχώρησε στην Εκκλησία μερικά δημόσια ακίνητα ως μειωμένο αντάλλαγμα και δεσμεύθηκε με νόμο ότι τουλάχιστον τα έσοδα από τα ακίνητα αυτά δεν θα φορολογούνται. «Αργότερα, η Πολιτεία μετέβαλε γνώμη και κατήργησε την απαλλαγή. Το ΣτΕ με τις πρόσφατες αποφάσεις του έκρινε ότι η υπαναχώρηση αυτή και η φορολόγηση δεν είναι αντισυνταγματικές» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΔΙΣ και παράλληλα τονίζει: «Παραμένει, βεβαίως, το ζήτημα ότι η Πολιτεία δεν τήρησε εκ των υστέρων τις υποχρεώσεις της σχετικά με τη Σύμβαση του 1952 απέναντι στην Εκκλησία».

Keywords
Τυχαία Θέματα