«Μάθημα» στο ΑΠΘ για το «Ομιλείτε ελληνικά»

«Μάθημα» στο ΑΠΘ για το «Ομιλείτε ελληνικά» 12.02.2018Παιδεία

Δέκα φοιτητές απ' όλον τον κόσμο ξεδιπλώνουν τις γνώσεις τους στην Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας

Τι κοινό έχουν ένας Αμερικανός, μια Αιγύπτια, μια Αλβανίδα, μια Βουλγάρα, μια Αρμένισσα, μια Ουκρανή, μια Ρουμάνα, μια Πολωνή, μια Ρωσίδα και ένας Κινέζος; Αγαπούν τη νεοελληνική γλώσσα, πήραν μέρος σε διαγωνισμό που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του ΑΠΘ και κατάφεραν να περάσουν

στον επόμενο γύρο, διεκδικώντας έπαθλο απαλλαγής διδάκτρων για μεταπτυχιακές σπουδές στο μεγαλύτερο ακαδημαϊκό ίδρυμα της χώρας!

Το πρώτο στάδιο του διαγωνισμού της 2ης Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας, από το οποίο προκρίθηκαν δέκα άτομα από ισάριθμες χώρες, ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία. Οι νικητές της πρώτης φάσης θα επισκεφθούν τον Ιούνιο, τη φοιτητική κατασκήνωση του ΑΠΘ στην Καλάνδρα Χαλκιδικής, όπου για δέκα ημέρες θα παρακολουθήσουν μαθήματα ελληνικής γλώσσας. Η Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά, με πρωτοβουλία του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας (ΣΝΕΓ) του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ), και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, με χορηγία του Ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδης».

Συνολικά συμμετείχαν 42 άτομα στην πρώτη φάση του διαγωνισμού από 12 χώρες, τα οποία κλήθηκαν να ανταποκριθούν επιτυχώς στην κατανόηση και την ανάπτυξη του προφορικού και του γραπτού λόγου, σε προχωρημένο επίπεδο δυσκολίας (Β2 έως Γ1). Οπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Βλάχος, εκπρόσωπος του ΚΕΓ, οι εξετάσεις του πρώτου γύρου διεξήχθησαν σε 21 εξεταστικά κέντρα του ΚΕΓ ανά τον κόσμο, με βάση τη γεωγραφική κατανομή τους αλλά και τον αριθμό των υποψηφίων. «Ο μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων προήλθε από την Κίνα και την Ουκρανία» δήλωσε ο κ. Βλάχος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΝΕΓ του ΑΠΘ Αναστάσιο Τσαγγαλίδη, προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην Ολυμπιάδα είναι οι υποψήφιοι να είναι 18-25 ετών, γεννημένοι εκτός Ελλάδας και Κύπρου, μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού και να μην έχουν φοιτήσει σε ελληνόφωνο εκπαιδευτικό σύστημα για πάνω από ένα έτος. Η αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων Αριάδνη Στογιαννίδου δήλωσε υπερήφανη για τη δράση αυτή του ΑΠΘ. Εκ μέρους του Ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδης», η Ντιάνα Ζουρελίδου επεσήμανε ότι ο διαγωνισμός προσελκύει τη νεολαία της διασποράς που συμμετέχει και πως το ίδρυμα θεωρεί σημαντική την πρωτοβουλία για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας.

Keywords
Τυχαία Θέματα