«Εσβησε» στα 75 του το ιστορικό στέλεχος της Ν.Δ. Δημ. Σιούφας

«Εσβησε» στα 75 του το ιστορικό στέλεχος της Ν.Δ. Δημ. Σιούφας12.01.2019Πρόσωπα

Εχασε τη μάχη με τον καρκίνο, ενώ άφησε πίσω του σημαντικό έργο

Εφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών, χτυπημένος από τον καρκίνο, ο πρώην βουλευτής, υπουργός, πρόεδρος της Βουλής και ιστορικό στέλεχος της Ν.Δ. Δημήτρης Σιούφας. Είχε διατελέσει, μεταξύ άλλων, υπουργός Ανάπτυξης (Μάρτιος 2004 - Σεπτέμβριος 2007), υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Δεκέμβριος 1992 - Οκτώβριος 1993) και υφυπουργός

Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Αύγουστος 1991 - Δεκέμβριος 1992).

Γεννημένος στον Ελληνόπυργο Καρδίτσας στις 15 Αυγούστου 1944, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπως και Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής στην Καρδίτσα το 1981 με τη Ν.Δ. και εκλεγόταν διαρκώς έως το 2012. Μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης Καραμανλή στη δεύτερη θητεία της, τον Σεπτέμβριο του 2007 έλαβε το χρίσμα για την προεδρία της Βουλής, διαδεχόμενος την Αννα Μπενάκη - Ψαρούδα και λαμβάνοντας 158 ψήφους από τη Ν.Δ. και τον ΛΑΟΣ.

Ο εκλιπών υπήρξε πρώην πρόεδρος του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, επίτιμος πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», καθώς και αντιπρόεδρος του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Ηταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ., της Εκτελεστικής Επιτροπής της (1997-2001) και του Πολιτικού Συμβουλίου της (2001-2004). Από τον Απρίλιο του 2000 ως τον Μάρτιο του 2004 ήταν γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Ο Δημήτρης Σιούφας ήταν παντρεμένος με την Καίτη Αναγνωστάκη, με την οποία απέκτησε δύο γιους και μία κόρη. Σε δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον Δημήτρη Σιούφα έναν «σπουδαίο πολιτικό και σπάνιο άνθρωπο, που ξεχώρισε για το ήθος, την ευγένεια και την ποιότητά του... Αφησε πίσω του σημαντικό έργο σε όλα τα υπουργεία από τα οποία πέρασε και άσκησε υποδειγματικά τα καθήκοντά του ως πρόεδρος της Βουλής, κερδίζοντας την εκτίμηση όλου του πολιτικού κόσμου».

Συλλυπητήρια Καραμανλή

Συλλυπητήρια δήλωση για την απώλεια του πρώην προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σημειώνοντας: «Με βαθύτατη θλίψη αποχαιρετώ τον στενό μου φίλο, επί χρόνια πολύτιμο συνεργάτη και ξεχωριστό άνθρωπο Δημήτρη Σιούφα. Υπηρέτησε με συνέπεια και ανιδιοτέλεια τη Δημοκρατία και το δημόσιο συμφέρον, κερδίζοντας τον σεβασμό των συναγωνιστών και την εκτίμηση των πολιτικών του αντιπάλων».

Keywords
Τυχαία Θέματα