Γενίτσαροι του σουλτάνου Λιάκος και Μπάμπης!

Γενίτσαροι του σουλτάνου Λιάκος και Μπάμπης!04.01.2020Άρθρα

Ρεσιτάλ εθνομηδενισμού! Χαρακτήρισε τον EastMed προϊόν τυχοδιωκτικής συμμαχίας και πρότεινε συνεργασίες με τον Ερντογάν!
Θέμα συνεκμετάλλευσης κοιτασμάτων με την Άγκυρα έθεσε ο Παπαδημητρίου, τον οποίο δεν αποδοκίμασε ο Πέτσας

Η Θέση μας: Η δύναμη του λόγου

Bαθύ ρήγμα ανυπολόγιστων για την ώρα διαστάσεων στο εύθραυστο εγχείρημα της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η χθεσινή ανάρτηση «κεραμίδα» στο διαδίκτυο του

Αντώνη Λιάκου, μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου, με την οποία, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές εθνομηδενιστικές απόψεις για κατευνασμό της Τουρκίας, δηλώνει αντίθετος με την κατασκευή του αγωγού EastMed, κινδυνολογώντας ανεπίτρεπτα, και βρίσκει την ευκαιρία να καταφερθεί και εναντίον της κατεχόμενης Κύπρου!

Όλα αυτά την ώρα που η ηγεσία του κόμματος, σπεύδοντας να λάβει θέση στο πανηγυρικό κλίμα των ημερών, καλωσόρισε σε πνεύμα ομοψυχίας την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ για τον αγωγό, έργο που, όπως επισημαίνει, συνεισφέρει καθοριστικά στην αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στην περιοχή και την ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου της, υπογραμμίζοντας ότι η στρατηγική σημασία του έργου αναδείχθηκε την περίοδο 2015-2019, επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ.

Η νέα παρέμβαση Λιάκου, ο οποίος συμπεριφέρεται ως «γενίτσαρος» του Ερντογάν, λίγες μόλις ημέρες αφότου είχε σπεύσει από κοινού με τους Ν. Μπίστη και Σωτήρη Βαλντέν να υπερασπιστεί την οκταετία Σημίτη και τις απαράδεκτες απόψεις του πρώην πρωθυπουργού για το Ελσίνκι, προκαλεί νευρική κρίση στους επάνω ορόφους της Κουμουνδούρου, η οποία, φαινομενικά ψύχραιμη, παρακολουθεί για την ώρα την κατάσταση.

Κριτική Πολάκη

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν προκαλούνται σοβαρές παρενέργειες. Ηδη ο «αψύς Κρητικός» Παύλος Πολάκης με οργίλη ανακοίνωσή του σχολιάζει επιθετικά: «Επειδή κάποιοι νόμιζαν πως τους ενόχλησε η τοποθέτησή μου για τον Σημίτη ειδικώς... Το πράγμα είναι πολύ βαθύτερο! ΚΑΙ ΝΑΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ!

Η συμφωνία που υπεγράφη σήμερα (και είναι έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη προσωπικά) είναι κίνηση διαφύλαξης των εθνικών μας συμφερόντων και ανάπτυξης της χώρας που αφήνει εκτός την Τουρκία και τους σχεδιασμούς της Γερμανίας που μας “φόρεσε” 9 χρόνια μνημόνια! Οποιος δεν το καταλαβαίνει ή η ανάλυσή του πάσχει ή ηθελημένα (ή άθελα, για να μη γίνω πολύ σκληρός ακόμα) εξυπηρετεί μια λογική που μπορεί το 2003 να είχε μια βάση αλλά τώρα ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ! Και ο νοών νοείτω».

