ΕΛ.ΑΣ.: Ηθελαν να καταλάβουν το Κοινοβούλιο!

ΕΛ.ΑΣ.: Ηθελαν να καταλάβουν το Κοινοβούλιο!24.01.2019Παρασκήνιο

Η Αστυνομία ψάχνει να βρει τους υποκινητές του σχεδίου εισβολής. Αμυντική, λέει, η στάση των ΜΑΤ

Ερευνα διενεργεί η Ελληνική Αστυνομία για να αποκαλυφθούν αυτοί που υποκίνησαν την απόπειρα εισβολής στη Βουλή την περασμένη Κυριακή, αλλά και οι «πληροφοριοδότες» που κοινοποίησαν σε ιστοσελίδα τις εισόδους και τις εξόδους του Κοινοβουλίου, από τις οποίες «είναι δυνατόν να διαφύγουν τα ποντίκια» (!), όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν στο δημοσίευμα.

Ερωτήματα, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι, ενώ στην Αστυνομία γνώριζαν για το συγκεκριμένο δημοσίευμα, παρ' όλα αυτά δεν εμπόδισαν να αμαυρωθεί από σοβαρά επεισόδια το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.

Χθες, το Αρχηγείο της Αστυνομίας εξέδωσε μακροσκελή ανακοίνωση, με την οποία εξηγεί τις πρακτικές που ακολούθησαν οι δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν τις προσπάθειες κατάληψης του Κοινοβουλίου από κρανοφόρους, οι οποίοι λειτούργησαν συντονισμένα και βάσει σχεδίου. Το Αρχηγείο δημοσιοποίησε εικόνες από την κάμερα του ελικοπτέρου που υπερίπτατο την ώρα των επεισοδίων. Σε αυτές φαίνεται ένα πλήθος που περιφερόταν στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη να συγκλίνει αυτόματα προς τα σκαλιά της Βουλής, σαν να είχε δεχθεί κάποιο σύνθημα.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι, με αφορμή αυτές τις πληροφορίες και με στόχο να μη διαλυθεί το συλλαλητήριο, είχε καταρτιστεί ειδικό σχέδιο προστασίας της Βουλής και των γύρω δημόσιων κτιρίων, και ταυτόχρονα για την προστασία των συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο. Γι' αυτό και η στάση των ΜΑΤ ήταν καθαρά αμυντική και έκαναν χρήση χημικών όσο γινόταν πιο περιορισμένη, αποκλειστικά στα σημεία όπου γίνονταν οι εξαιρετικά άγριες επιθέσεις των ακροδεξιών. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που -σύμφωνα με την Αστυνομία- υπήρξαν συνολικά 28 τραυματίες αστυνομικοί, ενώ σημαντικές ήταν οι φθορές που υπέστησαν ο ατομικός εξοπλισμός και τα δημόσια είδη (καταστροφή ή φθορά μεγάλου αριθμού στολών, 29 κρανών, 42 ασπίδων, 25 περικνημίδων, 24 προσωπίδων κ.λπ.).

Keywords
Τυχαία Θέματα