Εγκυρες πηγές: Θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας των «γαλάζιων» για τα Σκόπια;

Εγκυρες πηγές: Θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας των «γαλάζιων» για τα Σκόπια;15.05.2018Παρασκήνιο

■ Oι πηγές μου στον χώρο της Κεντροδεξιάς -και όχι μόνο- είναι έγκυρες, γι' αυτό παρακαλώ θερμά να μην ακούσω ή διαβάσω αμφισβητήσεις για τα κάτωθι.

Αναφέρομαι στις εσωκομματικές εκλογές, στις οποίες η συμμετοχή ήταν γενικώς υψηλή. Ωστόσο, έχω μερικές επισημάνσεις άξιες λόγου. Θα είχε ιδιαίτερη αξία να μας ανακοινώσει

το κόμμα πόσοι από τους 155.000 εγγεγραμμένους ψήφισαν τελικά. Διότι στο ενημερωτικό σημείωμα που μας ήρθε δεν υπάρχει καμία αναφορά, πλην της επισήμανσης ότι η συμμετοχή ανήλθε στο 85%, όπου υπήρχαν δύο υποψήφιοι πρόεδροι ΝΟΔΕ.

■ Οι πληροφορίες μας από άριστη πηγή λένε ότι η συμμετοχή ξεπέρασε κατά τι το 60%. Ητοι, οι ψηφίσαντες ανέρχονται περίπου σε 95.000. Οι υπόλοιποι ενίσχυσαν το κόμμα, αλλά δεν προσήλθαν στις κάλπες.

■ Από εκεί και πέρα, η απόπειρα του Αδώνιδος (φωτό αριστερά) να αυξήσει τα ερείσματά του στο λεκανοπέδιο δεν είχε ιδιαίτερη επιτυχία, μαθαίνω. Ο Αντώνης Σαμαράς (φωτό δεξιά), αντιθέτως, διατήρησε ισχυρότατα ερείσματα στην Περιφέρεια, με αιχμή την Πελοπόννησο, ακόμη και κόντρα σε υποψηφίους της Πειραιώς (Μεσσηνία, Αργολίδα).

■ Μετά τον πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ και τις άλλες δημοκρατικές δυνάμεις που ήταν μαζί του στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Μονή Βατοπαιδίου στο Αγιον Ορος, τώρα σειρά παίρνουν οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ. Μαθαίνω ότι τον γέροντα Εφραίμ συνάντησε χθες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής. Καράβια βγήκαν στη στεριά ή μου φαίνεται;

■ Χθες έγινε γνωστό ότι θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για τους βουλευτές της Ν.Δ., αν έρθει προς ψήφιση συμφωνία για τα Σκόπια. Νομίζω, παρέλκει. Οι βουλευτές μιας μεγάλης πατριωτικής παράταξης έχουν συνείδηση για να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, χωρίς να τους επιβάλλεται πειθαρχία. Αν ψήφισαν ελευθέρως για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια, δεν θα ψηφίσουν κατά μείζονα λόγο ελευθέρως εις το όνομα της Μακεδονίας;

■ Σχόλιο χθες στο περιστύλιο της Βουλής, μετά την καταδίκη Μαντέλη να πληρώσει την εξαγοράσιμη ποινή του σε 36 δόσεις: «Στην Ελλάδα, αν χρωστάς στην Εφορία και κάνεις διακανονισμό, είσαι υποχρεωμένος να εξοφλήσεις σε 12 δόσεις. Αν όμως έχεις εισπράξει μίζα από τη Siemens, δικαιούσαι κάτι καλύτερο: 36 δόσεις!»

■ Σε κλειστό δείπνο προς τιμήν του πρώην προέδρου της FED και πασίγνωστου γκουρού των αγορών Αλαν Γκρίνσπαν (φωτό αριστερά), στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης, που διοργανώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, παρεκάθησε και ο υποδιοικητής της ΤτΕ Γιάννης Μουρμούρας (φωτό δεξιά). Ο υποδιοικητής, μια και ήταν ομοτράπεζοι, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Γκρίνσπαν για «τις θετικές προοπτικές της μεταμνημονιακής Ελλάδας», καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις που κυοφορούνται στο ευρωσύστημα.

Κ.

Keywords
Τυχαία Θέματα