Η Media Markt ψάχνει να βρει «συμπαίκτη»

Η Media Markt ψάχνει να βρει «συμπαίκτη»19.09.2018Επιχειρήσεις

Η γερμανική εταιρία αναζητά επενδυτή για να πάρει τα καταστήματά της, έτσι ώστε να μην αποχωρήσει κακήν κακώς από την Ελλάδα

Από τον
Φώτη Κόλλια

Σε δύο συμβούλους έχει αναθέσει η μητρική εταιρία της Media Markt, η γερμανικών συμφερόντων Ceconomy, την αναζήτηση της βέλτιστης λύσης για τη συνέχιση της δραστηριότητας της αλυσίδας λιανικής στην Ελλάδα

ή ακόμη και τη διερεύνηση πιθανών αγοραστών.

Ο όμιλος διατηρεί 12 καταστήματα στην Ελλάδα, αλλά η αδυναμία διεύρυνσης του μεριδίου αγοράς (στην τελευταία οικονομική χρήση για την οποία υπάρχουν επίσημα στοιχεία είχε μάλιστα μικρή πτώση εσόδων) και οι συνεχείς ζημιές προβληματίζουν τη διοίκηση.

Την τελευταία διετία εντός του ομίλου Ceconomy, ενός εκ των ισχυροτέρων στην Ευρώπη στον τομέα της λιανικής πώλησης τεχνολογικών προϊόντων, με έσοδα άνω των 22 δισ. ευρώ, υπήρξαν περιπτώσεις θυγατρικών που βελτιώθηκε η πορεία τους.

Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι η γειτονική Τουρκία, στην οποία η θυγατρική του γερμανικού ομίλου ήταν ζημιογόνα αλλά πλέον εμφανίζεται κερδοφόρα.
Δεν συνέβη, όμως, το ίδιο με την Ελλάδα, που παραμένει για χρόνια ζημιογόνα.

Σημειώστε ότι η Τουρκία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία είναι οι μοναδικές αγορές όπου η Media Markt και οι άλλες θυγατρικές του γερμανικού κολοσσού δεν κατέχουν την πρώτη θέση της αγοράς!
Σύμφωνα με πρόσφατη εταιρική παρουσίαση του γερμανικού ομίλου, τα έσοδα της Media Markt στην Ελλάδα περιορίστηκαν ελαφρώς στην τελευταία οικονομική χρήση (που έληξε τον Σεπτέμβριο του 2017) και ανήλθαν σε 187.000.000 ευρώ, από 189.000.000 ευρώ στην προηγούμενη χρήση.

Ηδη κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για υποψήφιους αγοραστές, τα οποία διαψεύδονται από τους φερόμενους ως επενδυτές. Οσοι παρακολουθούν την υπόθεση υποστηρίζουν ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις από τους Γερμανούς, καθώς περιμένουν τις εισηγήσεις των συμβούλων τους. «Πιθανώς να αποφασιστεί η παραμονή στην Ελλάδα με ένα άλλο μοντέλο ή να οριστικοποιηθούν τα σενάρια περί αποχώρησης» τονίζουν.

Τα σχέδια της Media Markt προσκρούουν και στη μεγάλη πτώση που παρουσίασε τα τελευταία χρόνια η αγορά, αν και εσχάτως καταγράφονται θετικά πρόσημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα