Βρυξέλλες: Παράθυρο για το «ψαλίδι» στις συντάξεις

Βρυξέλλες: Παράθυρο για το «ψαλίδι» στις συντάξεις05.09.2018Παρασκήνιο

Βλέπουν δημοσιονομικό περιθώριο 600.000.000 € στον Προϋπολογισμό και αναμένουν την ελληνική θέση

Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Ορθάνοιχτο παράθυρο για να αποφευχθεί η μείωση των συντάξεων από το 2019 άφησε χθες αξιωματούχος της Κομισιόν, ο οποίος ανέφερε ότι «οι θεσμοί θα περιμένουν να δουν τι έχουν να πουν οι ελληνικές Αρχές» και επισήμανε ότι «θα ληφθεί υπόψη η συνολική εικόνα του

συνταξιοδοτικού», προσθέτοντας πως «η Ελλάδα είναι εντός των δημοσιονομικών στόχων». Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι τον τελικό λόγο θα έχει το Eurogroup. «Οι υπουργοί του Eurogroup θα θέλουν να δουν την πλήρη δημοσιονομική εικόνα προτού λάβουν μια απόφαση, καθώς οι τελευταίες συζητήσεις έγιναν το 2017, υπό τελείως διαφορετικές δημοσιονομικές συνθήκες» είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες εν όψει της έναρξης της πρώτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης την προσεχή Δευτέρα, ο αξιωματούχος τόνισε πως η Κομισιόν προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει το 3,8% του ΑΕΠ το 2019, ξεπερνώντας τον στόχο κατά 0,3% του ΑΕΠ. Συνεπώς, θα υπάρξει δημοσιονομικό περιθώριο 600.000.000 ευρώ, η αξιοποίηση του οποίου θα συζητηθεί με τους θεσμούς. Ερωτηθείς για το καυτό ζήτημα των συντάξεων, απάντησε ότι θα εξεταστεί κατά πόσο έχουν εφαρμοστεί πλήρως «όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές που συμφωνήθηκαν την περίοδο 2015-2016» για το Ασφαλιστικό και θα αποτιμηθεί η αποδοτικότητά τους. Συμπλήρωσε δε με νόημα ότι «θα εξεταστούν παράμετροι που σχετίζονται και με την κοινωνική επίδραση των περικοπών. Πολλοί συνταξιούχοι χρησιμοποιούν τις συντάξεις για να ενισχύσουν την οικογένεια».

Πάντως, η συζήτηση για τις συντάξεις θα ανοίξει μεν την επόμενη εβδομάδα, κατά την πενθήμερη παραμονή των τεχνοκρατών των δανειστών στην Αθήνα, αλλά οι τελικές αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν πριν από τον Νοέμβριο, όταν θα καταρτιστεί το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2019. Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι η πρώτη έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης της Ελλάδας θα δημοσιοποιηθεί τον Νοέμβριο, η δεύτερη στα τέλη Φεβρουαρίου και η τρίτη στα τέλη Μαΐου. Οσον αφορά τις συζητήσεις με τους θεσμούς στην Αθήνα, είπε πως «οι ελληνικές Αρχές θα μπορούσαν να εξετάσουν αν θα συνεχιστούν στο ξενοδοχείο “Hilton” ή θα επιστρέψουν στα υπουργεία».

Keywords
Τυχαία Θέματα