«Το φλαμένκο είναι ο χορός της καρδιάς»

«Το φλαμένκο είναι ο χορός της καρδιάς» 05.09.2018Πρόσωπα

Λίγο προτού έρθει στο Ηρώδειο, η «ιέρεια» του ισπανικού ρυθμού Σάρα Μπάρας μιλάει στη «δημοκρατία» για τη φλογερή τέχνη της

Συνέντευξη στη
Γιώτα Βαζούρα

Οφείλει τα πάντα στη μητέρα της Κόντσα, η οποία σε ηλικία επτά ετών τη μύησε στα μυστικά του φλαμένκο, τις έδωσε συμβουλές και της έκανε μια προτροπή, που η ίδια έχει κρατήσει σαν «φυλαχτό»: «Να δίνεσαι πάντα 100% σε αυτό που κάνεις».

Από τότε μέχρι σήμερα η γοητευτική Ισπανίδα Σάρα Μπάρας,

που βρίσκεται στο κατώφλι των 47 της χρόνων, δεν έχει αποχωριστεί τις μακριές φούστες του φλαμένκο και, φυσικά, ούτε τις καστανιέτες. Δεν είναι τυχαίο ότι η κορυφαία καλλιτέχνις, η οποία στις 14 Σεπτεμβρίου θα βρεθεί πρώτη φορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Ηρώδειο, θεωρείται η σπουδαιότερη χορεύτρια φλαμένκο του πλανήτη. Λίγο προτού φτάσει στην Αθήνα, η ιέρεια του φλαμένκο μιλάει στη «δημοκρατία» για το επετειακό χορευτικό της έργο με τίτλο «Shadows» που θα μας παρουσιάσει, εξηγεί γιατί αγαπά τόσο πολύ τον χορό και αποκαλύπτει γιατί θεωρεί τιμή της να εμφανιστεί στο Ηρώδειο.

«Γνωρίζω τη μαγεία αυτού του ιστορικού μνημείου και, πραγματικά, είναι τιμή μου να μπορώ να καταθέσω την ψυχή μου και να μοιραστώ για μια βραδιά την παράστασή μας με το ελληνικό κοινό» μας λέει.
Στη νέα της παραγωγή περιλαμβάνονται 14 παραδοσιακές και σύγχρονες χορογραφίες της. Χρησιμοποιώντας μια πληθώρα εξαιρετικών τεχνικών μέσων, στα οποία το σκηνικό διαδραματίζει βασικό ρόλο, η παράσταση συμπληρώνεται από έναν θεαματικό φωτιστικό σχεδιασμό και εντυπωσιακά κοστούμια, που την απογειώνουν.

«Στην πραγματικότητα, η παραγωγή είναι ο εορτασμός των 20 ετών της ομάδας μου, του Ballet Flamenco Sara Baras, και δεν θέλαμε να επαναλάβουμε πρόσωπα ούτε χορογραφίες, αλλά να δώσουμε μία νέα ανάγνωση. Κεντρικό ρόλο στην παράσταση έχει η “φαρούκα” μου, ένας χορός που παλαιότερα τον ερμήνευαν μόνο οι άντρες και πριν από 20 χρόνια είχα την τύχη και το θάρρος να μπορέσω να τον ερμηνεύσω - και πάντα με συνοδεύει. Είναι ένα θέαμα με πολλή ποικιλία, με καλεσμένο επί σκηνής τον Χοσέ Σεράνο και με τη μουσική επένδυση του Keko Baldomero και τον βιολονίστα Αρα Μαλικιάν. Η παράσταση έχει θετική ενέργεια, πολύ χρώμα και ένα πάντρεμα μουσικών οργάνων και ειδών πολύ διαφορετικών την ώρα της χορογραφίας» σχολιάζει η Σάρα Μπάρας.

Με περισσότερα από 30 χρόνια καριέρας στο πλούσιο βιογραφικό της, χιλιάδες παραστάσεις αλλά και μια ομάδα που φέρει το όνομά της, η Σάρα Μπάρας ως χορεύτρια και χορογράφος είναι καλλιτέχνις με ένα πρωτότυπο ρεκόρ: είναι εκείνη της οποίας τα σόου έχουν προσελκύσει τον μεγαλύτερο αριθμό θεατών και έχουν κάνει τις περισσότερες εισπράξεις από όλες τις παραστάσεις χορού φλαμένκο παγκοσμίως.

«Αυτό που αγαπώ στο φλαμένκο είναι πως είναι μία τέχνη με πολύ πλούτο, πολλή δυσκολία και, κυρίως, βάζει πάνω απ’ όλα την καρδιά και τα συναισθήματα» αναφέρει η Σάρα Μπάρας και συνεχίζει: «Εχω την τύχη να παθιάζομαι τόσο με την ερμηνεία όσο και με τη χορογραφία και τη σκηνοθεσία. Το να έχω δική μου ομάδα μού δίνει την απόλυτη ελευθερία να μπορώ να εκφράζομαι όπως θέλω. Συνεπώς, από την αρχή το να μπορώ να σκηνοθετώ και να χορογραφώ για να ερμηνεύσω στη συνέχεια ήταν για την καριέρα και τη ζωή μου ένα δώρο».

Κοινωνική η δράση της εκτός σκηνής

Ποιο όμως θεωρεί η Σάρα Μπάρας ως το μεγαλύτερο χορευτικό της κατόρθωμα έως σήμερα; «Θεωρώ ότι το καλύτερο στην καριέρα μου είναι ότι ο χορός έχει φτάσει σε ένα σημείο που μου έχει δώσει το προνόμιο να μπορώ να βοηθάω άτομα που έχουν ανάγκη. Είμαι ανάδοχος στην οργάνωση “Η πριγκίπισσά μου Ρετ” και το γεγονός ότι μπορώ να συνεργάζομαι μαζί τους και να βάζω το λιθαράκι μου για να τους βοηθάω είναι κάτι που μου έχει αλλάξει τη ζωή. Και όλο αυτό πιστεύω ότι γίνεται χάρη στον χορό» λέει.

Keywords
Τυχαία Θέματα