Θρασύτατες δικαιολογίες Αχτσιόγλου

Θρασύτατες δικαιολογίες Αχτσιόγλου23.07.2019Πρόσωπα

Τι (δεν) απαντά στην αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας» και τι δεν λέει για τη διάλυση των Ταμείων με ευθύνη της

Τα αδικαιολόγητα και... τον εαυτό της προσπάθησε να δικαιολογήσει η πρώην υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, απαντώντας στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «κυριακάτικης δημοκρατίας» το οποίο αποκάλυψε ότι το μπρα ντε φερ ανάμεσα στην εταιρία Intrasoft (συμφερόντων Κόκκαλη), η οποία «τρέχει» το πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ, και στην

απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει μπλοκάρει χιλιάδες συντάξεις.

Η κυρία Αχτσιόγλου στην απάντησή της επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ, αποφεύγει όμως να μπει στην ουσία του προβλήματος, δεν λέει λέξη για την «ταμπακέρα», δηλαδή τις καθυστερήσεις στις συντάξεις, αναλίσκεται σε «τεχνικής» φύσεως λεπτομέρειες για τη σύμβαση, ενώ πετάει το μπαλάκι στον μέχρι πρόσφατα εποπτευόμενο από την ίδια φορέα, τον ΕΦΚΑ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το «το έργο στο οποίο αναφέρεται η εφημερίδα ανατέθηκε από τον ΕΦΚΑ σε ιδιωτική εταιρία, χωρίς να έχει προηγηθεί η απαιτούμενη ανάληψη υποχρέωσης δαπάνης. Κατά συνέπεια, η πληρωμή της εταιρίας από τον ΕΦΚΑ δεν έγινε, διότι θα ήταν παράτυπη»!

Ολόκληρη η απάντηση της Εφης Αχτσιόγλου έχει ως εξής:

«Το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “κυριακάτικη δημοκρατία”, είτε από άγνοια του νόμου είτε από σκοπιμότητα, διαστρεβλώνει την πραγματικότητα για τη δημιουργία εντυπώσεων.

1ον. Η εφημερίδα είτε αγνοεί είτε αποκρύπτει ότι οι διαγωνιστικές διαδικασίες και οι αναθέσεις έργων των εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Εργασίας γίνονται από τους ίδιους τους φορείς και ο εκάστοτε υπουργός δεν έχει καμία εμπλοκή. Το έργο στο οποίο αναφέρεται η εφημερίδα αφορά τον ΕΦΚΑ και ιδιωτική εταιρία.

2ον. Οπως είναι γνωστό, σύμφωνα με τους κανόνες του δημόσιου λογιστικού, για την πληρωμή ενός έργου από δημόσιο φορέα απαιτείται η ανάληψη της υποχρέωσης δαπάνης, η οποία προηγείται της ανάθεσης του έργου.

Το έργο στο οποίο αναφέρεται η εφημερίδα ανατέθηκε από τον ΕΦΚΑ σε ιδιωτική εταιρία, χωρίς να έχει προηγηθεί η απαιτούμενη ανάληψη υποχρέωσης δαπάνης.

Κατά συνέπεια, η πληρωμή της εταιρίας από τον ΕΦΚΑ δεν έγινε, διότι θα ήταν παράτυπη χωρίς να έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Ούτε η άγνοια νόμου, πόσο μάλλον η σκόπιμη διαστρέβλωση της αλήθειας, συγχωρούνται» καταλήγει στην ανακοίνωσή της.

Η κυρία Αχτσιόγλου όμως δεν μας λέει τα εξής:

1 Πόσες συντάξεις καθυστέρησαν λόγω της μη υλοποίησή της σύμβασης του ΕΦΚΑ με την ιδιωτική εταιρία.

2 Δεν εξηγεί, ενώ στην ουσία αναγνωρίζει το πρόβλημα, γιατί ως πολιτικός προϊστάμενος του ΕΦΚΑ δεν φρόντισε για την υλοποίηση της απόφασης Κατρούγκαλου από το 2016 που προέβλεπε τη χορήγηση των 20.000 και πλέον «παράλληλων» συντάξεων.

3 Δεν απαντά γιατί ο πρώην υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος είχε ανάψει δύο φορές το πράσινο φως για την υλοποίηση της σύμβασης, ενώ η ίδια λέει τώρα ότι ήταν παράτυπη.

4 Δεν λέει λέξη για τις αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας, οι οποίες ακόμη δεν έχουν ενσωματωθεί στους δικαιούχους, ενώ μόλις λίγα 24ωρα πριν από το δημοσίευμα, σε απάντησή της προς τον κ. Βρούτση, ομολόγησε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στη μη ολοκλήρωση του αναγκαίου λογισμικού.

5 Δεν εξηγεί γιατί, ενώ όπως η ίδια ισχυρίζεται υπήρχε πρόβλημα με τη σύμβαση του ΕΦΚΑ και της Intrasoft, δεν φρόντισε ώστε να πραγματοποιηθεί νέα σύμβαση, ακόμη και με άλλη εταιρία, ώστε να ξεμπλοκαριστούν οι χιλιάδες συντάξεις που βρίσκονται σε αναμονή.

6 Είναι πολιτικά παράδοξο η κυρία Αχτσιόγλου, που επί χρόνια αυτοδιαφημίζεται για τα επιτεύγματά της στον ΕΦΚΑ, ξαφνικά τώρα να κάνει λόγο για «αυτοτέλεια» του φορέα και να ισχυρίζεται ότι δεν έχει καμία εμπλοκή.

Θα μπορούσαμε να παραθέσουμε εκατοντάδες δηλώσεις της στις οποίες επαίρεται για όσα κατάφερε στον ΕΦΚΑ, ότι διέσωσε τον φορέα, ότι ήταν πλεονάσματα του ΕΦΚΑ που επέτρεψαν τη χορήγηση της 13ης σύνταξης κ.λπ., αλλά δεν έχει κανένα απολύτως νόημα.

7 Τέλος, θα συνιστούσαμε στην πρώην υπουργό να αποφεύγει στο μέλλον τις νουθεσίες προς τους δημοσιογράφους και να έχει το θάρρος της ανάληψης της πολιτικής ευθύνης. Γιατί το κρυφτούλι από την κοινωνία και ιδιαίτερα από τους ανθρώπους του μόχθου, όπως αποδείχθηκε και στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, δεν συγχωρείται.

Keywords
Τυχαία Θέματα