Φλερτάρει με το θερμό επεισόδιο η Αγκυρα

Φλερτάρει με το θερμό επεισόδιο η Αγκυρα02.05.2019

Τουρκική άσκηση με πραγματικά πυρά στην περιοχή του Καστελόριζου, παραβιάσεις και υπερπτήση στη Ρω

Κλιμακώνει η Αγκυρα τις προκλήσεις στο Αιγαίο, φλερτάροντας επικίνδυνα με θερμό επεισόδιο, ενώ συνεχίζει τις απειλές κατά της Λευκωσίας. Επειτα από ένα πραγματικό «ξεσάλωμα» τις άγιες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, με αύξηση των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου,

η Τουρκία επιμένει στη στρατηγική της έντασης, προχωρώντας κάθε φορά ένα βήμα παραπέρα, με προφανή στόχο να αυξηθεί η πίεση και να «κουράσει» τις ελληνικές δυνάμεις Με αυτό το δεδομένο οι νέες τουρκικές προκλήσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αναγνωριστικές των ελληνικών αντανακλαστικών, καθώς τις επόμενες ώρες η Αγκυρα ετοιμάζει -θεωρητικά για την ώρα- τον «Πορθητή» να πλεύσει νότια της Κύπρου, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, μετά τη δήλωση πρόθεσης προς τον ΟΗΕ για νέες γεωτρήσεις. Σε αυτή τη φάση, όμως, παραμένει άγνωστο αν η Τουρκία θα προχωρήσει όντως σε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ και αυτό λόγω της παρουσίας πολυεθνικής ναυτικής δύναμης στην Κύπρο.

Οσον αφορά ειδικότερα τους τουρκικούς «ψευτοτσαμπουκάδες» στο Αιγαίο την Τρίτη και αφού είχαν προηγηθεί πολλές εμπλοκές ελληνικών και τουρκικών μαχητικών καθώς και υπερπτήσεις, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για άσκηση, που πραγματοποιήθηκε χθες με πραγματικά πυρά στην περιοχή του Καστελόριζου, εκεί, δηλαδή, όπου αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία. Η πιο σοβαρή πρόκληση ήταν η υπερπτήση στη Ρω, όταν τουρκικό F-16 πέρασε σε ύψος 5.400 ποδών (περίπου 1.800 μέτρα) καταδιωκόμενο από ίδιου τύπου ελληνικό αεροσκάφος.

Από τις εννέα συνολικά αερομαχίες που έγιναν οι τρεις καταγράφονται στην περιοχή του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης. Μάλιστα, οι Τούρκοι θέλησαν να προκαλέσουν ακόμη περισσότερο στην ίδια περιοχή και με πτήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Συνολικά, οι Τούρκοι προχώρησαν σε 15 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου με 24 τουρκικά αεροσκάφη [18 F-16 και τέσσερα F-4, τα οποία πετούσαν σε 11 σχηματισμούς, ένα CN-235 κι ένα UAV (μη επανδρωμένο αεροσκάφος)] σε βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο και σε 16 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Οκτώ από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα, ενώ όλα τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες. Βάσει πληροφοριών, σε πολλές περιπτώσεις οι Τούρκοι πιλότοι έδειχναν νευρικοί και απρόσεκτοι κάνοντας πολύ επικίνδυνους ελιγμούς, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις που τουρκικά αεροσκάφη πέρασαν σε πολύ κοντινή απόσταση από τα ελληνικά F-16.

Keywords
Τυχαία Θέματα