Λίφτινγκ 30.000.000 € από την «Εγνατία» στην Κεντρική Αγορά

Λίφτινγκ 30.000.000 € από την «Εγνατία» στην Κεντρική Αγορά 05.03.2018Πρόσωπα

Αρχές Ιουνίου θα είναι έτοιμο το master plan και το έργο θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ 2012-2020

Το αργότερο στις αρχές Ιουνίου πρόκειται να είναι έτοιμο το master plan για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και

των υποδομών της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ), που ανέλαβε να εκπονήσει για λογαριασμό της η Εγνατία Οδός Α.Ε. Η προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του έργου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021, υπογράφηκε από τους επικεφαλής των δύο φορέων Δημήτρη Χαμπίδη και Απόστολο Αντωνούδη αντίστοιχα.

Ο κ. Αντωνούδης σημείωσε ότι το 2019 αναμένεται να δημοπρατηθούν τα πρώτα έργα, ενώ τόνισε ότι η Εγνατία Οδός Α.Ε. αναλαμβάνει τεχνικός σύμβουλος της ΚΑΘ αλλά και φορέας υλοποίησης μεγάλων projects και παρεμβάσεων που έχουν δρομολογηθεί για τα επόμενα χρόνια. Η Εγνατία Οδός Α.Ε. αναλαμβάνει, πέραν του master plan, και την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών αλλά και την κατασκευή των έργων εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων της νέας αγοράς.

Το κόστος υλοποίησης του έργου εκτιμάται στα 20.000.000 με 30.000.000 ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ 2012-2020 και, σύμφωνα με τον κ. Χαμπίδη, η δημόσια δαπάνη θα αφορά 10.000.000 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό που θα απαιτηθεί θα καλυφθεί από κεφάλαια της ΚΑΘ, που έχει αποθεματικό 8.000.000 ευρώ, αλλά και από τραπεζικό δανεισμό. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι, βάσει της αρχικής συμφωνίας με τους επικεφαλής των συναρμόδιων υπουργείων, τα έργα που αφορούν πάγιες ανάγκες θα χρηματοδοτηθούν σε ποσοστό 100%, ενώ εκείνα που θα έχουν ανταποδοτικό όφελος θα επιδοτηθούν.

Τα έργα που απαιτούνται στην ΚΑΘ στοχεύουν, κυρίως, στο να αποκτήσουν brand name τα διακινούμενα προϊόντα.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται δημιουργία νέας πτέρυγας για τη διακίνηση προϊόντων πρώτης μεταποίησης, όπως κρασιά, λάδια και όσπρια, ηλεκτρονική αναβάθμιση, επέκταση των κτιριακών της εγκαταστάσεων, δημιουργία ψυκτικών εγκαταστάσεων για νωπά προϊόντα, έργα για τη διαχείριση των ομβρίων υδάτων, δημιουργία εργαστηρίου υπολειμμάτων κ.ά.

Keywords
Τυχαία Θέματα