Εφοδοι σε σπίτια και δεκάδες χτυπήματα συνδρομής στην Ελβετία

Εφοδοι σε σπίτια και δεκάδες χτυπήματα συνδρομής στην Ελβετία14.02.2018Παρασκήνιο

Για πιθανή εμπλοκή πολιτικών μιλούσε πριν από έναν χρόνο και η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελ. Ράικου

Το ένα κομμάτι μετά το άλλο έρχεται να συνθέσει τη μεγάλη εικόνα του παζλ του σκανδάλου της Novartis, καθώς οι πληροφορίες από δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι διαφαίνεται, σε πολλά σημεία που καταγράφονται στη δικογραφία, χρονική σύμπτωση υπουργικών αποφάσεων με τις

μαρτυρίες προστατευόμενων μαρτύρων για καταβολή μίζας.

Η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς ακολουθεί τον δρόμο του μαύρου χρήματος καθώς η έρευνά της για το σκέλος που αφορά το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος για πολιτικά και μη πρόσωπα είναι σε πλήρη εξέλιξη. Παράλληλα επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας» ότι οι αρμόδιες Αρχές έχουν στη διάθεσή τους μεγάλο όγκο ημερολογίων, σημειώσεων αλλά και ηλεκτρονικών αρχείων, τα οποία προέρχονται από εφόδους σε σπίτια και γραφεία προσώπων και εταιριών -μεταξύ των οποίων και η Novartis- που φέρεται ότι εμπλέκονται στη ροή του μαύρου χρήματος.

Στο στόχαστρο των εισαγγελέων βρίσκονται σύμβουλοι και συνεργάτες πολιτικών, εταιρίες τις οποίες οι αμερικανικές Αρχές έχουν εντοπίσει ως «οχήματα» ύποπτων πληρωμών αλλά και φυσικά πρόσωπα, όπως πρώην γενικοί γραμματείς και μετέχοντες στις επιτροπές που καθόριζαν τις τιμές των φαρμάκων. Δεκάδες αιτήματα δικαστικής συνδρομής έχουν υποβληθεί σε Ελβετία και Κύπρο προκειμένου να αποκαλυφθεί η ενδεχόμενη διαδρομή των «παράνομων πληρωμών».

Σημαντικά στοιχεία είχαν φτάσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς, ενώ ακόμη ήταν επικεφαλής η εισαγγελέας Ελένη Ράικου, η οποία, μάλιστα, στην επιστολή παραίτησής της τον Μάρτιο του 2017 κάνει λόγο για ενδεχόμενη εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση αλλά και δωροδοκίες με χρήματα που προέρχονταν από λογαριασμό της Novartis στην Ελβετία και πήγαιναν «σε λογαριασμούς νομικών προσώπων, τα οποία πιθανολογούνται ότι χρησίμευαν ως οχήματα προκειμένου να διοχετευθούν ως τους τελικούς αποδέκτες τους, προφανώς αξιωματούχους».

Oπως ανέφερε, «αυτό σήμανε αμέσως συναγερμό στην υπηρεσία μας, γιατί προμήνυε πιθανή ύπαρξη παρόμοιων εμβασμάτων και σε άλλους εμπλεκομένους, ενδεχομένως και πολιτικούς, δεδομένου ότι δεν έχει περιέλθει το σύνολο των αιτηθέντων στοιχείων στην υπηρεσία μας. Το συνολικό ποσό που κατευθύνθηκε στους παραπάνω ανέρχεται με τα μέχρι σήμερα στοιχεία περίπου σε 28.000.000 ευρώ».

Οι εισαγγελείς, σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητούν στοιχεία και διασταυρώνουν πληροφορίες που μπορεί να προέρχονται είτε από τη δικογραφία για το ΚΕΕΛΠΝΟ είτε από την έρευνα για τα αποκαλούμενα Panama Papers και άλλες λίστες φοροδιαφυγής.

Μαρία Ζαχαροπούλου

Keywords
Τυχαία Θέματα