Οι βυζαντινοί θησαυροί της Παροναξίας

Οι βυζαντινοί θησαυροί της Παροναξίας03.07.2018Τέχνες

Η έκθεση «Κυκλαδικά Στιγμιότυπα» του Χριστιανικού Μουσείου παρουσιάζεται σε τρία νησιά έως τις 30 Σεπτεμβρίου

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Ως τις 30 Σεπτεμβρίου θα φιλοξενείται στον Πύργο «Crispi» (γνωστό και ως Γλέζου) στη Νάξο η έκθεση με τίτλο «Κυκλαδικά Στιγμιότυπα» που οργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, η οποία παρουσιάστηκε πρώτη φορά με μεγάλη επιτυχία τον χειμώνα στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας. Η παρουσίαση, ανανεωμένη και εμπλουτισμένη,

επανέρχεται σε τρία νησιά των Κυκλάδων και σε τρία εμβληματικά μουσεία: στα Αρχαιολογικά Μουσεία Δήλου και Θήρας, ενώ η αρχή γίνεται από τον Πύργο της Νάξου.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω ενότητα της έκθεσης ρίχνει φως στις συντονισμένες προσπάθειες εντοπισμού, προστασίας και συντήρησης σημαντικών βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων αλλά και μοναδικών αντικειμένων εξέχουσας ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας. Αποτοιχισμένες τοιχογραφίες από σημαντικά βυζαντινά μνημεία της Νάξου, μια άγνωστη, εξαιρετικής τέχνης φορητή εικόνα καθώς και ζωγραφικά έργα από την Πάρο, όλα με αναφορές στις προκλήσεις συντήρησής τους, συνθέτουν το αφήγημα αυτής της έκθεσης.

Τα έργα θα παρουσιαστούν στην κεντρική αίθουσα του Πύργου, όπου φιλοξενείται έκθεση μεσοβυζαντινής γλυπτικής και ο εξαιρετικής σημασίας μεσοβυζαντινός τρούλος της Παναγίας Πρωτόθρονης. Η μεταφορά των «Κυκλαδικών Στιγμιοτύπων» αποτελεί προάγγελο της μόνιμης έκθεσης στον Πύργο Γλέζου, που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του έργου ΕΣΠΑ «Νησίδα Μουσείων Νάξου», και αποσκοπεί στο να διατηρήσει ενεργό το ενδιαφέρον του κοινού για τον βυζαντινό πολιτισμό του νησιού.

Παράλληλα στους χώρους του Πύργου θα παρουσιαστεί η ιδιαίτερα ξεχωριστή εγκατάσταση «(l)imited souls» του Ιωάννη Μιχαλούδη. O Μιχαλούδης είναι εικαστικός, ερευνητής και πανεπιστημιακός, αναγνωρισμένος διεθνώς ως ένας από τους πρωτοπόρους της διεπιστημονικής κατεύθυνσης «Τέχνη και Επιστήμη». Είναι ο πρώτος που ερεύνησε και χρησιμοποίησε στην εικαστική παραγωγή το νανοϋλικό της NASA silica aerogel (αερογέλη του πυριτίου). Τι ακριβώς θα δούμε σε αυτή την εγκατάσταση; Ο καλλιτέχνης εκθέτει 33 κλουβιά χρυσού και κόκκινου χρώματος, στα οποία θα τοποθετηθούν αερο-γλυπτά μικρών διαστάσεων στη μορφή κυκλαδικών ειδωλίων.

Στους επισκέπτες θα δίνονται ατομικοί φακοί που θα τους επιτρέπουν να φωτίζουν τους κλωβούς με τα μικρογλυπτά δημιουργώντας σκιάσεις πάνω στους τοίχους του μνημείου και ουσιαστικά προβάλλοντας τις κυκλαδικές μορφές στον χώρο. Οπως αναφέρει και ο εμπνευστής του εγχειρήματος, η εν λόγω εγκατάσταση συνδέεται με την εμβληματική διάσταση του κάστρου, που εμπεριέχει τις έννοιες της προστασίας και του περιορισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα