Ελπίδα για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο!

Ελπίδα για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο!28.09.2018Οικονομία

Θετική η εισαγγελική εισήγηση προς τον Αρειο Πάγο για το αίτημα καταγγέλλουσας κατά των τραπεζών

Ανοίγει ο δρόμος για τη δικαίωση δεκάδων χιλιάδων δανειοληπτών ελβετικού φράγκου, σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών, στην περίπτωση που η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου υιοθετήσει την εισήγηση του εισαγγελέα, ο οποίος ζητεί να γίνει δεκτή αναίρεση δανειολήπτριας από τη Θεσσαλονίκη, που καταγγέλλει τους όρους της σύμβασής της ως καταχρηστικούς.

Η γυναίκα, πριν από 11 χρόνια, έλαβε δάνειο 243.225 ελβετικών φράγκων (150.000 ευρώ), ακολουθώντας, όπως υποστηρίζει, τις συμβουλές των υπαλλήλων της τράπεζας, οι οποίοι προέβαλαν ως δέλεαρ το χαμηλό επιτόκιο. Ωστόσο, το 2015, μετά τις αλλαγές στην ισοτιμία μεταξύ ευρώ και φράγκου, το δάνειο έγινε θηλιά στον λαιμό της δανειολήπτριας, καθώς βρέθηκε να χρωστά το ιλιγγιώδες ποσό των 239.041 ευρώ!

Η δανειολήπτρια προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, ζητώντας την ακύρωση ως καταχρηστικού τού όρου της δανειακής σύμβασης σε ελβετικό φράγκο με ρήτρα αποπληρωμής είτε στο ξένο νόμισμα είτε σε ευρώ, με βάση την ισοτιμία αυτού προς το ξένο νόμισμα κατά τον χρόνο πληρωμής.

Επιπλέον, ζητεί να αναγνωρισθεί ως μόνη ισχύουσα ρήτρα μετατροπής σε ευρώ του οφειλόμενου στο ξένο νόμισμα ποσού η συναλλαγματική ισοτιμία των δύο νομισμάτων, που ίσχυε κατά τον χρόνο εκταμίευσης του ποσού που χορηγήθηκε από την τράπεζα.

Ο εισαγγελέας Γιάννης Αγγελής στην εισήγησή του προς το ανώτατο δικαστήριο επικαλέστηκε πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες πρέπει να παρέχουν στους δανειολήπτες επαρκή ενημέρωση, ώστε να μπορούν να παίρνουν συνετές αποφάσεις. Σύμφωνα με την επίμαχη απόφαση, πρέπει από την πλευρά της τράπεζας να δίνεται έμφαση στις περιπτώσεις δανείων σε συνάλλαγμα, όπου υπάρχει ρίσκο υποτίμησης του εγχώριου έναντι του ξένου νομίσματος, καθώς ο δανειολήπτης πρέπει να έχει την ευκαιρία να λάβει γνώση όλων των ρητρών της σύμβασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα