Γκρεμίστε το σάπιο κράτος!

Γκρεμίστε το σάπιο κράτος!12.07.2019Ρεπορτάζ

Ανοχύρωτη και η Χαλκιδική (όπως το Μάτι και η Μάνδρα). Στο ίδιο έργο θεατές
■ Αυθαιρεσίες, παράνομες κατασκευές και προβληματικές υποδομές μετέτρεψαν σε κόλαση τη θεομηνία

Η Θέση μας: Χρειάζεται οδοστρωτήρας

Ρεπορτάζ
Νίκος Πετρουλάκης

Δεν άλλαξε τίποτα σε σχέση με τις βιβλικές καταστροφές σε Μάνδρα Αττικής και Μάτι, παρά μόνο η εικόνα, αφού τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν στη Χαλκιδική, οι ίδιες παραλείψεις και αυθαιρεσίες, οι ανύπαρκτες υποδομές, που «βοήθησαν» ώστε να καταστραφεί όλο το πρώτο πανέμορφο

πόδι της Χερσονήσου και να χάσουν τη ζωή τους έξι άνθρωποι, που έγιναν επτά λίγο αργότερα, με την απώλεια του ψαρά που μπήκε στη θάλασσα με 11 μποφόρ!

Τα κλειστά ρέματα που έγιναν χώροι για στάθμευση ή για… βόλτα, ακόμη και για επέκταση εστιατορίων που βάζουν πάνω στα «πρόχειρα» μπετά τις καρέκλες δίπλα στη θάλασσα, για να προσελκύσουν τους τουρίστες, είναι μόνιμο φαινόμενο…

Ακόμη το κλείσιμο της παραλίας με ομπρέλες, χωρίς άδεια φυσικά, για να «κλέψουν» χώρο από τους ελεύθερους λουομένους και να χρεώνουν κάθε ομπρέλα, είναι επίσης καθημερινή εικόνα στη Χαλκιδική.

Οι κακοσχεδιασμένοι δρόμοι της Χαλκιδικής, στην οποία η μοναδική παρέμβαση που έχει γίνει ως τώρα είναι ο δρόμος Ποτίδαιας - Κασσάνδρας κι αυτός «λειψός», αφού το ενάμισι χιλιόμετρο που δεν έχει απαλλοτριωθεί ακόμη, λίγο πριν τη γέφυρα, ταλαιπωρεί χιλιάδες τουρίστες κάθε Σαββατοκύριακο, οδηγούν σε καθημερινές συγκρούσεις αυτοκινήτων και η κατάληξη είναι γνωστή.

Χωρίς άδεια

Ακόμη υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές, χωρίς άδεια, είτε στεγάστρων είτε μαγαζιών όπου οι ιδιοκτήτες «επεκτείνουν» μόνοι τους -χωρίς καμία ανάλογη απόφαση του δήμου ή της αρμόδιας Πολεοδομίας- τα μέτρα του καταστήματός τους. Επειδή οι κατασκευές είναι πρόχειρες, φυσιολογικά δεν είναι και σταθερές, δεν προσφέρουν καμιά σιγουριά για όσους κάθονται από κάτω για να προστατευτούν από τον ήλιο ή από τη βροχή.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν τα κτίσματα που χθες έπεσαν στη Χαλκιδική είναι νόμιμα, αλλά δόθηκε ήδη η εντολή στους αρμοδίους της Πολεοδομίας να ελέγξουν εάν πράγματι υπήρχαν άδειες ή ήταν αυθαίρετες οι κατασκευές, εκ των οποίων μάλιστα μία είχε επάνω και φωτοβολταϊκά!

Ο έλεγχος θα αρχίσει από σήμερα, όπως και εάν έχουν κλειστεί ρέματα, που οδήγησαν σε πλημμύρες και ζημιές καταστημάτων και σπιτιών.

Χωρίς ρεύμα και νερό η Χαλκιδική

Στο σκοτάδι βυθίστηκε σχεδόν όλο το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής από την πτώση δύο πυλώνων μεγάλης τάσης που βρίσκονται στη Νέα Ποτίδαια!

