«Φινάλε» (με αποχωρήσεις) για τη Βουλή

«Φινάλε» (με αποχωρήσεις) για τη Βουλή09.08.2019Βουλή

Εφυγε σύσσωμη η αντιπολίτευση μετά τις δύο τροπολογίες που κατέθεσε την «τελευταία στιγμή» ο Γ. Βρούτσης

Πανδαιμόνιο επικράτησε στη Βουλή, η οποία έκλεισε για τις ολιγοήμερες διακοπές του Δεκαπενταύγουστου με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο, λόγω της επεισοδιακής αποχώρησης σύσσωμης της αντιπολίτευσης εξαιτίας των τροπολογιών της τελευταίας στιγμής, ενώ είχε προηγηθεί και η οξεία αντιπαράθεση για την κατάργηση του ασύλου μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του

Αλέξη Τσίπρα

Την άνευ προηγουμένου αντίδραση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η κατάθεση από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση δύο τροπολογιών για το πλαφόν στις συντάξεις (διαβάστε στην επόμενη σελίδα) και τις απολύσεις (ρεπορτάζ σελ. 11), μισή ώρα πριν από τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας επί του πολυνομοσχεδίου.

Παίρνοντας τον λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος διαμαρτυρήθηκε για τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής και ζήτησε να αποσυρθούν αμέσως, κάτι που η πλειοψηφία αρνήθηκε.

Τότε, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ., ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 αποχώρησαν από την αίθουσα, καταγγέλλοντας την πρακτική της Ν.Δ. να καταθέσει εσπευσμένα και χωρίς συζήτηση τις ρυθμίσεις.

«Στα κλεφτά φέρνουν μνημονιακές τροπολογίες, μετά τα Μνημόνια» σχολίασε μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας στα social media, υποστηρίζοντας πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι τελικά κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ. - ΣΕΒ».

Της επεισοδιακής κατάληξης της συζήτησης προηγήθηκε ένα εξίσου υψηλών τόνων μπρα ντε φερ ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με το ακαδημαϊκό άσυλο, το οποίο καταργήθηκε μετά τη σχετική ψηφοφορία.

«Αποκατάσταση»

Ο πρωθυπουργός μίλησε για «αποκατάσταση» του ασύλου, καθώς, όπως είπε, το πανεπιστήμιο έχει συληθεί. Παρουσίασε μάλιστα τα φαινόμενα παραβατικότητας που μαστίζουν τα ΑΕΙ, μιλώντας για «υπόγεια γεμάτα από μολότοφ και κουκούλες», «αποθήκες πυρομαχικών», «γιάφκες βίας και κουκουλοφόρων» και «καθηγητές που καθυβρίζονται ακόμη και χτίζονται στο γραφείο τους», ξεκαθαρίζοντας την ίδια ώρα πως εφεξής οι «πράξεις κοινών μαφιόζων και οι δράσεις πολιτικών μπράβων» λαμβάνουν τέλος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δε λόγο για πολυετή αυταπάτη επισημαίνοντας ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν είναι καταδικασμένα αλλά μπορούν να προσφέρουν προοπτική και ασφάλεια.

Στον αντίποδα, ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε το άσυλο μέχρι τέλους, καταγγέλλοντας την «ιδεολογική εμμονή» της Ν.Δ. όχι λόγω της παραβατικότητας και των κρουσμάτων βίας, αλλά για ό,τι συμβολίζει το πανεπιστήμιο, όπως είπε. Λίγο αργότερα, με την ονομαστική ψηφοφορία, το άσυλο καταργήθηκε με 163 ψήφους, της Ν.Δ. και της Ελληνικής Λύσης.

Οι 15 βουλευτές του ΚΚΕ καταψήφισαν, ενώ οι 21 βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής κράτησαν ενιαία στάση, δηλώνοντας «παρών». «Απουσία» πήρε μόνο ο Χάρης Καστανίδης, ο οποίος, ωστόσο, σύμφωνα με συναδέλφους του, έλειπε δικαιολογημένως.

Από την ονομαστική ψηφοφορία είχαν αποχωρήσει ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25. Να σημειωθεί ότι το γεγονός πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν επέστρεψε για την ονομαστική ψηφοφορία, την οποία η ίδια είχε αιτηθεί από κοινού με το ΚΚΕ, σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως.

Πολλοί μάλιστα ψιθύριζαν στα κοινοβουλευτικά πηγαδάκια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτόν τον τρόπο τη «γλίτωσε», καθώς απέφυγε ενδεχόμενη εσωκομματική διαφοροποίηση, για παράδειγμα από τη Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία έχει ταχθεί δημοσίως υπέρ της κατάργησης του ασύλου.

Keywords
Αναζητήσεις
τζακρη
Τυχαία Θέματα