Στρατηγικό σχέδιο σωτηρίας της ΔΕΗ μέσω της ιδιωτικοποίησης του δικτύου

Στρατηγικό σχέδιο σωτηρίας της ΔΕΗ μέσω της ιδιωτικοποίησης του δικτύου22.07.2019Άρθρα

Μπαίνει πωλητήριο και σε ΕΛ.ΠΕ. και «Ελ. Βενιζέλος»

Το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ, μέσω ιδιωτικοποίησης δικτύων, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ν.Δ. θα κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να σώσει την εταιρία.

Κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα όσων θα ανακοινώσει

σήμερα από του βήματος της Βουλής ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, αποκαλύπτοντας ότι η στρατηγική διάσωσης της ΔΕΗ θα περιλαμβάνει ιδιωτικοποίηση των δικτύων, δηλαδή του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και περιορισμό των κακοπληρωτών που ζημιώνουν την εταιρία τα τελευταία χρόνια.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρχουν επιβαρύνσεις στους καταναλωτές, δηλαδή αυξήσεις στα τιμολόγια, και πως αφού η ΔΕΗ εξυγιανθεί, θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής.

Είναι σαφές ότι αν και οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδεικνύουν την πρόθεση της κυβέρνησης για άμεσες κινήσεις, αυτές θα πρέπει να διευκρινιστούν περαιτέρω.

Πάντως, η λύση αποκρατικοποίησης ποσοστού του ΔΕΔΔΗΕ -που όπως όλα δείχνουν προκρίνεται- έχει στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας της εταιρίας, με την κυβέρνηση να ευελπιστεί στην προσέλκυση σημαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Ο κ. Χατζηδάκης, πάντως, μίλησε σε τηλεοπτική συνέντευξή του για πολυπαραμετρική λύση σωτηρίας για την εταιρία, υποστηρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στρατηγικός επενδυτής. «Δεν υπάρχει μαγική λύση, δεν είμαι ταχυδακτυλουργός» είπε και χαρακτήρισε τη ΔΕΗ «αυτοπαγιδευμένη».

Ερωτηθείς, μάλιστα, αν η εταιρία μπορεί να ανταποκριθεί στο ενδιάμεσο διάστημα ώσπου να δουλέψει το σχέδιο σωτηρίας, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι υπάρχει επιφυλακή για την επάρκεια ρεύματος. «Δεν θέλω να τρομάξουμε τον κόσμο, αλλά έχουμε διακοπές» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, στην επιχείρηση σωτηρίας της ΔΕΗ σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει ο Γεράσιµος Θωµάς, μέχρι πρότινος υψηλόβαθμο στέλεχος της Κοµισιόν και πλέον υφυπουργός Ενέργειας, ο οποίος ωστόσο ήταν φειδωλός στις προγραμματικές δηλώσεις του.

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για δεινή οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, προαναγγέλλοντας παρεμβάσεις εξορθολογισμού της λειτουργίας της και διασφάλιση των πηγών ανάπτυξης, όπως οι ΑΠΕ.

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την ιδιωτικοποίηση του «Ελευθέριος Βενιζέλος» αλλά και των ΕΛ.ΠΕ., χωρίς ωστόσο να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η αποκάλυψη των προθέσεων της Ν.Δ. για τη ΔΕΗ, πάντως, προκάλεσε, όπως αναμενόταν, σωρεία αντιδράσεων, με τον Αλέξη Τσίπρα να την καταγγέλλει για δημιουργία κλίματος απαξίωσης της ΔΕΗ με σκοπό το ξεπούλημά της.

«Μη διανοηθείτε να φέρετε νέα βάρη στους λογαριασμούς του ρεύματος και να μην υλοποιήσετε το σχέδιο εκποίησης της δημόσιας περιουσίας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οσο για τη Φώφη Γεννηματά, αναρωτήθηκε αν η κυβέρνηση «θα ξεπουλήσει τη ΔΕΗ για ένα κομμάτι ψωμί», καλώντας την να φέρει ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διάσωσή της διασφαλίζοντας τον δημόσιο έλεγχο και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Keywords
Τυχαία Θέματα