Το μπλακάουτ έκανε ακόμα πιο δύσκολη την προσπάθεια των κατοίκων και των τουριστών να αποφύγουν τα φονικά ιπτάμενα αντικείμενα, αφού περνούσαν από μπροστά τους λαμαρίνες, ξαπλώστρες, καρέκλες, τραπέζια, ακόμη και φυτά σε γλάστρες.

Φυσικά, δεν υπάρχει ούτε νερό στις περισσότερες περιοχές, αφού υπέστη ζημιά και το δίκτυο ύδρευσης.

Σε ετοιμότητα

Σε συναγερμό και οι Ενοπλες Δυνάμεις, με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο να στέλνει ηλεκτρογεννήτριες του Στρατού για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες και να προστατευτούν ευπαθή προϊόντα.

Επίσης, όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, ο Στρατός θα διαθέσει εκσκαφικά μηχανήματα για να αποκατασταθούν οι ζημιές στις πληγείσες παραλιακές περιοχές της Χαλκιδικής.

Οι γεννήτριες μπήκαν σε λειτουργία αργά το βράδυ, βοηθώντας έτσι και τον ΔΕΔΔΗΕ να αποκαταστήσει τις ζημιές στο δίκτυο.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, δεν αποκλείεται να χρειαστούν ακόμα και τρεις ημέρες για να αποκατασταθεί η βλάβη, κάτι που συζήτησε σε έκτακτη σύσκεψη των αρμόδιων υπηρεσιών στα Νέα Μουδανιά χθες το βράδυ ο υπουργός Κώστας Καραμανλής.

Στους επτά οι νεκροί, 120 οι τραυματίες

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε η Χαλκιδική μετά τη φονική θεομηνία!

Ο τραγικός απολογισμός: επτά νεκροί, 120 τραυματίες, ξεριζωμένα δέντρα, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα, ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, δρόμοι που μετατράπηκαν σε χειμάρρους και παρέσυραν τα πάντα στο διάβα τους!

Στη Χαλκιδική βρέθηκε από νωρίς το πρωί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έκανε σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο νέος γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και, φυσικά, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Νεκροί είναι μία 54χρονη Ρουμάνα υπήκοος και ένα 8χρονο αγοράκι στα Νέα Πλάγια, δύο Ρώσοι, ένα παιδί 2 ετών και ο πατέρας του 39 ετών στη Νέα Ποτίδαια, ένα ζευγάρι ηλικιωμένων στη Σωζόπολη και ένας 62χρονος ψαράς, ο οποίος βρέθηκε νεκρός 6,8 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του αλιευτικού καταφυγίου στην ίδια περιοχή.

Συνολικά 120 άτομα μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και δικά τους μεταφορικά μέσα στο Κέντρο Υγείας Μουδανιών και στα Γενικά Νοσοκομεία Πολυγύρου, «Γεώργιος Παπανικολάου», «Γεώργιος Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη μετά την κακοκαιρία που έπληξε τη Χαλκιδική.

Εννέα από τους τραυματίες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης «Γεώργιος Παπανικολάου». Εξ αυτών νοσηλεύεται διασωληνωμένη μια γυναίκα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του συγκεκριμένου νοσοκομείου.

Αλλοι 12 τραυματίες νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Πολυγύρου.

Ακόμη, πέντε παιδιά νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης με τραύματα.

Οι γονείς άδειασαν όλες τις κατασκηνώσεις

Νύχτα τρόμου έζησαν τα παιδιά των κατασκηνώσεων στη Χαλκιδική, λόγω της θεομηνίας. Σοκαρισμένοι και ανάστατοι όμως ήταν και οι γονείς τους, οι οποίοι βλέποντας τις μεγάλες καταστροφές ανησύχησαν για την ακεραιότητά τους.

Μάλιστα, παρά τις διαβεβαιώσεις των υπευθύνων ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος γιατί τα παιδιά ήταν ασφαλή μέσα στα καταλύματα που διαμένουν, εκείνοι προτίμησαν την ασφάλεια των σπιτιών τους από αυτή των κατασκηνώσεων.

Ωστόσο, το μόνο που είχε καταγραφεί στα εκπαιδευτικά camps ήταν μικρές υλικές ζημιές, όπως στην παιδική κατασκήνωση που λειτουργεί στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής. «Τα παιδιά μπήκαν στα σπιτάκια μόλις ξέσπασε η κακοκαιρία και έμειναν ως αργά το πρωί της επόμενης ημέρας» τόνισε η γραμματέας της επιχείρησης Λίνα Βεργιανέλου.

