Ελλειψη ευθιξίας

Ελλειψη ευθιξίας25.11.2017Άρθρα

Καμιά παραίτηση υπευθύνου για την τραγωδία στη Μάνδρα

Από τον
Βασίλη Παπαγιαννίδη*

Μετράμε ακόμα ζωές… Μια καταστροφή για την οποία ευθύνεται η φύση μπορεί να προκαλέσει πολλές υλικές ζημιές. Θα διορθωθούν. Ομως, όταν σε αυτές προστίθενται και ανθρώπινες ζωές η ζημιά είναι μη αναστρέψιμη...

Ποιος φταίει; Μεγάλη συζήτηση. Οι Σπαρτιάτες, τα αρχαία χρόνια, μάθαιναν ότι είναι αρετή να αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου. Να βγαίνεις από το σύνολο που σε κρύβει

και να λες: «Εγώ φταίω. Δική μου η ευθύνη». Αντιθέτως, εμείς οι Νεοέλληνες κρυβόμαστε μέσα στο ανώνυμο σύνολο, ευελπιστώντας ότι θα μοιραστούν όλοι τις δικές μας ευθύνες.

Το γραφειοκρατικό σύστημα είναι έτσι δομημένο, ώστε ένας μπορεί -με λογική και νόμιμη βάση- να επιρρίπτει τις ευθύνες στον άλλον: «Αυτός φταίει, όχι εγώ!» Εύκολο να το λες... Μετά τις πλημμύρες, ο α’ βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατηγορούσε τον β’, αυτός τον α’, και οι δύο την κυβέρνηση κ.λπ. κ.λπ. Ενα θέατρο παραλόγου και άνευ νοήματος μπροστά σε ανθρώπους έξαλλους, ανάμεσα στους οποίους υπήρχαν και συγγενείς των θυμάτων.

Δεν είναι ωραίο να πολιτικολογούμε πάνω σε τέτοια ζητήματα, ειδικά όταν υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες. Εδώ τίθεται το ζήτημα και η έννοια της «ευθιξίας». Να πει κάποιος «παραιτούμαι, γιατί δεν ανέχομαι ηθικά επί των ημερών που είχα το τάδε αξίωμα να χάνονται έτσι άνθρωποι».

Με αυτόν τον τρόπο αναγνωρίζεις και την ευθύνη που σου αναλογεί και προβάλλεις το ηθικό ανάστημά σου, καθώς ουδείς είναι αλάνθαστος.

Είδαμε τις τελευταίες ημέρες πολλούς από τους αρμοδίους να κουνάνε το δάχτυλο ο ένας στον άλλον και να δίνουν ρεσιτάλ υποκρισίας με κροκοδείλια δάκρυα, τα οποία έμεναν στα λόγια. Το «απολογήσου τώρα!» χορτάσαμε να το ακούμε. Η πλήρης κυριαρχία του β’ ενικού…
Και κανείς δεν είχε την ευθιξία να αναλάβει εμπράκτως την ευθύνη που του αναλογεί με το να υποβάλει την παραίτησή του... Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν ήρθαν από άλλον πλανήτη.
Είναι εκλεγμένοι από εμάς. Είναι αυτοί που εμείς «διορίσαμε» σε θέσεις ευθύνης. Σε αυτούς καθρεπτιζόμαστε εμείς…
Και αυτή είναι η δική μας ευθύνη…

*Δικηγόρος

Keywords
Τυχαία Θέματα