Φορολογικά κίνητρα για προσλήψεις σε επιχειρήσεις

Φορολογικά κίνητρα για προσλήψεις σε επιχειρήσεις21.01.2019Επιχειρήσεις

Εγκύκλιος για όρους και προϋποθέσεις

Αύξηση κατά 50% της έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων της εργοδοτικής εισφοράς για ανέργους έως 30 ετών ή μακροχρόνια ανέργους που προσλαμβάνονται προβλέπει η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών που ενεργοποιεί πρόσφατη διάταξη νόμου (ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2018).

Προϋπόθεση είναι το 2019 η επιχείρηση να έχει κατά μέσο όρο περισσότερους εργαζομένους σε σχέση με το 2018 και υψηλότερη μισθοδοσία. Στην πράξη η αύξηση της έκπτωσης από τα ακαθάριστα

έσοδα των επιχειρήσεων οδηγεί σε μια έμμεση επιδότηση κατά 14,5% των εργοδοτικών εισφορών για την πρόσληψη νέων και μακροχρόνια ανέργων.

Εκπτωση

Η σχετική εγκύκλιος ξεκαθαρίζει ότι η έκπτωση των προσαυξημένων κατά 50% εργοδοτικών εισφορών των απασχολουμένων και έως το 14πλάσιο του κατώτατου μισθού (8.204 ευρώ, εφόσον ο μισθός υπολογιστεί στα 586 ευρώ) αφορά το φορολογικό έτος 2019 και έχει ισχύ έως και πέντε χρόνια για προσλήψεις ανέργων έως 30 ετών ή μακροχρόνια ανέργων (εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ).

Μάλιστα, επισημαίνει ότι το φορολογικό κίνητρο, εκτός από το έτος πρόσληψης ή μετατροπής της σύμβασης σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, χορηγείται και για τέσσερα επιπλέον συναπτά έτη, υπό την προϋπόθεση ότι ο μέσος όρος του αριθμού των απασχολουμένων και η μισθολογική δαπάνη εκάστου έτους δεν έχουν μειωθεί σε σχέση με εκείνα του προηγούμενου. Ξεκαθαρίζεται δε ότι σε περίπτωση που δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για οποιοδήποτε από τα παραπάνω έτη, το κίνητρο παύει να χορηγείται για το έτος αυτό αλλά και για τα επόμενα έτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα