Δεσποτικό, το νησί των θαυμάτων

Δεσποτικό, το νησί των θαυμάτων 08.08.2019Τέχνες

Οι ανασκαφικές εργασίες φέρνουν στο φως νέα στοιχεία για κτίρια και ιερά μνημεία του 6ου αιώνα π.Χ.

Νέα στοιχεία έδωσαν οι ανασκαφικές εργασίες στο Δεσποτικό για την αρχιτεκτονική των κτιρίων γύρω από το τέμενος του Απόλλωνα, ενώ έφεραν στο φως

πλούσια και σημαντικά ευρήματα στη νησίδα Τσιμηντήρι. Οι εργασίες στην ακατοίκητο νήσο δυτικά της Αντιπάρου διήρκεσαν από τον Μάιο έως τον Ιούλιο. 

Οπως σημειώνει το υπουργείο Πολιτισμού, «στην περιοχή ανατολικά του αρχαίου τεμένους, όπου έχουν αποκαλυφθεί οκτώ κτίρια και ένας κυκλικός πύργος, η έρευνα έφερε στο φως νέα στοιχεία που ολοκληρώνουν την εικόνα για την αρχιτεκτονική αυτών των κτιρίων.

Συγκεκριμένα, η ανασκαφή στο ορθογώνιο Κτίριο Η αποκάλυψε υπαίθριο χώρο ημικυκλικής κάτοψης και ένα ακόμη τετράγωνο δωμάτιο».

Η κεραμική στους δύο αυτούς χώρους τούς τοποθετεί στην ύστερη αρχαϊκή περίοδο. Τα ευρήματα -πήλινα ειδώλια, λεκάνες, μεταλλικά αντικείμενα- που βρέθηκαν στο Κτίριο Τ επιβεβαίωσαν τη χρονολόγησή τους (μέσα 6ου αι. π.Χ.) και στη νότια πλευρά του τεμένους, στο ανατολικό συγκρότημα που ανασκάπτεται εδώ και μια διετία, αποκαλύφθηκε υπαίθριος πλακόστρωτος χώρος.

Σημαντικά ήταν τα πέντε κτίρια μεγάλων διαστάσεων που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της μόλις έξι ημερών έρευνας στη νησίδα Τσιμηντήρι, μεταξύ Αντιπάρου και Δεσποτικού, που κατά την αρχαιότητα ήταν ενωμένη με το Δεσποτικό και πιθανώς με την Αντίπαρο.

Το λιμάνι

Τα κτίρια ήταν κοντά στο λιμάνι, αλλά σε μεγαλύτερη απόσταση από την ακτή από ό,τι σήμερα. Ηταν χτισμένα με λίθους τοπικού πετρώματος και εισόδους προσανατολισμένες προς το Δεσποτικό και το λιμάνι.

«Το μέγεθος, η κατασκευή και η θέση τους παραπέμπουν σε κτίσματα δημόσιας χρήσης που δεν αποκλείεται να συνδέονται με τη λειτουργία του λιμανιού» σημειώνει το ΥΠΠΟ.

Οσο για τα ποικίλα ευρήματα της ανασκαφής, ήταν θραύσματα μαρμάρινων γλυπτών, πήλινα ειδώλια, αρχαϊκοί πίθοι με ανάγλυφη διακόσμηση, ερυθρόμορφα και μελανόμορφα αγγεία, ενεπίγραφα όστρακα, λύχνοι, ελεφαντοστέινες χάνδρες, μεταλλικά αντικείμενα κ.ά.

Οι αναστηλωτικές εργασίες διήρκεσαν τέσσερις εβδομάδες, με επιβλέποντα τον αρχιτέκτονα Γ. Ορεστίδη. Παράλληλα, έγιναν και εργασίες συντήρησης τοιχοποιών στα κτίρια Μ και Ν, από τον συντηρητή της Δ/νσης Συντήρησης Γ. Καράμπαλη.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα