Η Αγκυρα στέλνει στη Μόσχα το βαρύ «οπλοστάσιό» της!

Η Αγκυρα στέλνει στη Μόσχα το βαρύ «οπλοστάσιό» της!28.12.2018Ειδήσεις

Στο επίκεντρο της συνάντησης η Συρία. Τέσταρε υπερηχητικό πύραυλο η Τουρκία

Από τη
Νεκταρία Καρακώστα

Την «αφρόκρεμα» της κυβέρνησής του στέλνει αύριο, Σάββατο, στη Ρωσία ο «σουλτάνος» για να συζητήσει και να συντονιστεί με τους Ρώσους ομολόγους της για την «επόμενη μέρα» της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία. Η ομάδα που

μεταβαίνει αύριο στη Μόσχα αποτελείται από τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον υπουργό Αμυνας Χουλουζί Ακάρ, τον επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας Χακάν Φιντάν και τον εκπρόσωπο της προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.

Στη διάρκεια επίσημης ενημέρωσης των συντακτών ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP) Ομέρ Τσελίκ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το Σάββατο και όσο θα διαρκούν οι συναντήσεις να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων Πούτιν και Ερντογάν για το θέμα, μέχρι να μπορέσουν να συναντηθούν από κοντά.

Ανησυχία

Τουρκία και Ρωσία μοιράζονται την ανησυχία ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το Ι.Κ., θα επιχειρήσουν να διεισδύσουν και να πάρουν τον έλεγχο στις περιοχές από όπου θα αποχωρήσουν οι 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες. Οι Ρώσοι ωστόσο επιμένουν ότι το καθεστώς Ασαντ πρέπει να αναλάβει τον έλεγχο των περιοχών αυτών - αυτό θα είναι και ένα από τα βασικά θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων του Σαββάτου.



Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε ο Τσελίκ, συνεχίζονται σε καλό κλίμα οι επαφές Αγκυρας και με την Ουάσινγκτον για το θέμα. Εξάλλου, ανακοινώθηκε ότι στις 8 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον αμερικανοτουρκική συνάντηση, στην οποία θα συζητηθούν όλες οι πτυχές των διμερών σχέσεων.
Στο μεταξύ, Μη Κυβερνητική Οργάνωση ανακοίνωνε χθες ότι τον δρόμο της φυγής επέλεξαν περισσότεροι από 11.500 άνθρωποι, εγκαταλείποντας το τελευταίο καταφύγιο του Ισλαμικού Κράτους στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, στην ανατολική Συρία. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, πρόκειται κυρίως για οικογένειες τζιχαντιστών που διέφυγαν για να γλιτώσουν από την επίθεση του αραβοκουρδικού συνασπισμού.

Μία μόλις μέρα μετά τη δοκιμή υπερηχητικού πυραύλου από τη Ρωσία, και η Τουρκία πραγματοποίησε χθες δοκιμή στο πεδίο υπερηχητικών δοκιμών HABRAS, κάνοντας τον υπουργό Επιστήμης και Τεχνολογίας της χώρας να μιλήσει για μια «ιστορική στιγμή και μια σημαντική επιτυχία για την τουρκική αμυντική βιομηχανία».

Keywords
Τυχαία Θέματα