Ερχεται Ελλάδα για «μπίζνες» ο Ρος!

Ερχεται Ελλάδα για «μπίζνες» ο Ρος!26.08.2019Πρόσωπα

Ο υπ. Εμπορίου των ΗΠΑ θα επισημάνει το αμερικανικό ενδιαφέρον στο Ελληνικό, ενώ στο τραπέζι θα πέσει και η ενέργεια

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατίας», προγραμματίζεται να επισκεφθεί την Ελλάδα την

προσεχή εβδομάδα, με πιθανότερο το διήμερο 5 και 6 Σεπτεμβρίου. 

Οι συνομιλίες τής υπό τον κ. Ρος αμερικανικής αντιπροσωπίας στην Αθήνα αναμένεται να συμβολίσουν το ενδιαφέρον της Ουάσινγκτον για την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας σε μια κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία, παρά την αλλαγή κυβέρνησης τον Ιούλιο, οι εταίροι στην Ε.Ε. δεν είναι πρόθυμοι να υιοθετήσουν πιο ελαστικούς όρους για την ελληνική οικονομία.

Ωστόσο, οι συνομιλίες του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και μελών της κυβέρνησης με τον κ. Ρος δεν θα πρέπει να υπερεκτιμηθούν ή να τροφοδοτήσουν σεναριολογία περί επικείμενων μαζικών επενδύσεων στην Ελλάδα, καθώς ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ θα επισκεφθεί και την Τουρκία, μαζί με επιχειρηματίες, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Επίσης, ο κ. Ρος δεν αναμένεται να επισκεφθεί τη ΔΕΘ, όπως είχε πράξει πέρυσι, όταν οι ΗΠΑ ήταν η τιμώμενη χώρα στην έκθεση, αν και τα εγκαίνιά της θα πραγματοποιηθούν από τον κ. Μητσοτάκη μόλις μία ημέρα μετά, το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, πέραν των δηλώσεων περί της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, ο κ. Ρος θα επισημάνει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την επένδυση στο Ελληνικό, καθώς δύο αμερικανικές εταιρίες είναι ήδη υποψήφιες για το καζίνο και ίσως άλλες ενδιαφερθούν αργότερα για το ευρύτερο κατασκευαστικό έργο.

Ο Πάιατ

Υπενθυμίζεται πως ο πρεσβευτής στην Αθήνα Τζ. Πάιατ, σε ανεπίσημη συζήτησή του με δημοσιογράφους στις αρχές του έτους, είχε επισημάνει χαρακτηριστικά «δεν θα αφήσω να λήξει το 2019 χωρίς να κλείσει το θέμα του Ελληνικού».

Παράλληλα, η αμερικανική πλευρά αναμένεται να στηρίξει την ελληνική προτεραιότητα για ανάδειξη της χώρας σε κόμβο ενέργειας (αγωγός TAP και σχέδιο πλωτού τερματικού LNG στην Αλεξανδρούπολη) και μεταφορών (αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης της), αλλά και θα τονίσει την αντίθεσή της στις «παράπλευρες αρνητικές συνέπειες και κινδύνους» της ελληνικής οικονομικής συνεργασίας με τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν (ναυτιλιακός τομέας).

Πέραν αυτών, η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να κρίνει πως χρειάζονται πρόσθετες προσπάθειες για τη διαμόρφωση πιο ελκυστικού πλαισίου για επενδύσεις με φορολογικές και άλλες μεταρρυθμίσεις, ώστε οι αμερικανικές επιχειρήσεις να κρίνουν συμφέρουσα τη δραστηριοποίησή τους στην Ελλάδα.

Σε διαφορετική περίπτωση, δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να πείσει εταιρίες του ιδιωτικού τομέα να πράξουν οτιδήποτε στην Ελλάδα, πέραν της χρήσης της ως «βάσης», ειδικά της Θεσσαλονίκης, για επενδύσεις τους στον ευρύτερο βαλκανικό χώρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα