Η «Χιόνη» μάς πάγωσε και... φεύγει

Η «Χιόνη» μάς πάγωσε και... φεύγει14.02.2019Ρεπορτάζ

Αρνητικές θερμοκρασίες, θυελλώδεις ανέμους και νιφάδες στην Αττική έφερε η κακοκαιρία, που αρχίζει να υποχωρεί

Με θυελλώδεις ανέμους, βουτιά του υδραργύρου και χιόνια που έπεσαν ακόμα και σε περιοχές της Αττικής έκανε χθες αισθητή την παρουσία της η κακοκαιρία «Χιόνη». Την ίδια στιγμή δεν έλειψαν τα προβλήματα, όπως στα δρομολόγια των πλοίων, ενώ ευτυχώς δεν σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές, όπως είχε συμβεί με προηγούμενες κακοκαιρίες.

Η κάθετη πτώση της θερμοκρασίας έγινε ιδιαίτερα αισθητή χθες το πρωί σε ολόκληρη τη χώρα και

κυρίως στις ορεινές περιοχές. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες καταγράφηκαν κυρίως στα χιονοδρομικά κέντρα, μεταξύ άλλων στο Καϊμάκτσαλαν (-14,3 βαθμούς) και στη Βασιλίτσα (-10,6), αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως στον Αγιο Παύλο Ημαθίας, όπου το θερμόμετρο έδειξε -5,8 βαθμούς.



Παράλληλα, προβλήματα παρουσιάστηκαν στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων. Δεμένα στα λιμάνια ήταν χθες τα πλοία σε Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο, ενώ κλειστές έμειναν οι γραμμές Αγ. Μαρίνα - Νέα Στύρα, Αρκίτσα - Αιδηψός, Πάχη Μεγάρων - Φανερωμένη Σαλαμίνας.
Κλειστό ήταν και το Ρίο - Αντίρριο, ενώ τα δρομολόγια των πλοίων στις γραμμές Κυλλήνη - Ζάκυνθος και Κυλλήνη - Κεφαλλονιά γίνονταν κατά την κρίση του πλοιάρχου. Επίσης, καθηλωμένα έμειναν στα λιμάνια της Κρήτης τα πλοία για Πειραιά.

Ο χιονιάς «έκανε ποδαρικό» στην Πάρνηθα, όπου οι πρώτες νιφάδες άρχισαν να πέφτουν από νωρίς το πρωί, και συνεχίστηκε στα Βίλια Αττικής. Από τις 10 το πρωί διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ στο ρεύμα προς καζίνο. Στα λευκά ντύθηκαν πολλές περιοχές της Εύβοιας, της Φθιώτιδας, του Πηλίου και της Λέσβου. Κατολίσθηση, που είχε αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία, σημειώθηκε νωρίς το πρωί στην Ευρυτανία, στον δρόμο για Υπάτη.



Ανάλογο περιστατικό σημειώθηκε και στα Χανιά και συγκεκριμένα στην εθνική οδό Χανίων - Ρεθύμνου, όπου αποκολλήθηκε βράχος, ενώ σε άλλες περιοχές της Κρήτης οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια από τις ισχυρές βροχοπτώσεις.

Πάντως, από σήμερα αναμένεται το βαρομετρικό χαμηλό να... σταματήσει να δείχνει τα δόντια του, τουλάχιστον σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας, και τα έντονα φαινόμενα να περιοριστούν σταδιακά από το πρωί στο νότιο Αιγαίο και στη συνέχεια να εξασθενήσουν.
Πάντως, η ένταση των ανέμων δεν θα κοπάσει και στο Αιγαίο θα συνεχίσουν να πνέουν ισχυροί, φτάνοντας τα 9-10 μποφόρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα