ΕΚΤ και δανειστές «άρπαξαν» 11,2 δισ. ευρώ από την Ελλάδα

ΕΚΤ και δανειστές «άρπαξαν» 11,2 δισ. ευρώ από την Ελλάδα03.12.2018Οικονομία

Κέρδη-μαμούθ από τα ομόλογα που δεν «κουρεύτηκαν» με το PSI του 2012

Περισσότερα από 11,2 δισ. ευρώ κέρδη αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι εθνικές Κεντρικές Τράπεζες των χωρών-μελών της Ε.Ε. από την κατοχή ελληνικών ομολόγων

που δεν «κουρεύτηκαν» στο PSI το 2012.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που παρέθεσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στον ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας Νίκο Χουντή. Ο κ. Χουντής στην ερώτησή του αναφερόταν στα καθαρά έσοδα που έχει αποκομίσει η ΕΚΤ από την αγορά ελληνικών ομολόγων που -κατά απαίτησή της- δεν «κουρεύτηκαν» με το PSI, ζητώντας παράλληλα λεπτομερή στοιχεία για τα έσοδα από τόκους και κεφάλαιο από το 2010 ως σήμερα.

Στην απάντησή του ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπολογίζει τα έσοδα για την οκταετία 2010-2017 του προγράμματος SMP σε 12,87 δισ. ευρώ. Εάν σε αυτά προστεθούν και τα έσοδα που αποκόμισαν οι εθνικές Κεντρικές Τράπεζες μέσω των αντίστοιχων αγορών ελληνικών ομολόγων (ANFA), τα οποία το ΔΝΤ υπολογίζει σε τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, τότε τα συνολικά έσοδα του Ευρωσυστήματος (ΕΚΤ και εθνικές Κεντρικές Τράπεζες) αγγίζουν τα 16 δισ. ευρώ!

Οπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα, από το 2010 ως το 2017 -και σύμφωνα με παλαιότερη απάντηση του επιτρόπου Μοσκοβισί στον Νίκο Χουντή- η Ελλάδα έχει λάβει την περίοδο 2010-2017 περίπου 4,6 δισ. ευρώ από επιστροφές κερδών, ως επί το πλείστον από την Τράπεζα της Ελλάδος. Επομένως οι δανειστές σύμφωνα με τον κ. Χουντή, μέσω των Κεντρικών Τραπεζών και της ΕΚΤ συμπεραίνεται ότι έχουν κερδοσκοπήσει σε βάρος των Ελλήνων πολιτών τουλάχιστον κατά 11 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι αυτά τα 11 δισ. ευρώ κερδών είναι οριστικά χαμένα, αφού δεν προβλέπεται να επιστραφούν στον ελληνικό Προϋπολογισμό ούτε από τις παλαιότερες αποφάσεις του Eurogroup το 2012 (όταν την ευθύνη είχαν οι κ. Βενιζέλος και Στουρνάρας) αλλά ούτε και από τη νέα απόφαση του 2018, όπως τη διαπραγματεύτηκε και συμφώνησε ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα