Εκβιάζουν με τη δόση των 5,7 δισ. €!

Εκβιάζουν με τη δόση των 5,7 δισ. €!20.02.2018Παρασκήνιο

Τελεσίγραφο δύο εβδομάδων (από το Eurogroup) για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και Ελληνικό

Με τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ εκβιάζουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών την κυβέρνηση προκειμένου να απελευθερώσει πλήρως τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς (για χρέη προς το Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα) και να επιταχύνει την επένδυση στο Ελληνικό (αναμένεται σχετική απόφαση του ΣτΕ στα τέλη του μήνα).

Χθες το Eurogroup

έδωσε διορία δύο εβδομάδων (δηλαδή ως το επερχόμενο Euro Working Group) προκειμένου να έχουν υλοποιηθεί και τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, ενώ δεν πρόκειται να υπάρξει εκταμίευση δόσης ως τις 15 Μαρτίου (μέχρι δηλαδή να συνεδριάσει το Κοινοβούλιο της Γερμανίας), όπως άφησε να εννοηθεί ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

Εκθεση συμμόρφωσης που παρουσιάστηκε στο Εurogroup αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «οι ελληνικές Αρχές έχουν κάνει συγκεκριμένες προσπάθειες για να ολοκληρώσουν τα δύο εναπομείναντα προαπαιτούμενα, τα οποία έχουν να κάνουν με το Ελληνικό και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες».

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, μάλιστα, φαίνεται ότι πυροδότησαν και έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, ο κ. Ντράγκι είπε ότι ο τρόπος λειτουργίας των πλειστηριασμών πρέπει να είναι εύρυθμος και αποτελεσματικός ώστε να βρίσκεται στο πλαίσιο των στόχων του προγράμματος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκείνη τη στιγμή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «εξερράγη» λέγοντας ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ πρέπει να είναι πιο λεπτομερειακός και να πει τι ακριβώς εννοεί, π.χ. πόσοι πλειστηριασμοί την ημέρα, πόσα έσοδα θέλουν κ.λπ.

Αφορμή φαίνεται ότι στάθηκε η έκθεση συμμόρφωσης, που αναφέρει, ειδικά για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς: «Σημειώθηκε σταδιακή πρόοδος όσον αφορά την κοινοποίησή τους. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των πλειστηριασμών που διενεργήθηκαν είναι σχετικά περιορισμένος, δεδομένης της μετάβασης στο νέο σύστημα». Συγχρόνως, όπως σημειώνεται, «η γεωγραφική κάλυψη παραμένει επίσης μέτρια», γι' αυτό και «χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να εκτιμηθεί η πλήρης αποτελεσματικότητά των πλειστηριασμών, έτσι ώστε να δημιουργηθεί συνεχής και απρόσκοπτη ροή ηλεκτρονικών δημοπρασιών σε όλες τις διοικητικές περιφέρειες της Ελλάδας».

Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης η δόση θα διοχετευτεί σε τρία μέτωπα: 3,3 δισ. ευρώ για αποπληρωμή χρέους, 1,9 δισ. ευρώ για μαξιλάρι ρευστότητας και 1,5 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές, είπε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Πάντως οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν τη Δευτέρα στην Αθήνα για τις πρώτες συναντήσεις σχετικά με την τέταρτη αξιολόγηση, χωρίς να περιμένουν την τυπική ολοκλήρωση της τρίτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα