Το Clawback φρενάρει την ανάπτυξη

Το Clawback φρενάρει την ανάπτυξη 15.11.2019Νέα

Το μέτρο των υποχρεωτικών επιστροφών ταλαιπωρεί τον κλάδο του ελληνικού φαρμάκου, παραδέχεται ο Κικίλιας

Aνάπτυξη μέσω της φαρμακοβιομηχανίας οραματίζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, ο οποίος άνοιξε τις εργασίες της ημερίδας Clawback & Φαρμακευτική Δαπάνη 2019. 

Εξήγησε ότι το clawback ως μέτρο υποχρεωτικών επιστροφών που εφαρμόστηκε στην κρίση δεν είναι διαρθρωτικό ώστε να μπορεί να ελέγξει την κατανάλωση, την ποσότητα και την τιμή των φαρμάκων, να μπορέσει με δείκτες και με τελευταία τεχνολογία και με

φίλτρα να αποτυπώσει ποιοι υπερσυνταγογραφούν, τι είναι ιατρικό πρωτόκολλο, πώς και αν εφαρμόζεται. Πρόκειται για μέτρο που ταλαιπωρεί τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, η Ν.Δ. επιθυμεί το αναπτυξιακό clawback με κίνητρα στις επιχειρήσεις, για να προσελκύσουν επενδύσεις στην Ελλάδα και να συμψηφιστούν οι οφειλές τους από το μέτρο των υποχρεωτικών επιστροφών.

«Δώσαμε πρόσημο εμφανώς αναπτυξιακό στο επενδυτικό clawback. Τα 50.000.000 ευρώ, τα οποία ενέγραψε η κυβέρνηση και θα αποτυπωθούν στους επόμενους μήνες, με αυτά που θα φέρουν οι εταιρίες σε έρευνα, ανάπτυξη και σε επενδύσεις, είναι μία πρώτη στροφή. Αποδεδειγμένα και κοστολογημένα και με έναν διαφανή τρόπο που επεξεργαζόμαστε. Είμαστε μια φιλελεύθερη κυβέρνηση με λαϊκό πρόσημο» επισήμανε ο υπουργός και τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν ποινικοποιεί το κέρδος:

«Προφανώς είμαστε μία κυβέρνηση η οποία αποποινικοποιεί το κέρδος. Βεβαίως, να υπάρχει κέρδος, να δημιουργούνται όμως θέσεις εργασίας, να πληρώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές, οι φορολογικές εισφορές και να μεγαλώνει το ΑΕΠ της χώρας. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο εμείς ξέρουμε ότι μπορεί να ευημερήσει η μέση ελληνική οικογένεια».

Στην τοποθέτησή του είπε ότι το υπουργείο Υγείας νομοθετεί ήδη στη Βουλή τις μηδενικές αυξήσεων στα φάρμακα για το 2020 και 7% μειώσεων, έναντι 10% αυξήσεις και 10% μειώσεις που κληρονόμησε από τον τελευταίο νόμο. Για την ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση ο υπουργός Υγείας τόνισε πως ο ΕΟΠΥΥ έχει τα στοιχεία ανά ποσότητα και ανά σκεύασμα που χρησιμοποιούνται στη χώρα μας κι έτσι μπορεί να εντοπιστεί πού υπάρχει υπερσυνταγογράφηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα