Εξεταστική: 85 δισ. ευρώ το «πάρτι» στην Υγεία

Εξεταστική: 85 δισ. ευρώ το «πάρτι» στην Υγεία 20.11.2018Παρασκήνιο

Η πλειοψηφία της Επιτροπής δεν κατονομάζει τους υπευθύνους

Βρήκαν τη μαύρη τρύπα, αλλά δεν βρήκαν τον ένοχο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι στο 88σέλιδο πόρισμά τους για τη σκανδαλώδη κακοδιαχείριση στον χώρο του φαρμάκου, αν και μιλούν για 23 δισ. ευρώ ζημία του ελληνικού Δημοσίου, δεν καταλογίζουν ευθύνες σε κανέναν…

Στο πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που συζητείται σήμερα στην Εξεταστική

Επιτροπή της Βουλής, αναφέρεται πως η εκτίμηση της συνολικής οικονομικής επιβάρυνσης για τη χώρα την περίοδο 1997-2015 «από το μεγάλο φαγοπότι στην Υγεία» αγγίζει τα 85 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 23 δισ. αφορούν αποκλειστικά το φάρμακο.

Ανώνυμα

Οι βουλευτές αποφεύγουν να κάνουν συγκεκριμένες αναφορές στα ονόματα των αρμόδιων υπουργών που προφανώς οδήγησαν με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους στην κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, υποστηρίζοντας πως το πόρισμα λειτουργεί συμπληρωματικά με την υπόθεση Novartis που βρίσκεται ήδη στη Δικαιοσύνη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η υπόθεση των αντιγριπικών εμβολίων που προμηθεύτηκε ο νυν Ευρωπαίος επίτροπος και τότε υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί μια ξεκάθαρη περίπτωση κραυγαλέας και ύποπτης κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος στον χώρο της Υγείας» σημειώνεται και προστίθεται ότι «το καταπληκτικό είναι όμως ότι από τις 16.000.000 δόσεις του αντιγριπικού εμβολίου χρησιμοποιήθηκαν μόνο 350.000 δόσεις». Αναφέρεται ακόμη ότι η παραγγελία των εμβολίων δεν πέρασε, ως όφειλε, από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά και ότι για την παραγγελία συνήφθη δάνειο «προκλητικά σπάταλο και ελλιπέστατα αιτιολογημένο». Σε κάθε περίπτωση, οι βουλευτές ζητούν την περαιτέρω διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη της «υπερβολικά υψηλής παραγγελίας αντιγριπικών εμβολίων» επί Αβραμόπουλου, καθώς και τις αιτίες της μη αξιοποίησής τους.

Ακόμη, ζητούν να ερευνηθεί εάν αληθεύει ή όχι ότι συγκεκριμένος υψηλόβαθμος υπάλληλος του υπουργείου ήταν ο μόνος που κατείχε τον «κλειδάριθμο» με τον οποίο «ανοίγουν» οι τιμές των φαρμάκων στην Ευρώπη. Αν και το πόρισμα είναι το ηπιότερο ως τώρα, τα αίματα φαίνεται ότι θα ανάψουν εκ νέου, καθώς η αντιπολίτευση αναμένεται να μιλήσει για έλλειψη στοιχείων και ανυπόστατες κατηγορίες.

«Μέλι» για τον Τσίπρα από τον (ανθέλληνα) Βέμπερ

Ο φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη (που λαμβάνει και τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στην κούρσα διαδοχής του προέδρου της Κομισιόν) Μάνφρεντ Βέμπερ τα γυρίζει και μιλάει με καλά λόγια για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Με συνέντευξη που έδωσε στο Βερολίνο ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέφερε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «έζησε πολλές μεταστροφές στην κυβερνητική του θητεία, αλλά στο τέλος ήταν και ένας αξιόπιστος εταίρος».

Ο κ. Βέμπερ πρόσθεσε ότι «θα έβλεπα τον Ελληνα πρωθυπουργό ως κάποιον ο οποίος πέρασε από πολλές συγχύσεις και παρουσίασε στους ψηφοφόρους του πολλές αναλήθειες, προκειμένου να γίνει πρωθυπουργός και ο οποίος όταν ήρθε στην εξουσία δεν είδε κάποια άλλη εναλλακτική από το να εφαρμόσει την εταιρικότητα με τα κράτη-μέλη του ευρώ».

Ο κ. Βέμπερ έριξε και άλλη «ρουκέτα», που σίγουρα δεν ήχησε καλά στην Πειραιώς, αφού δεν υιοθέτησε τις προσδοκίες της Ν.Δ. για την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας μετά τις εκλογές.

«Ο Α. Τσίπρας βάδισε έναν δύσκολο δρόμο, αλλά τώρα τουλάχιστον η χώρα έχει βγει από το πρόγραμμα και πορεύεται αυτόνομα. Και εκεί με μια νέα κυβέρνηση -οι εκλογές θα γίνουν κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο στην Ελλάδα- μπορεί να δημιουργηθεί προοπτική για το μέλλον, ανανέωση, θετικό επενδυτικό κλίμα. Πιστεύω ότι μόνο με την αισιοδοξία θα μπορέσουμε να κερδίσουμε τους ανθρώπους».

Keywords
Τυχαία Θέματα