Ξενοδοχείο η ιστορία της Ν.Δ.

Ξενοδοχείο η ιστορία της Ν.Δ.08.08.2019ΝΔ

■ Το κτίριο της Ρηγίλλης ενοικιάστηκε με 16.000 € μηνιαίως για να μετατραπεί σε πεντάστερο
Θλίψη στον κόσμο της «γαλάζιας» παράταξης. Τα γραφεία όπου φιλοξενήθηκαν οι Κωνσταντίνος Καραμανλής, Γεώργιος Ράλλης, Ευάγγελος Αβέρωφ, Κώστας Μητσοτάκης, Μιλτιάδης Εβερτ και Κώστας Καραμανλής θα γίνουν σουίτες
■ Δεν θα μπορούσε το κράτος να προσπαθήσει να το κάνει μουσείο;

Η Θέση μας: ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Προβληματισμό για τη διαχρονική αδυναμία της Πολιτείας να συντηρήσει και να αναδείξει τον αρχιτεκτονικό και ιστορικό πλούτο της Αθήνας και βαθιά θλίψη στον κόσμο της Ν.Δ. προκαλεί η είδηση ότι μετατρέπεται σε ξενοδοχείο το κτίριο επί της οδού Ρηγίλλης 18, που στέγαζε για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας.

Πρόκειται για ένα ιστορικό κτίριο, έργο του αρχιτέκτονα Αναστάσιου Μεταξά (1862-1937), ενός από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες της εποχής. 

Το οίκημα του 19ου αιώνα θα έπρεπε να προκαλέσει, τουλάχιστον, το ενδιαφέρον της Πολιτείας και να αξιοποιηθεί με σεβασμό προς το ιστορικό του αποτύπωμα, και όχι να αποτελέσει ακόμα έναν χώρο φιλοξενίας τουριστών.

Κατανοητή η ανάγκη του Ιδρύματος «Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους», στο οποίο ανήκει το κτίριο, να το μισθώσει ύστερα από αρκετά χρόνια.

Τα έσοδα

Τα έσοδα διατίθενται για τη συντήρηση του μοναδικού Βοτανικού Κήπου που φέρει τα ονόματα της Ιουλίας και του Αλέξανδρου Διομήδη, οι οποίοι κληροδότησαν μέρος της περιουσίας τους στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Θα μπορούσαν, όμως, κεντρικό κράτος και Τοπική Αυτοδιοίκηση να «αγκαλιάσουν» το οίκημα και να στεγάσουν κάποιες υπηρεσίες ή ένα μουσείο, αξιοποιώντας πόρους του ΕΣΠΑ. Ενα οίκημα που παραμένει άδειο εδώ και έξι χρόνια, όταν αποχώρησε ο τελευταίος ενοικιαστής, το Ιδρυμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Ο Αλέξανδρος Διομήδους - Κυριακού (1875-1950) διετέλεσε υπουργός και πρωθυπουργός, διοικητής της Εθνικής Τράπεζας και πρώτος διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.

Το τριώροφο λιτό αρχοντικό στην οδό Ρηγίλλης ήταν προίκα της γυναίκας του Ιουλίας και τα σαλόνια του βρέθηκαν στο επίκεντρο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της Αθήνας από το 1910 και για πάνω από 30 χρόνια.

Μετά το 1950 ενοικιάστηκε για τις ανάγκες της τότε Βασιλικής Χωροφυλακής, ενώ το 1975 μετατράπηκε στην έδρα της Νέας Δημοκρατίας, όταν ο ιδρυτής του κόμματος και τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής το μίσθωσε από τη Γεωπονική Σχολή.

Από τότε και για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, το κτίριο επί της οδού Ρηγίλλης 18 σημάδεψε την πολιτική ιστορία της χώρας. Κωνσταντίνος Καραμανλής, Γεώργιος Ράλλης, Ευάγγελος Αβέρωφ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Μιλτιάδης Εβερτ και Κώστας Καραμανλής φιλοξενήθηκαν ως αρχηγοί της παράταξης στο «γαλάζιο» κτίριο.

Τελικά, το 2011, ο τότε αρχηγός της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς πήρε την απόφαση να μεταφέρει την έδρα του κόμματος σε γραφεία επί της λεωφόρου Συγγρού.

Πλέον, το ακίνητο ενοικιάζεται για 50 χρόνια στην ξενοδοχειακή εταιρία Τhe Margi A.E. Η επένδυση θα αγγίξει τα 1.680.000 ευρώ, η μίσθωση θα είναι για 50 χρόνια και το μηνιαίο καταβλητέο ενοίκιο θα είναι 16.000 ευρώ για την πρώτη πενταετία, ενώ μετά το πέρας αυτής το μίσθωμα θα αναπροσαρμόζεται ετησίως βάσει του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα