Φαρμακευτική εταιρία είχε «λαδώσει» την Αλίς Βαϊντέλ

Φαρμακευτική εταιρία είχε «λαδώσει» την Αλίς Βαϊντέλ13.11.2018Ειδήσεις

Ξέσπασε σκάνδαλο στο γερμανικό AfD

Αντιμέτωπη με σκάνδαλο παράνομης χρηματοδότησης βρίσκεται η αντιπρόεδρος του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) Αλίς Βαϊντέλ, καθώς η γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» και οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί WDR και NDR αποκάλυψαν ότι η τοπική οργάνωση της εκλογικής της περιφέρειας έλαβε περίπου 130.000 ευρώ πριν από τις εκλογές από φαρμακευτική εταιρία

με έδρα τη Ζυρίχη!

Οπως αποκάλυψαν τα γερμανικά ΜΜΕ, τα χρήματα δωρίστηκαν το διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2017 σε 18 δόσεις των 9.000 ελβετικών φράγκων στον τραπεζικό λογαριασμό της AfD στην περιοχή του Μπόντενζεε, με την αιτιολογία «Εκλογική δωρεά για την Αλίς Βαϊντέλ». Η δωρεά ωστόσο θεωρείται παράνομη, καθώς προέρχεται από χώρα εκτός Ε.Ε.!

Λειψή επιστροφή

Η ίδια η αντιπρόεδρος της AfD σε γραπτή δήλωσή της δήλωσε ότι επέστρεψε τα χρήματα, καθώς δεν ήταν σίγουρη για τη νομιμότητά τους - η σχετική νομοθεσία προβλέπει ότι οι παράνομες δωρεές πρέπει είτε να επιστρέφονται άμεσα στον δωρητή είτε, αν διαπιστωθούν με καθυστέρηση, να αποστέλλονται στον πρόεδρο του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου. Ωστόσο, η επιστροφή των χρημάτων δεν έγινε παρά τον Απρίλιο του 2018 και μάλιστα το επιστραφέν ποσό υπολειπόταν κατά 6.000 ευρώ. H αποκάλυψη έκανε πολλά στελέχη από το εσωτερικό του κόμματος να ζητούν την παραίτηση της αντιπροέδρου!

Στο μεταξύ, βαθιά λαβωμένος από το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βαυαρία, όπου η παράταξή του συγκέντρωσε το χαμηλότερο ποσοστό της από το 1950, ο επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών και υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζέεχοφερ προανήγγειλε χθες την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος, ωστόσο θα παραμείνει υπουργός της κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα