Εγιναν λιγότερο απαισιόδοξοι οι καταναλωτές για το μέλλον

Εγιναν λιγότερο απαισιόδοξοι οι καταναλωτές για το μέλλον15.04.2019Ρεπορτάζ

Σύμφωνα με το βαρόμετρο του ΕΒΕΘ, η κατάσταση είναι καλύτερη στους κλάδους κατασκευών και παροχής υπηρεσιών

Αποχωρεί η απαισιοδοξία των καταναλωτών και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο της 10ετίας, όπως αποκαλύπτει το βαρόμετρο του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την έρευνα, που παρουσιάστηκε

στο πολυσυνέδριο «Money Show», στη Θεσσαλονίκη, «απόλυτα σταθεροποιημένο», σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη μέτρηση (Σεπτέμβριος 2018), εμφανίζεται το κλίμα στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών του νομού, σε ελαφρά αρνητικό επίπεδο παραμένει ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών για το λιανεμπόριο, ενώ αισθητή είναι η μείωση της απαισιοδοξίας στον κλάδο των κατασκευών.

Αναλυτικότερα, το ισοζύγιο θετικών - αρνητικών εκτιμήσεων του Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών της Βιομηχανίας βρίσκεται στις +2 μονάδες στον νομό Θεσσαλονίκης (έναντι -2 τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο). Απόλυτα σταθεροποιημένο εμφανίζεται το κλίμα που καταγράφεται στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών στον νομό σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα, ενώ παρατηρούνται περαιτέρω σταθεροποιητικές τάσεις σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της απασχόλησης στον κλάδο.

Σε ελαφρά αρνητικό επίπεδο παραμένει ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για το Λιανικό Εμπόριο. Τέλος, παρουσιάζεται αισθητή μείωση της απαισιοδοξίας, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2018, στον κλάδο των κατασκευών, καθώς ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τις Κατασκευές στον νομό Θεσσαλονίκης ενισχύεται σημαντικά, παραμένοντας σε καλύτερο επίπεδο από τον αντίστοιχο εθνικό δείκτη.

Οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου κλήθηκαν να αξιολογήσουν ως προς τη σημαντικότητά του το φαινόμενο του παραεμπορίου και στη μεγάλη πλειονότητά τους (72%) θεωρούν ότι το παραεμπόριο είναι «πολύ σημαντικό» (50%) ή «αρκετά σημαντικό» (22%) πρόβλημα για την επιχείρησή τους. Αρνητικές εμφανίζονται οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου του νομού ως προς το άνοιγμα των καταστημάτων της πόλης κάποιες Κυριακές του έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι αναμένουν επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης του νοικοκυριού για τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με τον Μάρτιο του 2018 (από 44% σε 25%).

Η έρευνα για το «βαρόμετρο ΕΒΕΘ», που πραγματοποιείται δις ετησίως, διεξάγεται με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση των ερωτηματολογίων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.500 ερωτώμενων (800 επιχειρήσεων και 700 καταναλωτών).

Keywords
Τυχαία Θέματα