Εμπλοκή σε 21.000 συντάξεις!

Εμπλοκή σε 21.000 συντάξεις!20.02.2018Οικονομία

Είναι με καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης και ο ΕΦΚΑ δεν μπορεί να λύσει τεχνικά προβλήματα ανάμεσα στα Ταμεία αναφοράς

Στον πάγο βρίσκονται πάνω από 21.000 συντάξεις που προέρχονται από το καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης, καθώς οι αιτούντες δεν καλύπτουν όλες τις προϋποθέσεις εξόδου και οι αρμόδιοι του ΕΦΚΑ δεν μπορούν να λύσουν τεχνικά προβλήματα ανάμεσα στα δύο πρώην Ταμεία ασφάλισής τους!

Οι ειδικοί

του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης δεν γνωρίζουν ακόμα (!) πώς θα γίνεται η μεταφορά της αίτησης συνταξιοδότησης από τον τελευταίο απονέμοντα φορέα (π.χ. ΟΑΕΕ) στον προηγούμενο (π.χ. ΙΚΑ), όταν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που ορίζει ο νόμος. Προ λειτουργίας ΕΦΚΑ, δηλαδή πριν από την 1η Ιανουαρίου 2017, εάν μια αίτηση απονομής σύνταξης προς τον ΟΑΕΕ για περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης δεν πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις, τότε ο οργανισμός την απέρριπτε και αυτόματα μεταφερόταν στον αμέσως προηγούμενο απονέμοντα φορέα (π.χ. ΙΚΑ ή Δημόσιο).

Τώρα κάτι τέτοιο πρακτικά δεν μπορεί να γίνει, καθώς όλα τα Ταμεία συσσωρεύτηκαν εντός του ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν υπάρξει τουλάχιστον δύο αναφορές σε ανάλογα διοικητικά συμβούλια του φορέα, χωρίς ωστόσο να έχει λυθεί το πρόβλημα. Εκτιμάται ότι πρέπει να ετοιμαστεί σχετικό έγγραφο που θα επιτρέπει τη μεταφορά των αιτήσεων συνταξιοδότησης από τη διεύθυνση ενός πρώην Ταμείου κύριας ασφάλισης σε κάποιο άλλο, όμως ακόμα κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί επίσημα.

Από το σύνολο των 21.000 αιτήσεων, οι περισσότερες, περίπου 16.000, αφορούν αιτήσεις που έχουν υποβάλει ασφαλισμένοι - ελεύθεροι επαγγελματίες του πρώην ΟΑΕΕ. Υπάρχουν ακόμα άλλες 5.000 αιτήσεις που έχουν προκύψει κυρίως από ασφαλισμένους - επιστήμονες του πρώην ΕΤΑΑ, αλλά και ασφαλισμένους - μισθωτούς του πρώην ΙΚΑ.

Προσδοκίες

Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται τροφοδοτεί νέες ασφαλιστικές προσδοκίες σε ασφαλισμένους των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν εντός των Ταμείων ή εκκρεμούν ενώπιον των δικαστηρίων. Ουσιαστικά, μία στις τρεις αιτήσεις συνταξιοδότησης ελεύθερων επαγγελματιών και μία στις τέσσερις αιτήσεις μισθωτών περιλαμβάνουν χρόνο διαδοχικής ασφάλισης και υποβλήθηκαν μετά τις 13/05/2016. Παρότι το ύψος των νέων συντάξεων με διαδοχική ασφάλιση θα είναι χαμηλότερο από ό,τι στο παρελθόν, τουλάχιστον κατά ένα 10%-15% (λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού τους), ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων θα μπορούν εκ νέου να διεκδικήσουν τη σύνταξή τους νωρίτερα από το 60ό έτος της ηλικίας τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα