Καταφθάνει από τη Σικελία ο μεσογειακός κυκλώνας

Καταφθάνει από τη Σικελία ο μεσογειακός κυκλώνας28.09.2018Ρεπορτάζ

Δημιουργήθηκε το «τέρας» και φέρνει καταιγίδες και θύελλες στη νότια Ελλάδα το Σάββατο και την Κυριακή

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από χθες το βράδυ ο μεσογειακός κυκλώνας, που αναμένεται να κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του το Σαββατοκύριακο και έχει σημάνει συναγερμό στις Αρχές αλλά και στους μετεωρολόγους, οι οποίοι παρακολουθούν πυρετωδώς τις τελευταίες ημέρες το φαινόμενο.

Οι ισχυροί άνεμοι του «Ξενοφώντα»

μπορεί σήμερα να αρχίσουν σταδιακά να εξασθενούν, ωστόσο το επόμενο διήμερο το νέο κύμα κακοκαιρίας, ο μεσογειακός κυκλώνας που ονομάστηκε «Ζορμπάς», θα φέρει στο πέρασμά του πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους.

«Ο μεσογειακός κυκλώνας, ο οποίος δημιουργήθηκε αργά χθες το βράδυ ανοιχτά του νότιου Ιονίου, σε μια περιοχή κάτω από τη Σικελία, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Με την περιδίνηση που θα έχει, θα αρχίσει πλέον μια πορεία προς τα ανατολικά» αναφέρει στη «δημοκρατία» ο μετεωρολόγος Νίκος Καντερές και συνεχίζει: «Περισσότερο θα επηρεαστούν η Πελοπόννησος, η Κρήτη, οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, και περιμετρικά και το λεκανοπέδιο της Αττικής. Αυτό εξαρτάται και από την κίνηση του κυκλώνα. Τα έντονα φαινόμενα, οι ισχυρές βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι θα εκδηλωθούν κυρίως το Σάββατο και την Κυριακή, ενώ τη Δευτέρα ο κυκλώνας θα αποτελέσει παρελθόν».

Προσοχή και παρακολούθηση

Ο κ. Καντερές τονίζει ότι «το φαινόμενο θέλει προσοχή και παρακολούθηση». Μάλιστα, θεωρεί ότι η δημιουργία του «αποτελεί απόρροια της κακοκαιρίας “Ξενοφών”, δηλαδή, η ψυχρή εισβολή ήταν η αιτία και η αφορμή να δημιουργηθεί».

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, που χθες εξέδωσε δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, σήμερα θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στο νότιο Ιόνιο, στην ανατολική και τη νότια Πελοπόννησο και στην Κρήτη. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα επεκταθούν στις Κυκλάδες και προς το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά -συμπεριλαμβανομένης της Αττικής- και την Εύβοια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις, εντάσεως στο Αιγαίο 6-7 μποφόρ και το πρωί τοπικά 8 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο 8 με 9 μποφόρ και το πρωί τοπικά ακόμα και 10 μποφόρ. Βαθμιαία έως το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Αύριο, Σάββατο, τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο, στη Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι και στο Ιόνιο έως το μεσημέρι θα φτάσουν τα 8-9 μποφόρ.

Μέτρα προστασίας

Αυξημένη επαγρύπνηση συνιστά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία προτείνει μέτρα αυτοπροστασίας από τις έντονες βροχοπτώσεις και τους ισχυρούς ανέμους. Μεταξύ άλλων, συνιστά στους πολίτες να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία, αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς, να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα κατά τη διάρκεια καταιγίδων, καθώς και να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος.

----

Τι είναι τα Medicanes

Οι μεσογειακοί κυκλώνες, όπως ο «Ζορμπάς» είναι διεθνώς γνωστοί ως Medicanes (σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes) και συνιστούν ένα φαινόμενο που συμβαίνει μια δυο φορές τον χρόνο.

Εχουν αρκετά κοινά με τους τροπικούς κυκλώνες, καθώς θυελλώδεις άνεμοι στροβιλίζονται γύρω από ένα «μάτι», συνοδευόμενοι από καταρρακτώδεις βροχές, αλλά -ευτυχώς- με πολύ μικρότερη ένταση. Οι Medicanes έχουν έναν ψυχρό πυρήνα και κινούνται πάντα από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Δύο είναι οι συνηθέστερες περιοχές για τη δημιουργία μεσογειακού κυκλώνα: μια περιοχή στη δυτική Μεσόγειο μεταξύ Ισπανίας, Σαρδηνίας και Κορσικής, και το Ιόνιο, ιδίως το νότιο.

Επιστήμονες του πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης εκτιμούν ότι λόγω κλιματικής αλλαγής θα σχηματίζονται ισχυρότεροι και θα μοιάζουν περισσότερο με κανονικούς κυκλώνες.

