«Επενδύσεις 500.000.000 € για τους υδρογονάνθρακες»

«Επενδύσεις 500.000.000 € για τους υδρογονάνθρακες»03.12.2018Άρθρα

Τι ισχυρίζεται ο επικεφαλής της Εταιρίας Διαχείρισης

Η έρευνα της «δημοκρατίας» έφερε στο φως τους αποικιοκρατικούς όρους με τους οποίους έγιναν οι συμφωνίες για τις εξορύξεις στη χώρα μας και αυτό... ξύπνησε κάποιους που άρχισαν τις δηλώσεις περί... επενδυτών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Γιάννη Μπασιά, το ύψος των επενδύσεων που έχουν δεσμευτεί να υλοποιήσουν στη φάση της έρευνας για υδρογονάνθρακες

οι εταιρίες, στις οποίες έχουν γίνει μέχρι στιγμής οι παραχωρήσεις των θαλάσσιων και των χερσαίων περιοχών στη δυτική Ελλάδα, φτάνει τα 500.000.000 ευρώ. Αυτές οι δεσμεύσεις περιγράφονται στις συμβάσεις για την επταετή ή οκταετή ερευνητική περίοδο, συμβάσεις οι οποίες κυρώνονται από τη Βουλή.

Μιλώντας στο φόρουμ της ανατολικής Μεσογείου για την ενεργειακή νομοθεσία που διεξήχθη στην Αθήνα, ο κ. Μπασιάς δεν απέκλεισε επιχειρηματικές συμφωνίες για είσοδο ή αποχώρηση εταιριών από τις ερευνητικές κοινοπραξίες, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Τόνισε δε ότι οι εταιρίες που έχουν την τεχνική και την οικονομική δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν σε μεγάλα θαλάσσια βάθη, όπως αυτά που απαντώνται στο Ιόνιο και το Κρητικό πέλαγος, μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, ενώ η τεχνολογία που θα επιτρέψει γεωτρήσεις σε βάθη μεγαλύτερα από τα 3.000 μέτρα αναμένεται να είναι διαθέσιμη περίπου την εποχή που θα αποφασιστεί η πραγματοποίηση ή μη παραγωγικών γεωτρήσεων στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται η κύρωση από τη Βουλή των συμβάσεων που υπεγράφησαν πρόσφατα για την παραχώρηση θαλάσσιων περιοχών στο Ιόνιο (κοινοπραξία ΕΛ.ΠΕ. +5,13% - REPSOL), δυτικά και βορειοδυτικά της Κρήτης (κοινοπραξία Total, ExxonMobil και ΕΛ.ΠΕ. +5,13%) καθώς και στο «μπλοκ 10» (ΕΛ.ΠΕ. +5,13%). Με τις συμβάσεις αυτές κλείνει ο τρέχων κύκλος των παραχωρήσεων στη δυτική Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα