Το 3500 π.Χ. ιδρύθηκε η Τροία;

Το 3500 π.Χ. ιδρύθηκε η Τροία;23.08.2019Τέχνες

Εξι αιώνες νωρίτερα τοποθετούν οι Τούρκοι αρχαιολόγοι την απαρχή της πόλης

Εξι αιώνες νωρίτερα από ό,τι υπολογιζόταν έως σήμερα τοποθετείται η ίδρυση της Τροίας μετά τη νέα ανακάλυψη των αρχαιολόγων στην αρχαία Τροία, στην επαρχία Τσανάκαλε ή αλλιώς Δαρδανελίων της Τουρκίας.

Ο υπεύθυνος αρχαιολόγος της περιοχής, ο Ρουστέμ Ασλάν, εξηγεί ότι νέα ευρήματα δείχνουν πως

η πόλη έχει τις ρίζες της πιο βαθιά στην Ιστορία από ό,τι γνωρίζαμε. 

Εάν οι ενδείξεις των Τούρκων αρχαιολόγων αποδειχθούν ακριβείς, τότε η Τροία πρέπει να ιδρύθηκε το 3500 π.Χ.

Εως τώρα οι ανασκαφές χρονολογούσαν την ίδρυση της Τροίας μεταξύ του 3000 π.Χ. και του 1300 μ.Χ., από την αρχαία ελληνική περίοδο έως και τη βυζαντινή.

Ανοικοδομήσεις

Η πόλη της Τροίας, η οποία έμεινε στην ιστορία από το ομηρικό έπος, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της περιοχής για χιλιάδες χρόνια, με τις αναφορές να παρατηρούν δραστηριότητα στην αρχαία πόλη μέχρι και τα βυζαντινά χρόνια.

Η Τροία καταστράφηκε και ανοικοδομήθηκε πολλές φορές στο πέρασμα των αιώνων, εξαιτίας πολέμων και φυσικών καταστροφών.

Οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη πραγματοποιούνται εδώ και περισσότερα από 156 χρόνια και έχουν φέρει στο φως πολλές φάσεις της ιστορίας της Τροίας. Μεταγενέστερες ανασκαφές αποκάλυψαν αρκετές πόλεις χτισμένες διαδοχικά η μία πάνω στην άλλη στο πέρασμα των αιώνων.

Ετσι, οι αρχαιολόγοι χώρισαν τις ιστορικές περιόδους σε επίπεδα, καταλήγοντας συνολικά σε 10, αριθμημένα από το 1 έως το 10 με βάση την παλαιότητα των ευρημάτων.

Σήμερα, ο Τούρκος αρχαιολόγος είναι έτοιμος να καταχωρίσει ακόμη ένα επίπεδο, την «Τροία μηδέν», όπως τη χαρακτηρίζει. «Εντοπίσαμε ίχνη στάχτης, κεραμικών και ξύλινων κατασκευών που πρέπει να καταχωριστούν στο επίπεδο 0» λέει ο Ασλάν σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Daily Sabah».

«Αυτό δείχνει πως η ιστορική περίοδος εκείνου του επιπέδου χρονολογείται 5.500 χρόνια πριν» συμπληρώνει.

Η Τροία ή Ιλιον είναι η πόλη όπου έλαβε χώρα ο μυθικός Τρωικός Πόλεμος, τον οποίο γνωρίζουμε κατά βάση μέσα από την Ομήρου Ιλιάδα. Στα 1870 ο Γερμανός αρχαιολόγος Ερρίκος Σλήμαν ανέσκαψε την περιοχή στην επαρχία των Δαρδανελίων και ανακάλυψε την πόλη όπου, σύμφωνα με τις περιγραφές, βρισκόταν γεωγραφικά η ομηρική Τροία.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η ομηρική Τροία, η πόλη δηλαδή όπου έλαβε χώρα ο μυθικός Τρωικός Πόλεμος, ταυτίζεται με την Τροία VII (7), το επίπεδο αυτό της Ιστορίας δηλαδή.

Κατά τη βασιλεία του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αυγούστου ιδρύθηκε στην τοποθεσία όπου πίστευαν ότι ήταν η θέση του μυθικού Ιλίου μία νέα πόλη, που ονομάστηκε Ilium - Ιλιον.

Άκμασε έως την ίδρυση της Κωνσταντινουπόλεως, και παράκμασε σταδιακά κατά τα βυζαντινά χρόνια. Η ρωμαϊκή πόλη Κέλεια - Celeia (νυν Celje στη Σλοβενία) αναφέρεται από ορισμένους συγγραφείς ως Troia secunda («δεύτερη Τροία»).

Keywords
Τυχαία Θέματα