Διαβάστε παρακάτω τη συνέχεια:

Πρωτοφανείς ζημιές από τους ανέμους 9 μποφόρ

Στον χορό της κακοκαιρίας βρίσκεται από χθες όλη η Ελλάδα, με τους θυελλώδεις ανέμους, που φτάνουν ακόμη και τα 9 μποφόρ, να προκαλούν σοβαρά προβλήματα, όπως πτώσεις δέντρων, διακοπές ηλεκτροδότησης και βυθίσεις σκαφών. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι η Πυροσβεστική στην Αττική δέχθηκε μέχρι χθες το μεσημέρι 700 κλήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούσαν περιστατικά εγκλωβισμών, κοπής δέντρων που έπεσαν σε καλώδια της ΔΕΗ και προκάλεσαν διακοπές ρεύματος, απομάκρυνσης επικίνδυνων αντικειμένων, καθώς και μικρές πυρκαγιές. Αντίστοιχη η κατάσταση και στην υπόλοιπη χώρα, με τα πυροσβεστικά κλιμάκια να επεμβαίνουν σε 200 περιστατικά. Στην Πάτρα οι ισχυροί άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα, ενώ μια στέγη σπιτιού αποκολλήθηκε και έφτασε στο παλιό λιμάνι.

Ανάλογο ήταν το σκηνικό του καιρού και στη νησιωτική χώρα, όπου ο δυνατός αέρας έσπασε το παρμπρίζ αυτοκινήτου που βρισκόταν εν κινήσει στη Νάξο, χωρίς να τραυματιστούν οι επιβαίνοντες. Πρωτόγνωρες σκηνές αντίκρισαν οι κάτοικοι της Πάρου, όπου τα μανιασμένα κύματα βγήκαν στη στεριά, ενώ στην Κάλυμνο οι ισχυροί άνεμοι βύθισαν ταχύπλοο σκάφος.

Παράλληλα, το κύμα κακοκαιρίας προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Ειδικότερα, οι επιβάτες του Superferry με προορισμό την Τήνο είδαν τον Χάρο με τα μάτια τους, καθώς λίγο πριν το πλοίο δέσει στο λιμάνι του νησιού πήρε δεξιά κλίση λόγω των ισχυρότατων ανέμων.
Μετ' εμποδίων διεξήχθησαν τα δρομολόγια των πλοίων στα περισσότερα λιμάνια της χώρας λόγω του απαγορευτικού απόπλου, ενώ μεγάλη ταλαιπωρία περίμενε και τους επιβάτες του προαστιακού σιδηροδρόμου εξαιτίας των καθυστερήσεων στα δρομολόγια. Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν με πλοίο καλό είναι να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τα τουριστικά πρακτορεία.

Καιρός-φονιάς για δύο εργάτες

Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία της Τήνου μετά την τραγωδία που σημειώθηκε νωρίς χθες το πρωί, όταν δύο άνδρες (ηλικίας 51 και 63 ετών) έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών σε σπίτι κοντά στο χωριό Μουντάδος. Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερις άνδρες πραγματοποιούσαν εργασίες για την ανέγερση τοίχου σε οικοδομή όταν -υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες- αυτός κατέρρευσε και τους καταπλάκωσε. Στο σημείο έσπευσαν έξι άνδρες της Πυροσβεστικής με τρία οχήματα προκειμένου να τους απεγκλωβίσουν και ανέσυραν χωρίς τις αισθήσεις τους τούς δύο εξ αυτών.

Ο ένας, όπως διαπιστώθηκε, έχασε τη ζωή του ακαριαία και ο δεύτερος εξέπνευσε στο Κέντρο Υγείας του νησιού, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι γιατροί να τον κρατήσουν στη ζωή.

Στο μεταξύ, κάτοικοι της περιοχής που εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν στο σημείο αναφέρουν ότι η πτώση του τοίχου προήλθε από τους ισχυρότατους ανέμους, ωστόσο δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί εάν η κακοκαιρία συνδέεται με το εργατικό ατύχημα.

Η Αστυνομία, που διερευνά τις ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε η τραγωδία, συνέλαβε τον ιδιοκτήτη της οικοδομής στην οποία γίνονταν οι εργασίες καθώς και τον υπεύθυνο εργολάβο.

Κλειστά σχολεία σε δέκα νομούς!

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε αρκετές περιοχής της Ελλάδας, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές σε Αθήνα, Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Κόρινθο, Αρκαδία, Αργολίδα, Μεσσηνία, Λακωνία, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία θα μείνουν στο σπίτι τους για λόγους ασφαλείας, ύστερα από απόφαση που έλαβαν οι αντίστοιχες περιφέρειες. Παράλληλα, εκτός λειτουργίας είναι και οι δημοτικοί παιδικοί - βρεφονηπιακοί σταθμοί στους Δήμους Αθηναίων και Πειραιώς.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Αττικής, αποφάσισε να προχωρήσει στο κλείσιμο των σχολικών μονάδων εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας που καθιστά δύσκολη τη μετακίνηση των μαθητών.

Επιπλέον, στην απόφαση συνέτεινε και η σημερινή Πανελλήνια Ημέρα Αθλητισμού, για την οποία είχαν προγραμματιστεί πλήθος αθλητικών δραστηριοτήτων για τους μαθητές σε υπαίθριους χώρους της Αττικής, αλλά εξαιτίας της κακοκαιρίας είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν.

Εξάλλου, κανονικά λειτουργούν οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία σε Σαρωνικό, Τήνο, Ανδρο και Μύκονο, που παρέμειναν κλειστά χθες, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα