ΤΡΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΕΥΛΟΓΙΑ

ΤΡΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΕΥΛΟΓΙΑ04.06.2019Άρθρα

Πώς Μαρινάκης, Σαββίδης και Μελισσανίδης έβαλαν τη δική τους σφραγίδα στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Από τον
Βασίλη Βέργη*

Οι παλαιότεροι έλεγαν «Να μην ποδοσφαιροποιήσουμε την πολιτική ζωή της χώρας», θέλοντας με αυτό να καταδείξουν ότι το επίπεδο της αντιπαράθεσης δεν πρέπει να φτάσει τους χουλιγκανισμούς της εξέδρας. Η... εξέλιξη, όμως, οδήγησε πολιτική και ποδόσφαιρο στο «και έσονται οι δύο εις σάρκα μίαν»! Με ό,τι κακό ή καλό

αυτό συνεπάγεται...

Οι τελευταίες εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ανέδειξαν σε όλο το... μεγαλείο της τη σχέση. Και το «φαινόμενο» μοιάζει να είναι μόλις στην αρχή του κύκλου...

Ας μιλήσουμε με ονόματα και αριθμούς. Τρεις από τους κορυφαίους (σε δύναμη) οικονομικούς παράγοντες της χώρας, ταυτόχρονα ιδιοκτήτες μεγάλων ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιριών, συνέβαλαν τα μέγιστα για την εκλογή των δημάρχων σε ισάριθμες μεγάλες πόλεις της χώρας: Στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη και τη Νέα Φιλαδέλφεια.

•Ο Ευάγγελος Μαρινάκης, ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού και του Οne tv, εξέλεξε για δεύτερη συνεχόμενη θητεία δήμαρχο Πειραιά τον Γιάννη Μώραλη. Ο... δημοτικός σύμβουλος Μαρινάκης παρουσιάζεται περισσότερες φορές μπροστά στις κάμερες από τον δήμαρχο, αλλά αυτό είναι... λεπτομέρεια. Ολοι γνωρίζουν ότι, αν ο πρόεδρος του Ολυμπιακού δεν ήταν μπροστάρης, η παράταξη «Πειραιάς Νικητής» ούτε καν θα υπήρχε. Και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις ο κ. Μαρινάκης νίκησε τον υποψήφιο που είχε επισήμως τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, την οποία ως κυβέρνηση υποστηρίζει με... χίλια (δεν προτιμάει πλέον το Ποτάμι, που κατά δήλωσή του είχε ψηφίσει στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές!). Το 2014 τον Βασίλη Μιχαλολιάκο και προχθές τον Νίκο Βλαχάκο. Τι κι αν ο Ευάγγελος Μαρινάκης πήρε τώρα λιγότερους σταυρούς ή δεν τον ψήφισαν 6 στους 10 από εκείνους που επέλεξαν τον «Πειραιά Νικητή»; Σημασία έχει ότι εκ νέου ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού έκανε επίδειξη δύναμης απέναντι στη... Νέα Δημοκρατία!

•Ο Ιβάν Σαββίδης είναι ιδιοκτήτης του πρωταθλητή και κυπελλούχου Ελλάδας ΠΑΟΚ, καθώς και του τηλεοπτικού σταθμού Οpen. Δεν... συνόδευε τον Κωνσταντίνο Ζέρβα στις προεκλογικές συγκεντρώσεις ούτε έκανε δηλώσεις αντ’ αυτού! Ομως μετά την πρώτη Κυριακή ήταν ξεκάθαρο ποιον επιθυμούσε για δήμαρχο στη συμπρωτεύουσα «ο ΠΑΟΚ του Ιβάν». Τι κι αν στον πρώτο γύρο ο κ. Ζέρβας κατάφερε με οριακή διαφορά να προσπεράσει τον κ. Ορφανό και να πάει στην τελική μονομαχία με τον κ. Ταχιάο; Τι κι αν ο τελευταίος είχε πάρει διαφορά 7 μονάδων; Η επιθυμία του «Οργανισμού ΠΑΟΚ» για τη μεγάλη ανατροπή εκφράστηκε με όσο πιο ισχυρή αρθρογραφία γινόταν, από αυτή που -όπως λέμε- «απηχεί τα θέλω». Αποτέλεσμα; Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, πρώην μέλος (1994-97) του ΑΣ ΠΑΟΚ, σάρωσε τη δεύτερη Κυριακή, αφήνοντας πίσω του τον Νίκο Ταχιάο με 33 μονάδες διαφορά! Εκανε εμφάνιση αλά... ΠΑΟΚ στο φετινό πρωτάθλημα. Ο Ιβάν Σαββίδης έχει τον δήμαρχο που εκείνος επιθυμούσε για την πόλη.

•Ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΑΕΚ, είχε «πολεμική» αντιπαράθεση με τον πρώην δήμαρχο Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας Αρη Βασιλόπουλο. Ο τελευταίος εξελέγη το 2014 με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, νικώντας τον «εκλεκτό Μελισσανίδη» Λύσανδρο Γεωργαμλή. Η μάχη που ακολούθησε υπήρξε αδυσώπητη. Ο κ. Βασιλόπουλος ήταν ορκισμένος εχθρός της ΑΕΚ στην προσπάθεια ανέγερσης του γηπέδου της («Αγια-Σοφιά») σε αντίθεση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία υπήρξε αρωγός στη δημιουργία του σημαντικού για την πόλη έργου.

Ο Αρης Βασιλόπουλος έγινε persona non grata για τους αεκτζήδες και τον Δημήτρη Μελισσανίδη, ο οποίος στήριξε την υποψηφιότητα του Γιάννη Βούρου. Ο τελευταίος, άνθρωπος πολύ αγαπητός στον κόσμο της «Ενωσης», κατάφερε το βράδυ της Κυριακής να επικρατήσει και ήδη το πρώτο που συζητιέται είναι ότι πλέον τα «συνοδά έργα» για το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας που είχε μπλοκάρει ο Βασιλόπουλος θα πάρουν τον δρόμο τους. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης έχει πλέον τον δήμαρχο που ήθελε στη Ν. Φιλαδέλφεια.
Τελικά, τι λέτε; Η κάλπη είναι -σαν την μπάλα- στρογγυλή;

*Δημοσιογράφος, διευθυντής της «Live Sport»

Keywords
Τυχαία Θέματα