Κρήτη: Βεντέτα τέλος έπειτα από 60 χρόνια

Κρήτη: Βεντέτα τέλος έπειτα από 60 χρόνια19.09.2018Ρεπορτάζ

Δύο οικογένειες στον Μυλοπόταμο ξέχασαν το αίμα και έδωσαν τα χέρια με μια διπλή βάφτιση

Περισσότερο από 60 χρόνια δύο μεγάλες οικογένειες από την ευρύτερη περιοχή του Μυλοποτάμου Ρεθύμνου ήταν «στα μαχαίρια» εξαιτίας μιας βεντέτας που υπήρχε ανάμεσά τους.

Πριν από λίγες ημέρες, όμως, τα μέλη των δύο οικογενειών συμφιλιώθηκαν, έδωσαν τα χέρια και ξέχασαν το αίμα που κύλησε ανάμεσά τους με μια διπλή «συντεκνιά», δηλαδή βάφτιση,

που έγινε στο μικρό οροπέδιο των Ταλαίων Ορέων, στην επιβλητική Μονή του Βωσάκου, και έκρυβε πολλούς συμβολισμούς, κυρίως γιατί σηματοδοτεί την απαρχή μιας νέας σελίδας στις ζωές τους.

Την ημέρα της βάφτισης εκτυλίχθηκαν συγκινητικές στιγμές, κυρίως γιατί οι δύο φαμίλιες επέλεξαν έπειτα από δεκαετίες τον δρόμο της συμφιλίωσης και δεν σκέφτηκαν ούτε στιγμή να επιλύσουν τις διαφορές τους με αιματηρές συγκρούσεις, όπως έκαναν για πολλές γενιές οι πρόγονοί τους. Πάντως, πολλές προσπάθειες για να έρθουν πιο κοντά οι αντιμαχόμενες πλευρές είχαν γίνει και στο παρελθόν, χωρίς όμως να καρποφορήσουν.

Οπως είπε χαρακτηριστικά άνθρωπος που γνωρίζει από κοντά τη βεντέτα, «υπήρξαν σοβαροί άνθρωποι που μπήκαν στη μέση από την αρχή και απέτρεψαν τα χειρότερα. Επικράτησαν η λογική και η ψυχραιμία και σιγά σιγά άρχισε να καλλιεργείται ένα θετικό κλίμα προς την κατεύθυνση του σασμού (δηλαδή, του συμβιβασμού). Οι συνθήκες ωρίμασαν και έτσι έφθασε η ώρα να γίνει αυτός ο σασμός με την τέλεση διπλής συντεκνιάς».

Θεσμός

Ο σασμός είναι ένας σημαντικός θεσμός στην Κρήτη και έχει γλιτώσει δεκάδες οικογένειες από πολλά δεινά. Μάλιστα, πολλοί άνθρωποι αφιερώνουν τις ζωές τους στη διαδικασία του συμβιβασμού, η οποία χαρακτηρίζεται ακόμα και «λειτούργημα», και δεν είναι λίγες οι φορές που ο σασμός επικυρώνεται με μια βάφτιση.

Keywords
Τυχαία Θέματα