«Ολα τα παιδιά είναι καλά και ασφαλή. Υπήρξαν υλικές ζημιές από τους πολύ ισχυρούς ανέμους και όπως όλη η Χαλκιδική αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση. Δουλεύουμε όλοι σκληρά για να επανέλθουμε στην ομαλότητα» ανέφερε μέλος του αρχηγείου κατασκήνωσης στις Νέες Φώκιες.

Καθησυχαστικές ανακοινώσεις έχουν εκδώσει ήδη οι κατασκηνώσεις της ΧΑΝΘ, της HappyDays και Kalivas. Καλή είναι και η κατάσταση των κάμπινγκ που λειτουργούν στη Χαλκιδική, όπου δεν αναφέρθηκε κάποιος τραυματισμός.

«Δεν συνέβη κανένας τραυματισμός, δεν έπεσε κανένα δέντρο και όλα βρίσκονται στη θέση τους».

Την καθησυχαστική αυτή ανακοίνωση εξέδωσε η επιτροπή της κατασκήνωσης του ΑΠΘ στο Ποσείδι, όπου σημειώθηκαν μόνο μικρές υλικές ζημιές σε σκηνές από τον ισχυρό άνεμο.

Οι υπεύθυνοι της κατασκήνωσης πληροφορήθηκαν από τη ΔΕΗ ότι ενδέχεται σήμερα να γίνει η επανασύνδεση του ρεύματος.

Λόγω αυτής της βλάβης, τα κινητά τηλέφωνα έχουν αποφορτιστεί και δεν υπάρχει η δυνατότητα της επαναφόρτισής τους.

«Παρακαλούνται οι γονείς να μην ανησυχούν για την αδυναμία επικοινωνίας με τα παιδιά τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Λεπτό προς λεπτό οι σκηνές φρίκης του Αρμαγεδδώνα

Απίστευτες σκηνές έζησαν οι κάτοικοι και οι τουρίστες το βράδυ της Τετάρτης στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, όπου η χαρά αντικαταστάθηκε από θλίψη! Από την οργή της φύσης τη ζωή τους έχασαν ένας Ελληνας και έξι αλλοδαποί, οι οποίοι ήρθαν στην πατρίδα μας για διακοπές, όμως οι δικοί τους άνθρωποι παραλαμβάνουν σήμερα τις σορούς τους για να τις επιστρέψουν, δυστυχώς, στην πατρίδα τους…

Τραγικό ραντεβού με τον θάνατο είχε ένα ζευγάρι ηλικιωμένων από την Τσεχία, που λάτρευε την υπαίθρια παραθέριση και πήρε το τροχόσπιτό του, μαζί με τον γιο του και το εγγονάκι του, για να έρθουν στη Σωζόπολη, να το βάλουν δίπλα στη θάλασσα και να την απολαύσουν.

Το βράδυ της Τετάρτης ο «τυφώνας» σάρωσε το τροχόσπιτο, το σήκωσε ψηλά την ώρα που βρισκόταν μέσα ο 72χρονος Τσέχος, ο οποίος έμεινε στον τόπο, ενώ παρασύρθηκαν η σύζυγός του, 70 χρόνων, ο γιος τους και ο εγγονός, που τους περισυνέλεξαν, τους έβαλαν στο ασθενοφόρο, αλλά όταν έφτασε στο νοσοκομείο η σύζυγός του «λύγισε» και άφησε την τελευταία πνοή της, ενώ ο γιος και ο εγγονός διέφυγαν τον κίνδυνο, έχοντας μόνο μώλωπες.

Νέα Ποτίδαια

Σκηνές τρόμου, με τελικό αποτέλεσμα την τραγωδία, για μια οικογένεια Ρώσων που βρισκόταν στη Νέα Ποτίδαια τη στιγμή της φονικής καταιγίδας, όταν τραγικό θάνατο από τη μανία της φύσης βρήκε ένα δίχρονο αγοράκι μαζί με τον πατέρα του. Λόγω των δυνατών ανέμων, έπεσε ένα δέντρο και τους καταπλάκωσε!

Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στο ύψος του «Potidaia Palace», στην Ποτίδαια, όπου ο πατέρας και ο γιος είχαν έρθει από τη Ρωσία για να περάσουν τις διακοπές.

