Μειώστε και το αλάτι που δεν φαίνεται!

Μειώστε και το αλάτι που δεν φαίνεται!23.01.2019Διατροφή

Οι έτοιμες ή συσκευασμένες τροφές μέσα στις οποίες κρύβεται και οι πραγματικές ανάγκες του οργανισμού • Με την υπογραφή του Μιχάλη Κεφαλογιάννη

Η υπέρμετρη κατανάλωση αλατιού έχει συνδεθεί με πολλά προβλήματα υγείας, όπως αύξηση της αρτηριακής πίεσης, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά, νεφροπάθειες, οστεοπόρωση και άνοια. Ωστόσο ο οργανισμός μας χρειάζεται το νάτριο για

να λειτουργήσει σωστά, καθώς βοηθά στη διατήρηση της σωστής ισορροπίας των υγρών στο σώμα μας και στη μετάδοση νευρικών ερεθισμάτων, ενώ επηρεάζει τη σύσπαση και τη χαλάρωση των μυών.

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι απαιτείται μέτρο στην κατανάλωση αλατιού. Οι ανάγκες του οργανισμού σε αλάτι δεν ξεπερνούν τα 5 γραμμάρια την ημέρα (περίπου δηλαδή ένα κουταλάκι του γλυκού).
«Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουμε το λάθος να θεωρούμε ότι αν δεν προσθέτουμε αλάτι στο φαγητό μας, δεν καταναλώνουμε σχεδόν καθόλου. Δυστυχώς, το πολύ αλάτι της διατροφής μας είναι το κρυμμένο αλάτι, που βρίσκεται ακόμα και σε τροφές που δεν το περιμένουμε» επισημαίνει η Γεωργία Ισαρη, κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος.
Αλάτι βρίσκεται σε έτοιμα ή συσκευασμένα τρόφιμα, όπως συσκευασμένοι χυμοί, σάλτσες ντομάτας, λαχανικά σε κονσέρβες, πατάκια, κρακεράκια κ.λπ., στα τυριά, στα καπνιστά κρέατα, στις σούπες σε σκόνη, στα αλλαντικά, στη μαγειρική σόδα, ακόμα και σε κάποια τρόφιμα που έχουν γλυκιά γεύση, όπως κέικ, ντόνατς, κρουασάν, μπισκότα, σοκολάτες και δημητριακά πρωινού.

▲ Ποιοι πρέπει να προσέχουν

Ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κατανάλωση αλατιού πρέπει να είναι οι εξής:
➥ Ασθενείς με ηπατική κίρρωση και ηπατικό κώμα
➥ Ασθενείς με μέτρια ή σοβαρή συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.
➥ Ασθενείς με στεφανιαία νόσο και υπέρταση.
➥ Ασθενείς με νεφρωσικό σύνδρομο και νεφρική ανεπάρκεια.
➥ Ασθενείς με νεφρολιθίαση, σακχαρώδη διαβήτη και εγκεφαλικό επεισόδιο.
«Ολες οι τροφές περιέχουν νάτριο από τη φύση τους. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς με σοβαρή υπέρταση και νεφρική ανεπάρκεια θα πρέπει να αποφεύγουν τελείως την έξτρα προσθήκη αλατιού στο φαγητά τους» επισημαίνει η κυρία Ισαρη.

▲ Τι να προσέχετε στις ετικέτες τροφίμων

Οι ετικέτες τροφίμων αναφέρουν την ποσότητα του νατρίου που περιέχουν. Το νάτριο όμως μπορεί να περιέχεται και σε άλλες χημικές μορφές, πέραν του γνωστού αλατιού. Τέτοιες μορφές είναι:
➥ Χλωριούχο νάτριο: Το κοινό αλάτι χρησιμοποιείται επιτραπέζιο, στο μαγείρεμα, κατά την επεξεργασία των τροφίμων, στις κονσέρβες κ.α.
➥ Γλουταμινικό μονονάτριο: Είναι ένα καρύκευμα που χρησιμοποιείται στο σπίτι, σε εστιατόρια και σε πολλά συσκευασμένα τρόφιμα (κονσέρβες, κατεψυγμένα κ.λπ.).
➥ Baking powder: Χρησιμοποιείται για επιτάχυνση του φουσκώματος στο ψωμί και το κέικ.
➥ Διττανθρακικό νάτριο: Η κοινή σόδα μαγειρικής, που χρησιμοποιείται κατά την παρασκευή ψωμιού, αρτοσκευασμάτων και γλυκών.
➥ Αλμη: Χρησιμοποιείται στην επεξεργασία τροφίμων για την εμπόδιση της ανάπτυξης βακτηρίων και περιέχεται σε κονσέρβες, κατεψυγμένα, τουρσιά κ.λπ.
➥ Φωσφορικό δινάτριο άλας: Περιέχεται σε ορισμένα δημητριακά, καθώς και σε βιομηχανικά τυριά.
➥ Αλγινικό νάτριο: Προστίθεται στα σοκολατούχα γάλατα και στα παγωτά για να μαλακώσει την υφή τους.
➥ Βενζοϊκό νάτριο: Χρησιμοποιείται ως συντηρητικό σε διάφορα παρασκευάσματα (μαγιονέζα, dressings, αναψυκτικά).
➥ Υδροξείδιο του νατρίου ή καυστικό νάτριο. Χρησιμοποιείται στην επεξεργασία τροφίμων για να μαλακώσει τη φλούδα της ελιάς, του καλαμποκιού κ.λπ.
➥ Προπιονικό νάτριο: Χρησιμοποιείται για την παστερίωση τυριών και ορισμένων αρτοσκευασμάτων και κέικ, ώστε να εμποδιστεί η ανάπτυξη μούχλας.
➥ Θειώδες νάτριο: Χρησιμοποιείται για τη λεύκανση ορισμένων φρούτων που χρειάζονται τεχνητό χρώμα (κεράσια μαρασκίνο, φρουί-γλασέ κ.λπ.) και ως συντηρητικό κάποιων ξηρών φρούτων (πχ. δαμάσκηνα).

ΕΥΓΕΥΣΤΟ ΜΕ ΑΛΛΟΝ ΤΡΟΠΟ

Φαγητό χωρίς αλάτι δεν σημαίνει απαραίτητα άνοστο ή άγευστο φαγητό. «Μπορείτε να αντικαταστήσετε το αλάτι με άλλα καρυκεύματα ή βότανα, όπως δενδρολίβανο, θυμάρι, βασιλικός, κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανός, δυόσμος, κάρι, κόλιανδρο, πιπερόριζα και ρίγανη. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήστε περισσότερα λαχανικά στο μαγείρεμα για να δώσετε γεύση στο φαγητό» καταλήγει η κυρία Ισαρη.

Keywords
Τυχαία Θέματα