Θολό το τοπίο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών για επιχειρήσεις

Θολό το τοπίο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών για επιχειρήσεις15.04.2019Άρθρα

Το πολύ έως 48 αναμένονται οι δόσεις για τη ρύθμιση χρεών των επιχειρήσεων προς την Εφορία

Η βασική ρύθμιση για τις επιχειρήσεις θα ανέρχεται σε 24 δόσεις και θα φτάνει τις 48 εάν οι οφειλέτες πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, με βασικότερο όλων τη δυνατότητα αποπληρωμής της οφειλής. Δηλαδή εάν το εισόδημα του οφειλέτη επιτρέπει να ενταχθεί στη ρύθμιση. Εάν δεν είναι «βιώσιμος», θα εξαιρείται από τη ρύθμιση.

Σήμερα, με βάση την πάγια ρύθμισης της Εφορίας, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις και μπορούν να φτάσουν υπό εξαιρετικές προϋποθέσεις τις 24.

Προϋπόθεση

Απαραίτητη προϋπόθεση για να υπαχθεί κάποιος οφειλέτης της Εφορίας στη ρύθμιση θα είναι η εξόφληση των τρεχουσών φορολογικών οφειλών. Οι φορολογούμενοι δηλαδή δεν θα πρέπει να έχουν δημιουργήσει νέα χρέη από την αρχή της χρονιάς. Θα πρέπει να έχουν πληρώσει ή να έχουν ρυθμίσει με βάση την πάγια ρύθμιση τις τρέχουσες οφειλές (φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.).

Σήμερα περισσότεροι από τους μισούς οφειλέτες της Εφορίας ή για την ακρίβεια 2.200.000 φορολογούμενοι σε σύνολο 4.000.000 οφειλετών χρωστούν μικροποσά που δεν υπερβαίνουν τα 500 ευρώ. Αν προστεθούν και οι 1.545.000 φορολογούμενοι που έχουν φορολογικές οφειλές από 500 έως 10.000 ευρώ, τότε οι εννιά στους δέκα οφειλέτες έχουν αφήσει χρέη στην Εφορία που δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ και περιμένουν τη ρύθμιση των 120 δόσεων για να τα ρυθμίσουν και να γλιτώσουν από κατασχέσεις και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων.
Το 2018 το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση αυξήθηκε κατά 4,44 δισ. ευρώ, και διαμορφώθηκε στα 104,36 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα