Εθαψε ζωντανό (;) τον άτυχο Γραικό

Εθαψε ζωντανό (;) τον άτυχο Γραικό05.06.2019Αστυνομικά

Μαρτυρικός ο θάνατος του κτηνοτρόφου, λένε οι ιατροδικαστές. Αποκλείουν να έπεσε νεκρός από παθολογικά προβλήματα

Από τον
Βασίλη Παπαναστασούλη

Nεκρός ή ζωντανός ήταν ο 59χρονος κτηνοτρόφος Δημήτρης Γραικός όταν τον έθαψε ο δράστης Δήμος Δήμου το μοιραίο απόγευμα της 3ης Νοεμβρίου 2016, σε παραποτάμια περιοχή του Ανατολικού Θεσσαλονίκης;

Στο ερώτημα αυτό έρχεται να απαντήσει η ιατροδικαστική έκθεση που διαβιβάστηκε στις δικαστικές Αρχές, μετά τη νεκροψία-νεκροτομή του πτώματος, η οποία δεν αποκλείει

κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να βρισκόταν στη ζωή ο άτυχος κτηνοτρόφος!

Το πρωτοφανές έγκλημα για τα ελληνικά αστυνομικά χρονικά, λόγω της ταφής αυτοκινήτου και ανθρώπου μαζί, εξιχνιάστηκε την περασμένη Πέμπτη από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης και ως δράστης συνελήφθη ένας 46χρονος έμπορος κρεάτων, ο οποίος φέρεται ότι είχε οικονομικές διαφορές με το θύμα. Ο κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από πρόθεση σήμερα αναμένεται να απολογηθεί στην Ε’ τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης.

Υστερα από πολύωρη επιχείρηση που διεξήγαγαν αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής με τη συνδρομή επιστημόνων του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, εντοπίστηκε το εξαφανισμένο αγροτικό αυτοκίνητο, πίσω από την κτηνοτροφική μονάδα του δράστη. Ο τελευταίος υπό το βάρος αυτής της αποκάλυψης υπέδειξε στους αστυνομικούς πού ήταν θαμμένο το πτώμα, το οποίο βρέθηκε τοποθετημένο μπρούμυτα σε βάθος πέντε μέτρων κάτω από όγκο χωμάτων, μπάζων και κοπριάς.

Κατά τη νεκροψία-νεκροτομή που διενήργησε η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης Ελένη Ζαγγελίδου, παρουσία του τεχνικού συμβούλου της οικογένειας του Γραικού, προέκυψαν «βίαιες θλαστικές κακώσεις (κατάγματα θωρακικού κλωβού, ρήξη δεξιού πνεύμονα)», που επέφεραν τον θάνατο.

Πολλές κακώσεις

Ακόμη διαπιστώθηκε κάκωση στο πρόσωπο του θύματος, ενώ «δεν ανευρέθησαν κακώσεις στο εγκεφαλικό κρανίο» και δεν έφερε τραύματα από πυροβόλο όπλο ή από μαχαίρι.

Σύμφωνα με το υπάρχον υλικό, «στοιχεία που να στοιχειοθετούν ασφυκτικού τύπου θάνατο, πλην του στραγγαλισμού με κάταγμα του υοειδούς που αποκλείονται από τα μακροσκοπικά ευρήματα δεν είναι δυνατό να ανευρεθούν σε σορό δυόμισι χρόνια μετά τον θάνατο» αναγράφεται στην ιατροδικαστική έκθεση. 

Από τη νεκροτομή προέκυψε ότι δεν υπήρχαν χώματα μέσα στο στόμα και δεν ήταν φραγμένες οι αεροφόρες οδοί, αλλά αν ήταν αναίσθητος και όχι νεκρός δεν θα μπορούσε να κάνει αναπνευστικές κινήσεις και να καταπιεί ή να εισπνεύσει χώμα, ανέφερε στη «δημοκρατία» δικαστική πηγή.

Ως σήμερα ο κατηγορούμενος Δ. Δήμου παραδέχεται την ανθρωποκτονία εξ αμελείας και την ταφή.

Δηλαδή ισχυρίζεται ότι ήταν ατύχημα, ότι συνεπλάκη με τον Γραικό, ο οποίος έπεσε στο έδαφος και λόγω παθολογικού προβλήματος που παρουσιάστηκε έχασε τη ζωή του.

Τον είδε αναίσθητο και νόμιζε ότι ήταν νεκρός, λέει ο κατηγορούμενος. Ομως δεν προέκυψαν ευρήματα που να συνηγορούν στο ενδεχόμενο να έπεσε, να χτύπησε στο κεφάλι και να έμεινε στον τόπο.

Οπως αναγράφεται στην ιατροδικαστική έκθεση, «δεν διαπιστώθηκε παθολογία σε ζωτικά όργανα, στον βαθμό που αυτά διατηρούνται (εγκέφαλος, στεφανιαία αγγεία, αορτή), που να δικαιολογούν θάνατο».

Σύμφωνα με ιατρικούς κύκλους, αν οι κακώσεις ήταν μόνο αυτές που βρέθηκαν και δεν συνδυάστηκαν με άλλες κακώσεις ασφυκτικού τύπου (όπως για παράδειγμα είναι ένα κεφαλοκλείδωμα), ενδεχομένως ο άνθρωπος να είχε τη δυνατότητα να ζήσει αν μεταφερόταν εγκαίρως σε νοσοκομείο.

----

Ο έμπορος κρεάτων αρνήθηκε το έγκλημα σε έξι καταθέσεις 

Ο κατηγορούμενος έμπορος κρεάτων πριν από τη σύλληψή του κλήθηκε να καταθέσει ενόρκως τουλάχιστον έξι φορές στην Αστυνομία.

Στις 6 Νοεμβρίου 2016, τρεις μέρες μετά την εξαφάνιση του Γραικού, έδωσε την πρώτη κατάθεση στο Τμήμα Ασφαλείας Ωραιοκάστρου και στη συνέχεια κατέθεσε στο πλαίσιο των ερευνών από τα τμήματα Αναζητήσεων και Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Κατά την τελευταία εξέταση οι αστυνομικοί τού έδειξαν και οκτώ φωτογραφίες «ύποπτων» ανδρών ρουμανικής και αλβανικής υπηκοότητας, για τους πέντε από τους οποίους ανέφερε ότι γνώριζε ότι εργάζονταν στο σφαγείο Χαλάστρας και στον στάβλο του.

Ο 46χρονος υποστήριξε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2016 ως την ημέρα εξαφάνισης του 59χρονου κτηνοτρόφου στο σφαγείο της Χαλάστρας πραγματοποίησαν 10 σφαγές ζώων, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών που διαγνώστηκε ότι ήταν άρρωστα!

Το μοιραίο απόγευμα είπε ότι έδωσε 17.000 ευρώ στον κτηνοτρόφο, τόσο ως εξόφληση όσο και ως προκαταβολή για τις σφαγές που θα ακολουθούσαν.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι δεν έδωσε καθόλου χρήματα στον Γραικό, ο οποίος τον ακολούθησε με το αυτοκίνητό του από το σφαγείο στην περιοχή της Χαλάστρας ως την κτηνοτροφική μονάδα που διατηρεί ο έμπορος κρεάτων στην περιοχή του Ανατολικού και εκεί διαπράχθηκε το έγκλημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα