Τουρκική βιομηχανία όπλων μετά την εισβολή του 1974 (VID)

Στη σταδιακή ενδυνάμωση της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας της Τουρκίας μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και το εμπάργκο όπλων που επέβαλαν οι ΗΠΑ μέχρι σήμερα, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο απόστρατος αξιωματικός του αμερικανικού στρατού Δρ. Έντουαρντ Έρικσον. Σε συνέντευξή του στο Turkish Heritage Organization αναφέρεται σε μια σειρά από ζητήματα όπως η αγορά των s-400

από τη Ρωσία και των F-35 από τις ΗΠΑ.

«Μετά το εμπάργκο όπλων που επέβαλαν οι ΗΠΑ, δημιουργήθηκε στο μυαλό των Τούρκων πολιτικών και στρατιωτικών η ανησυχία από την ύπαρξη ενός παροχέα οπλικών συστημάτων.

Έτσι, τη δεκαετία του ‘70, μετά από μια μακρά περίοδο, λήφθηκε η απόφαση να προχωρήσουν σε βιομηχανική αυτονομία (οπλικών συστημάτων), για να αναδημιουργήσουν τη στρατιωτική τους δομή. Η προσπάθεια αυτή υπήρξε επιτυχής. Κατασκεύασαν τα δικά τους πυροβόλα, drones, επιθετικά ελικόπτερα και προχωρούν στην κατασκευή ενός καινούργιου άρματος μάχης. Επομένως, δημιούργησαν μια πολύ εύρωστη εγχώρια πολεμική βιομηχανία. Υπάρχουν κάποια τεχνολογικά κενά, ειδικά μεταξύ των παλιών και νέων αεροπλάνων, των αντιπυραυλικών συστημάτων και σε επίπεδο κυβερνοπολέμου, αλλά τα καταφέρνουν σιγά σιγά», είπε.

Η Τουρκία, συνέχισε, δεν είναι ένας μεγάλος παραγωγός, αλλά ένας μεσαίου μεγέθους εύρωστος παραγωγός όπλων. Δεν διαθέτει τον εξοπλισμό στο επίπεδο της Αμερικής, αλλά έχει πολύ καλό υλικό για αυτό που θέλει η ίδια η Τουρκία να κάνει.

Το επόμενο βήμα

Σύμφωνα με τον Δρ Έρικσον, το επόμενο βήμα είναι η Τουρκία να αρχίσει τις εξαγωγές όπλων. Τα τουρκικά άρματα μάχης θα είναι πολύ ελκυστικά για τις χώρες της Μέσης Ανατολής, αφού είναι πιο ελαφρύ, πιο φτηνό και πιο διαχειρίσιμο σε σχέση με τα αμερικανικά. Θα μπορούσε, κατέληξε, η Τουρκία να συναγωνιστεί τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ως πωλητής όπλων στον κόσμο.

Περί s-400

Ερωτηθείς για τους s-400, αναφέρθηκε στον ρόλο της αντιαεροπορικής άμυνας στην Τουρκία και τα ζητήματα συμβατότητας μεταξύ των συστημάτων του ΝΑΤΟ και του συγκεκριμένου ρωσικού πυραυλικού συστήματος. Μεταξύ άλλων, είπε πως είναι οικονομικά ασύμφορη η αγορά των S-400, αφού με τα ίδια χρήματα θα μπορούσαν να αγοραστούν αμερικανικά συστήματα. «Είναι μια οικονομικά ανεύθυνη κίνηση των Τούρκων», αλλά ικανοποιεί την ασφάλεια της Τουρκίας, αφού είναι ένα αποτελεσματικό σύστημα.

H πώληση των F-35

Όσον αφορά την ενδεχόμενη πώληση των F-35 στην Τουρκία από τις ΗΠΑ, εξήγησε πως υπάρχουν 3 Γερουσιαστές στις ΗΠΑ που είναι αντίθετοι με τη νομοθεσία πώλησής τους. Ισχυρίστηκε ότι τα συγκεκριμένα αεροσκάφη είναι μια πολυεπίπεδη πλατφόρμα και ότι η Τουρκία μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες της με άλλα αεροσκάφη.



Μεταξύ άλλων, μίλησε για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, αλλά και την επιχειρησιακή ικανότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Ο Δρ Έρικσον είναι απόστρατος αξιωματικός του στρατού των ΗΠΑ και έχει γράψει για τον Οθωμανικό Στρατό κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι, επίσης, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής Turkish Heritage Organization.

Keywords
Τυχαία Θέματα