Το πιο τραγικό από όλα είναι ότι η σύζυγός του και το άλλο παιδί της οικογένειας βρίσκονταν στο απέναντι πεζοδρόμιο και είδαν τη σκηνή του θανάτου τους.

Μάλιστα, όταν οι πυροσβέστες σήκωσαν το δένδρο είδαν ότι ο πατέρας και το δίχρονο αγοράκι ήταν αγκαλιά - έτσι έφυγαν για τον άλλο κόσμο...

Τραγωδία

Μέσα σε λίγα λεπτά διαδραματίστηκε το τραγικό περιστατικό στην ταβέρνα στα Νέα Πλάγια Χαλκιδικής, όπου η 54χρονη Ρουμάνα και ο 8χρονος γιος της έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της λαίλαπας της φύσης.

Οι 150 θαμώνες, οι οποίοι βρίσκονταν κάτω από το στέγαστρο της ταβέρνας, ειδοποιήθηκαν από τους ιδιοκτήτες να μπουν μέσα στο κατάστημα.

Τότε όλοι άρχισαν να μετακινούνται προς το εσωτερικό του καταστήματος. Ωστόσο, η 54χρονη δεν μπόρεσε να φύγει αμέσως από το συγκεκριμένο σημείο και ενστικτωδώς μπήκε κάτω από το τραπέζι, προκειμένου να προστατευτεί.

Τότε έπεσε το στέγαστρο πάνω της και την άφησε στον τόπο!

Ο 8χρονος γιος της επιχείρησε τρέχοντας να εισέλθει στον εσωτερικό χώρο της ταβέρνας, αλλά λίγα μέτρα προτού προλάβει να μπει μέσα, από τον ισχυρό άνεμο σηκώθηκε ένα σίδερο και τον τραυμάτισε στο κεφάλι, ενώ έπεσε και πάνω στην τζαμαρία!

Αμέσως η σύζυγος του ιδιοκτήτη μετέφερε το αγοράκι στο Κέντρο Υγείας Μουδανιών, όπου υπέκυψε λόγω του τραύματος στο κεφάλι, με ιδιωτικό αυτοκίνητο, αφού ασθενοφόρο δεν ήρθε ποτέ.

Ο έβδομος που έφυγε από τη ζωή είναι ένας 62χρονος Ελληνας ψαράς.

 

Keywords
νέα, στρατος, δεδδηε, εκαβ, θεσσαλονικη, χανθ, ΑΠΘ, δεη, θλίψη, μώλωπες, ρωσία, συγκεκριμένο, υπουργειο εσωτερικων, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, διακοπες ρευματος, δεη διακοπες ρευματος, διακοπες δεη, διακοπη ρευματος, τραπεζα της ανατολης, Καλή Χρονιά, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, κωστας καραμανλης, δεδδηε, ρωσία, αδεια, αυτοκινητα, αυτοκινητο, γυναικα, εκαβ, θαλασσα, καθημερινη, κινητα, κινητα τηλεφωνα, ξαπλωστρες, υψος, φυτα, χαλκιδικη, ψαρα, ωρα, αγκαλια, αδυναμια, απωλεια, ασθενοφορα, βραδυ, βροχη, γεφυρα, γινει, γλαστρες, γονεις, δεντρα, δεντρο, δυνατοτητα, δυστυχως, δρομος, δικτυο, διχρονο, δοθηκε, υπαρχει, εμειναν, εξι, επτα, εσωτερικων, ετων, εφυγε, ζημια, ζωη, ιδια, ιδιο, υπηρχαν, υφυπουργος, εικονα, καμπινγκ, κατασκευες, κατασκηνωσεις, λειτουργια, ματι, μώλωπες, νερο, νικο, νοσοκομεια, παντα, οικογενεια, ομπρελες, ομπρελα, παιδι, παιδια, πνοη, πρωι, ραντεβου, ρευμα, συγκεκριμένο, σιδερο, σκηνες, ταβερνα, τσεχια, υπηκοος, φυσικα, χανθ, χειροτερα, χαρα, ασφαλεια, κωστας, μπετα, μπροστα, νεκροι, νοσοκομειο, οργη, ρωσοι, σκηνη, υγειας, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα