Εκοιμήθη ο Ηγούμενος της Ι. Μονής Δοχειαρίου

Εκοιμήθη ο Ηγούμενος της Ι. Μονής Δοχειαρίου 05.11.2018Πρόσωπα

Οι Μητροπολίτες Λαγκαδά και Ιερισσού μιλούν για τον μακαριστό αρχιμανδρίτη γέροντα Γρηγόριο, ο οποίος μαθήτευσε δίπλα στον Οσιο Αμφιλόχιο Πάτμου και με τον βίο του έγινε πρότυπο μοναχού

Από τον
Μάκη Αδαμόπουλο

Εκοιμήθη την περασμένη εβδομάδα ο αρχιμανδρίτης γέρων Γρηγόριος, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου του Αγίου Ορους, ο οποίος υπήρξε κατά κοινή ομολογία μια πνευματική φυσιογνωμία του Αθωνα. Οσοι είχαν την ευκαιρία να τον γνωρίσουν

κάνουν λόγο για μια προσωπικότητα που επισφράγισε με τρόπο ξεχωριστό όχι μόνο την Ιερά Μονή του, αλλά ολόκληρο το Περιβόλι της Παναγιάς.

Ο Ηγούμενος Γρηγόριος και η συνοδεία του (15 μοναχοί) έφτασαν στην ιστορική Μονή Δοχειαρίου από την Ιερά Μονή της Παναγίας Προυσιώτισσας της Ευρυτανίας το 1980. Με πολύ σκληρή δουλειά κατάφεραν να αναστήσουν τη μονή και να την κατατάξουν ως μία από τις σημαντικότερες, με αρκετά παρεκκλήσια και σημαντική βιβλιοθήκη, που περιέχει εκατοντάδες χειρόγραφα και χιλιάδες τόμους. Υπήρξε μοναστής από μικρή ηλικία και είχε την ευλογία να μαθητεύσει δίπλα σε έναν σύγχρονο Αγιο, τον Οσιο Αμφιλόχιο της Πάτμου, που πρόσφατα αγιοκατατάχθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, αλλά και κοντά στον οσιακής μνήμης γέροντα Φιλόθεο Ζερβάκο.

ΠΝΕΥΜΑ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ

Με πλήρη αφοσίωση στο αγιορείτικο υποδειγματικό πρότυπο του μοναχού, τον χαρακτήριζαν η φιλοπονία και το πνεύμα διακονίας, η απλότητα, ο αυθορμητισμός, η αγάπη του για κάθε προσκυνητή, στο πρόσωπο του οποίου έβλεπε τον ίδιο τον Χριστό, ενώ διακρινόταν για την ευλάβειά του στην Παναγία Γοργοϋπήκοο. Επιπροσθέτως, ο μακαριστός γέροντας Γρηγόριος, με πλούσιο συγγραφικό έργο, διέθετε θαρραλέο πνευματικό λόγο, με τον οποίο επιχειρούσε να αφυπνίσει συνειδήσεις και να πλάσει τον λαό του Θεού. Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, τόνισε στην «Ορθόδοξη Αλήθεια»: «Ο π. Γρηγόριος είναι μία από τις ξεχωριστές μορφές και προσωπικότητες που πέρασαν από το Αγιον Ορος». Και επισήμανε: «Αυτό που έχω αποκομίσει ως εμπειρία από τη δραστηριότητά του στην περιοχή της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης είναι ότι εδώ πραγματικά έχει δημιουργήσει μια άριστη εν αντιγράφω μονή της Μονής Δοχειαρίου, στη Μονή της Θεοσκεπάστου, και συγκέντρωσε με πολύ ζήλο αλλά και με αγάπη ψυχές εις Χριστόν πιστευόντων, που οδήγησε ακολούθως στη μοναχική πολιτεία». Επιπλέον, σημείωσε: «Δημιούργησε μια γυναικεία μοναστική αδελφότητα, η οποία για την περιοχή μας είναι πρότυπο όχι μόνο από άποψη διακονίας, αλλά και από άποψη μαρτυρίας».

Η Γοργοϋπηκόος

Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά αναφέρθηκε και στη συνήθεια που είχε καθιερώσει ο μακαριστός «να μεταφέρει κάθε χρόνο την εικόνα της Παναγίας Γοργοϋπηκόου και να τιμάται πανηγυρικά η εορτή του Γενεθλίου της Παναγίας, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους δεν μπορούν να επισκεφθούν το Αγιον Ορος να προσκυνήσουν τη χάρη της, να λάβουν την ευλογία της και να ζήσουν όλα εκείνα τα θαυμαστά βιώματα που προκαλεί η επικοινωνία του ανθρώπου με την Κυρία Θεοτόκο, την Παναγία μας».

Αναφορικά με την προσωπικότητα του μακαριστού, ο Μητροπολίτης Λαγκαδά υπογράμμισε τα εξής: «Ηταν άνθρωπος αυθόρμητος και με τον δικό του, ξεχωριστό τρόπο εξέφραζε την αγάπη του προς την πατρίδα και την παράδοση. Ο λαός, οι ευλαβείς προσκυνητές και οι ενοικούντες εν τη μονή θα ενθυμούνται πάντοτε με αγαθές αναμνήσεις την παρουσία του, με την οποία μετέφερε το μήνυμα της αγάπης προς τη θεία λατρεία, προς το μεγαλείο της μοναδικότητας που εμπεριέχει η λειτουργική μας ζωή, και τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο απευθυνόταν σε όλους, μικρούς και μεγάλους, εγγράμματους και αγράμματους, μεταφέροντας το επανεγκές μήνυμα να αγαπάμε την πατρίδα, τον τόπο μας και να αγωνιζόμαστε για την πίστη μας, διατηρώντας καθετί χαρακτηρίζει την ορθόδοξη ταυτότητα του Γένους».

«ΥΠΗΡΞΕ ΣΗΜΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ»

«Ο αείμνηστος πρώην Καθηγούμενος της Μονής Δοχειαρίου π. Γρηγόριος Ζουμής υπήρξε σήμα κατατεθέν για το Αγιον Ορος, για τον αγιορείτικο μοναχισμό, αλλά ιδιαιτέρως για την όλη αγάπη με την οποία περιβάλλει η Εκκλησία μας το ράσο και περιβάλλεται από αυτό» τόνισε ο Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Ορους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος. Επισήμανε, μάλιστα, ότι «ήταν ένας άνθρωπος που έλαμπε από τη ρίζα του μέχρι και την τελευταία του πνοή και ο οποίος άφησε παρακαταθήκη στο Αγιον Ορος δύο τινά, την καθαρότητα της σκέψεως αλλά και την ευθύτητα του λόγου, κάτι που πολλές φορές εμείς δεν το έχουμε, γιατί πολλοί στην Ορθοδοξία άλλα έχουμε στην καρδιά, άλλα στον νου και άλλα στη γλώσσα. Ο Ζουμής, όπως τον λέγαμε όλοι, ήξερε να έχει στην καρδιά ό,τι και στη γλώσσα, στην ψυχή και στον κόσμο, και αυτό πιστεύω είναι το καλύτερο εισιτήριο που έλαβε για να φτάσει στον Κύριο και να αποκτήσει την αιωνιότητα». Τέλος, ο κ. Θεόκλητος ευχήθηκε, μέσω της «Ορθόδοξης Αλήθειας», στη μονή «για την οποία ο μακαριστός ίδρωσε, μάτωσε, πόνεσε και την ανέβασε σε τέτοια δόξα, να είναι ό,τι το ευλογημένο καλό για εκλογή μετά από αυτόν στη θέση του, για να μπορέσει το ύψος αυτής της Ιεράς Μονής να κρατηθεί ακέραιο, αμώμητο και γερό».

Από την Εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια

Keywords
Τυχαία Θέματα