Στο εθνομηδενιστικό του παραλήρημα, που τιτλοφορεί «Η ευγενής μας τύφλωσις», ο Α. Λιάκος γράφει: «Φοβάμαι ότι η σημερινή μέρα της υπογραφής του αγωγού EastMed θα αποδειχθεί μοιραία. Πρέπει να απευχηθούμε την πραγματοποίησή του. Με τη συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων στην υλοποίησή του ακούγεται ως αιρετική και περιθωριακή φωνή κάθε αντίθετη άποψη, που λέει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η Τουρκία από τα όποια κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, ότι είναι έωλη και τυχοδιωκτική η συμμαχία Ελλάδας - Κύπρου (που έχει ιδιαίτερες ευθύνες) - Ισραήλ και Αιγύπτου, και ότι μπλέκουμε σε διαμάχες που η Ελλάδα δεν μπορεί να ελέγξει. Επιτρέψτε μου, αλλά τη θεωρώ πολιτική αυτοχειριασμού. Ελλάδα και Τουρκία, και από τη γεωγραφία και από την ιστορία, είναι καταδικασμένες να ζουν μαζί, να διαπραγματεύονται, να λύνουν τις διαφορές τους και να συνεργάζονται. Όχι να βγάζει η μία τα μάτια της άλλης. Οποτε το έκαναν, το πλήρωσαν ακριβά εκατέρωθεν».

«Συνέταιρο» την Τουρκία προτείνει ο Μπάμπης!

Θέμα συνεκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πόρων προέκυψε από το πουθενά, καθώς ο (γνωστός...) βουλευτής της Ν.Δ. Μπάμπης Παπαδημητρίου δήλωσε ότι «δεν είναι κακή η συνεκμετάλλευση με την Τουρκία». Σαν να μην έφτανε αυτό, ερωτώμενος σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, όχι μόνον δεν τον «επανέφερε στην τάξη», αλλά άφησε ανοιχτό κι αυτός το ζήτημα, προκαλώντας την ειλικρινή απορία όσων τις τελευταίες ημέρες διαπίστωναν τη σοβαρή προσπάθεια της κυβέρνησης να διασφαλίσει τα εθνικά μας δίκαια.

Γιατί να κάνουμε συμφωνίες, γιατί να σκεφτόμαστε τις προμήθειες οπλικών συστημάτων, γιατί να τρέχουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών, εάν τελικά πρόκειται να ικανοποιήσουμε τις αιτιάσεις της Τουρκίας για συνεκμετάλλευση των πόρων της ανατολικής Μεσογείου; Γιατί, τελικά, αυτό δεν ζητούν και οι απέναντι; Να μπουν συνεταίροι στα κοιτάσματα που ανήκουν στη χώρα μας;

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδημητρίου κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του σε τηλεοπτική εκπομπή τόνισε: «Ο αγωγός EastMed είναι ένα ισχυρό διπλωματικό όπλο για τη χώρα μας. Ευχή όλων είναι να μπει το πετρέλαιο της ανατολικής Μεσογείου και να μεταφερθεί στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου και της Τουρκίας. Η Τουρκία θέλει να φτιάξει έναν κόσμο στα μέτρα της, αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Η συνεκμετάλλευση δεν είναι κακή. Δηλαδή, να εκμεταλλεύεσαι μαζί με την Τουρκία τα κοιτάσματα της Μεσογείου δεν είναι κακό πράγμα. Αυτό δεν μας το απαγορεύει κάποιος. Για να συμβεί, όμως, αυτό, θα πρέπει να έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα και να γνωρίζουμε ότι ζούμε σε μια ειρηνική περιοχή, χωρίς απειλές...»

«Χλιαρά»

Μεγαλύτερο, όμως, ακόμη προβληματισμό γεννά ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε τις συγκεκριμένες δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Όταν ερωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφο, απάντησε ότι είναι μια συζήτηση η οποία αυτή τη στιγμή δεν έχει φτάσει σε αυτό το επίπεδο.

Μάλιστα, ερωτήθηκε και διευκρινιστικά, και πάλι αρνήθηκε να βάλει τέλος σε αυτή τη συζήτηση περί συνεκμετάλλευσης, καλύπτοντας επί της ουσίας τον κ. Παπαδημητρίου, ο οποίος πάντως στη συνέχεια επιχείρησε να «τα μαζέψει», εξηγώντας ότι «ο όρος αφορά τη συμμετοχή κάθε χώρας με την εκμετάλλευση κοιτασμάτων στα όρια που της αναλογούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο». Ας ελπίσουμε ότι αυτή η... διόρθωση δείχνει και προς τα πού κινείται τελικά η ελληνική πολιτική.

Keywords
Τυχαία Θέματα