Εuro working: Οι Γερμανοί ξανάρχονται!

Εuro working: Οι Γερμανοί ξανάρχονται!04.06.2019Παρασκήνιο

Απροκάλυπτη παρέμβαση της Κομισιόν, που στέλνει μήνυμα στον Κυριάκο για το ποιος κάνει πραγματικά κουμάντο

Από τον
Γιώργο Χατζηδημητρίου

Aπροκάλυπτη παρέμβαση στο πολιτικό παιχνίδι επιχειρούν οι δανειστές καθ' υπόδειξη του Βερολίνου, τραβώντας το χαλί κάτω από τα πόδια του Τσίπρα, ενώ την ίδια στιγμή υποδεικνύουν βλοσυρά στον Κυριάκο ότι τα περιθώρια κινήσεων

της επόμενης κυβέρνησης είναι απολύτως περιορισμένα.

Με ωμότητα που ανακαλεί στη μνήμη τις πιο ζοφερές μέρες των Μνημονίων, οι γερμανοκρατούμενες Βρυξέλλες αξιώνουν από την Ελλάδα, πρώτη φορά μετά την έξοδο από τα προγράμματα της σκληρής λιτότητας, να λάβει πρόσθετα μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό κενό που, όπως υποστηρίζουν, προκαλούν οι παροχές της κυβέρνησης για την ανακούφιση των φτωχότερων Ελλήνων. Αρχική πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν να αναβάλει τη δημοσιοποίηση της αναμενόμενης έκθεσης για την τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση για λόγους διπλωματικής ουδετερότητας, εν όψει των προσεχών εκλογών.

Τελικά χθες στη συνεδρίαση του Euro Working Group ενημέρωσαν τον Ελληνα αντιπρόσωπο που αντικατέστησε τον αναπληρωτή υπουργό Γ. Χουλιαράκη -ο οποίος όπου να 'ναι εγκαταλείπει την πολιτική και τη χώρα- ότι η έκθεση θα ανακοινωθεί με κάθε επισημότητα αύριο, τερματίζοντας μια βραχεία περίοδο πολιτικής εκεχειρίας.

Οι Βρυξέλλες, με τιμωρητική διάθεση, υποστηρίζουν ότι τα μέτρα που ψήφισαν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. δυσχεραίνουν την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Η Επιτροπή, επαναφέροντας τις εμμονές της, προβλέπει ότι τα μέτρα προκαλούν «μαύρη τρύπα» 1,8 δισ. ευρώ τη φετινή χρονιά και άλλα 2,8 δισ. ευρώ το 2020.

Η απροκάλυπτη πολιτική παρέμβαση της Επιτροπής στην τελική ευθεία προς τις κάλπες προσθέτει μια απρόβλεπτη μεταβλητή στον προεκλογικό ανταγωνισμό, υποχρεώνοντας τα κομματικά επιτελεία, ειδικά στα δύο μεγαλύτερα κόμματα, να πάρουν θέση και να παρουσιάσουν δημόσια τις προτάσεις τους για θέματα όπως το αφορολόγητο και οι δικαστικές αποφάσεις.

Οι ραγδαίες εξελίξεις καθιστούν ως εκ τούτου δραματικά κρίσιμη τη σημερινή ανακοίνωση για την πορεία του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου, η οποία μπορεί να επηρεάσει καταλυτικά το επίπεδο αντιδράσεων της Αθήνας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η τρίτη έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης της Επιτροπής θα ενσωματώνει, εκτός από τις παρατηρήσεις του κουαρτέτου σχετικά με τις εκκρεμότητες (εφαρμογή του νέου πλαισίου προστασίας πρώτης κατοικίας, πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των αναβολών των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στα δικαστήρια, πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου κ.ά.), ειδικό κεφάλαιο για τα μέτρα ελάφρυνσης που εξαγγέλθηκαν, αλλά και αναφορές στον αναθεωρημένο στόχο για πρωτογενές αποτέλεσμα 4,1% του ΑΕΠ το 2019.

Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει πλήρως την Πέμπτη 13 Ιουνίου, οπότε είναι η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην κορυφή του ενδιαφέροντος και ειδικά των Γερμανών και των Ολλανδών δορυφόρων τους. Θα ακολουθήσει στις 27 Ιουνίου η ετήσια έκθεση του ΔΝΤ σχετικά με το πώς θα αποπληρωθεί μεταξύ άλλων το ακριβό χρέος της χώρας προς το Ταμείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα