Δώρα (!) Μοσκοβισί στην κυβέρνηση

Δώρα (!) Μοσκοβισί στην κυβέρνηση04.07.2018Πρόσωπα

Ο επίτροπος κράτησε ανοιχτό το σενάριο για πάγωμα των περικοπών του 2019 στις συντάξεις αλλά και για φοροελαφρύνσεις

Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Για πρώτη φορά Ευρωπαίος αξιωματούχος άνοιξε χθες παράθυρο να αποφευχθεί η μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019 και να υπάρξουν ορισμένες φοροελαφρύνσεις, ανάλογα με τις αντοχές που θα φανεί να έχει το φθινόπωρο ο Κρατικός Προϋπολογισμός. Ο λόγος

για τον επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος με τις δηλώσεις του στην Αθήνα έτεινε χείρα βοηθείας προς την κυβέρνηση και έδωσε... γαλλικό άρωμα στην εγχώρια εκλογολογία. Μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο κ. Μοσκοβισί ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν υπάρχει περιθώριο να αναβληθεί ή να ακυρωθεί η μείωση των συντάξεων και στην απάντησή του άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά: «“Ρacta sunt servanda”, που σημαίνει ότι “οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται”. Ωστόσο, οι δεσμεύσεις δεν είναι ανελαστικές. Θα συζητήσουμε με την Ελλάδα πλέον ως μία χώρα της ευρωζώνης σε κανονικότητα επί του προσχεδίου του Προϋπολογισμού της, το οποίο οφείλει να είναι ισορροπημένο και να τηρεί τους δημοσιονομικούς στόχους. Ως εκ τούτου θα το συζητήσουμε στον καιρό του», δηλαδή τον Οκτώβριο.

Εξαγγελίες

Ανάλογη ευελιξία έδειξε ο Γάλλος επίτροπος και όταν ρωτήθηκε για τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί φοροελαφρύνσεων: «Είναι αναγκαιότητα να υπάρχει υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική, χωρίς όμως λιτότητα. Ολα πρέπει να συζητιούνται στον καιρό τους». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι θα επισκεφθεί ξανά τη χώρα μας (για ενδέκατη φορά μέσα σε έξι χρόνια, όπως σημείωσε) μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, όταν θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις στο πλαίσιο της οριστικοποίησης του Προϋπολογισμού του 2019. Ο κ. Μοσκοβισί δεν ήταν, όμως, διόλου ελαστικός στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Απέκλεισε τη μείωσή τους, λέγοντας ότι «η Ελλάδα έχει επιδείξει ιδιαίτερες δυνατότητες παραγωγής υπερπλεονασμάτων» και παρουσιάζει ανάπτυξη!

Κατά τα λοιπά, ο επίτροπος Οικονομικών αναγνώρισε ότι «οι Ελληνες έχουν περάσει πολλά και πολλοί υποφέρουν ακόμα, υπάρχει τεράστιο ζήτημα με τη μείωση των μισθών, των συντάξεων και την έξοδο των νέων στο εξωτερικό» και πρόσθεσε: «Γι' αυτό πρέπει να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο κοινωνικό μέλλον για την Ελλάδα». Τόνισε εκ νέου ότι η μεταμνημονιακή παρακολούθηση «δεν αποτελεί νέο Μνημόνιο και δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα», ενώ έστειλε στους επενδυτές το μήνυμα ότι «η Ελλάδα είναι ελκυστική για επενδύσεις». Ο κ. Μοσκοβισί δεν παρέλειψε να αναφερθεί με γαλατική ευγένεια στον κ. Τσακαλώτο, για τον οποίο είπε ότι «κέρδισε σιγά σιγά την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αυτά τα τρία χρόνια και η επίτευξη της συμφωνίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτόν». Ο υπουργός Οικονομικών ανταπέδωσε ευχαριστώντας τον Γάλλο επίτροπο «για τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραμάτισε μαζί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ».

Διαβάστε τη συνέχεια:

«Κεραυνοί» Χατζηδάκη για τις «θριαμβολογίες» του Μοσκοβισί

«Οι Ελληνες ξέρουν ότι η συνέχιση της λιτότητας είναι τέταρτο Μνημόνιο» τόνισε ο «γαλάζιος» αντιπρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα