Ελληνικό Μνημόνιο διάρκειας πέντε ετών μετά τον Αύγουστο

Ελληνικό Μνημόνιο διάρκειας πέντε ετών μετά τον Αύγουστο12.02.2018Πρόσωπα

Κυβέρνηση και δανειστές σχεδιάζουν ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων μεαυστηρή εποπτεία και πλεονάσματα

Από τον
Μάριο Ροζάκο

Την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια τον Αύγουστο, χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης, αλλά με ένα «ελληνικό πρόγραμμα» μεταρρυθμίσεων και ενισχυμένη επιτήρηση από τους Ευρωπαίους, σε σύγκριση με τις προηγούμενες χώρες που βγήκαν από Μνημόνια, προβλέπει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και των πιστωτών.

Οπως ανέφεραν κυβερνητικοί παράγοντες στο Αθηναϊκό

- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το «ελληνικό πρόγραμμα» θα είναι διάρκειας περίπου πέντε ετών, δηλαδή θα καλύπτει όλη την περίοδο για την οποία η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το μεταμνημονιακό πρόγραμμα θα έχει δύο σκέλη: το αναπτυξιακό και το κοινωνικό.
Το πρώτο θα αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, η μείωση των «κόκκινων» δανείων, η ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, ο προγραμματισμός των χρηματοδοτήσεων κ.ά.

Το δεύτερο σκέλος θα περιλαμβάνει στόχους ενίσχυσης του κράτους πρόνοιας, όπως η στελέχωση των νοσοκομείων, η επιδοματική πολιτική και η αύξηση του κατώτατου μισθού. Για την τελευταία, το ΔΝΤ έχει εκφράσει την κάθετη αντίρρησή του, αλλά τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου έχουν δηλώσει ότι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του μεταμνημονιακού σχεδιασμού.

Οπως είχε αναφέρει η «κυριακάτικη δημοκρατία» στις 4 Φεβρουαρίου, η μεταμνημονιακή εποπτεία θα επικεντρωθεί στην υλοποίηση των «ουρών» του 3ου Μνημονίου, δηλαδή των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να συνεχιστούν, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, το Κτηματολόγιο και οι αλλαγές στο Δημόσιο.

Ως «αντάλλαγμα» για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και σε συνάρτηση με την πορεία της οικονομίας, θα παρέχεται από τους Ευρωπαίους ελάφρυνση του χρέους.

Διαπραγματεύσεις

Οι προαναφερθέντες κυβερνητικοί παράγοντες σημείωσαν ακόμα ότι οι τελικές διαπραγματεύσεις για όλα τα θέματα θα ξεκινήσουν μετά το Πάσχα. Ως «αγκάθια», που μπορεί όμως να ξεπεραστούν αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν τηρήσει σκληρή στάση, χαρακτήρισαν τις (ήδη ψηφισμένες) μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου ορίου, τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, την αναθεώρηση του νόμου Κατσέλη, την προώθηση των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων και την αναμόρφωση αναπηρικών επιδομάτων. Ερωτηθέντες για την παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εκτίμησαν ότι θα παραμείνει «με μια παρόμοια σχέση με τη σημερινή».

Keywords
Τυχαία Θέματα