Ελευσίνα 2021 από την αρχή

Ελευσίνα 2021 από την αρχή15.11.2019Πρόσωπα

Τρία νέα πρόσωπα διορίζει η Λίνα Μενδώνη στη Δημοτική Εταιρία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας

Νέα πρόεδρος του Δ.Σ. της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρίας - Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ελευσίνα 2021 ορίστηκε από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η Δέσποινα Γερουλάνου και συντόμως αναμένεται να οριστούν νέος διευθύνων σύμβουλος και καλλιτεχνικός διευθυντής.

Αυτό

ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, παρουσία των δύο γενικών γραμματέων Πολιτισμού και Σύγχρονου Πολιτισμού Γ. Διδασκάλου και Ν. Γιατρωμανωλάκη, αντιστοίχως, του νέου δημάρχου Ελευσίνας Α. Οικονόμου, του αντιδημάρχου για θέματα πολιτισμού Δ. Λιάσκου, της προέδρου Δέσποινας Γερουλάνου και του αντιπροέδρου Γιάννη Εριφυλλίδη.

«Τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον πολύ στενά. Οφείλουμε να βάλουμε την Ελευσίνα - Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021 σε τροχιά επιτυχίας. Δεν έχουμε δικαίωμα να αφήσουμε την Ελευσίνα και την κοινωνία της πόλης αβοήθητη και όχι ικανή να διοργανώσει με απόλυτη επιτυχία τον θεσμό» τόνισε η κυρία Μενδώνη, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Η τελική αξιολόγηση θα γίνει από την επιτροπή Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων τον Νοέμβριο του 2020. Επίσης τόνισε ότι συστήθηκε διυπουργική επιτροπή για την επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης του θεσμού ΠΠΕ 2021 για την πόλη της Ελευσίνας.

Επιπλέον η κυρία Μενδώνη αποφάσισε να ετοιμάσει τον φάκελο της υποψηφιότητας του εθίμου της Μεσοσπορίτισσας στην Ελευσίνα, ώστε αρχές του 2020 να κατατεθεί για τον εθνικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και το πρώτο τρίμηνο του 2021 να προωθηθεί για ένταξη στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Η Μεσοσπορίτισσα είναι μια μικρή εκκλησία, η οποία βρίσκεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. Την παραμονή των Εισοδίων της Θεοτόκου (20 Νοεμβρίου) γίνεται ένα καταπληκτικό έθιμο, το οποίο είναι η αναβίωση του αντίστοιχου εθίμου της αρχαιότητος.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι η Φλόγα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020 θα περάσει από την Ελευσίνα, κάτι που επιθυμούσε ιδιαιτέρως ο Δήμος Ελευσίνας.

Έργα στη Σαλαμίνα

Σημαντικά είναι και τα έργα υποδομής που σχεδιάζονται στη Σαλαμίνα με αφορμή τους εορτασμούς για τα 2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Το πρώτο αφορά ένα εγκαταλειμμένο λατομείο στην Κυνόσουρα, με στόχο η ανάπλασή του να οδηγήσει σε ένα υπαίθριο θέατρο για πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Τα άλλα έργα αφορούν τα προπολεμικά ναυτικά οχυρά, 200 μ. από τον ανωτέρω χώρο. Επίσης σχεδιάζονται έργα υποδομής και για τις άλλες δύο πόλεις που εμπλέκονται στην επέτειο (Σπάρτη, Θερμοπύλες).

Για τη Σπάρτη έχει ήδη αρχίσει η εκπόνηση μελέτης για την αποκατάσταση του αρχαιολογικού μουσείου της πόλης, με χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σ. Νιάρχος», ενώ για τις Θερμοπύλες θα υπάρξουν μελλοντικές ανακοινώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα