ΔΝΤ: Απειλεί να φύγει από το πρόγραμμα λόγω χρέους

ΔΝΤ: Απειλεί να φύγει από το πρόγραμμα λόγω χρέους15.05.2018Παρασκήνιο

Με αποχώρηση από το ελληνικό πρόγραμμα απειλεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αν περάσουν οι σκληροί όροι που θέτει η Γερμανία για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Σε συνεδρίαση του Washington

Group (υπό τον Πολ Τόμσεν), που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, οι επικεφαλής των δανειστών συζήτησαν το θέμα με τους εκπροσώπους Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας.

Η Γερμανία, για να αποδεχθεί ελάφρυνση χρέους, ζητά συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις και ειδικότερα να δημιουργηθεί ένα δεσμευτικό πλαίσιο, ώστε κάθε φορά που θα γίνεται περαιτέρω ελάφρυνση αυτή να περνά από έγκριση, συμπεριλαμβανομένου και του και γερμανικού Κοινοβουλίου.

Δεν πέρασαν

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ για τα ευρωπαϊκά προγράμματα Πολ Τόμσεν φέρεται ότι ξεκαθάρισε πως αυτοί οι όροι δεν είναι αποδεκτοί από το Ταμείο. Μάλιστα, ο κ. Τόμσεν προειδοποίησε ότι για να μετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να έχει επιτευχθεί μια συμφωνία μέχρι το επόμενο Eurogroup, που να ικανοποιεί και το ΔΝΤ. Αλλιώς, κατά τον κ. Τόμσεν, δεν θα υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος ώστε να ξεκινήσει το Ταμείο πρόγραμμα με την Ελλάδα.

Διαφαίνεται κατόπιν αυτών πως το ενδεχόμενο να μη μετέχει στο ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ίσως είναι πιο ορατό από ποτέ.

Μια τέτοια εξέλιξη θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην Ελλάδα. Και τούτο διότι το Ταμείο είναι ο μόνος «σύμμαχος» της Αθήνας που πιέζει προς την κατεύθυνση μείωσης του χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα