Διπλή παράταση για δασικούς χάρτες

Διπλή παράταση για δασικούς χάρτες22.01.2019Οικονομία

Για υποβολή και εξέταση αντιρρήσεων

Διπλή παράταση για τις αντιρρήσεις κατά των δασικών χαρτών, με φόντο τα μεγάλα προβλήματα που έχουν αναδειχθεί κατά τη διάρκεια της ανάρτησης σε πολλές περιοχές της χώρας, ειδικά στα νησιά του Αιγαίου. Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, παρατείνεται μέχρι τις 29 Μαρτίου η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων για επτά περιφερειακές ενότητες, μεταξύ των οποίων και αρκετοί δήμοι της ανατολικής και της δυτικής Αττικής.

Στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνεται και η δεύτερη παράταση, που αφορά τη λειτουργία των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων. Πρόκειται για αντιρρήσεις που υποβλήθηκαν μέχρι και τις 25 Σεπτεμβρίου 2017 σε περιοχές στις οποίες έχουν ήδη μερικώς κυρωθεί οι δασικοί χάρτες. Η προθεσμία παρατείνεται για έξι μήνες, κίνηση που ουσιαστικά μαρτυρά τη σημαντική καθυστέρηση στην εξέταση των χιλιάδων αντιρρήσεων που υπέβαλαν οι πολίτες.

Στο Αιγαίο

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, λόγω των νέων διαδικασιών και των υφιστάμενων δομών της διοίκησης, υπάρχουν περιοχές στις οποίες δεν έχουν αρχίσει οι εργασίες των επιτροπών ή οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οσον αφορά τα νησιά του Αιγαίου, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου αναδείχθηκε το μέγεθος του ιδιοκτησιακού προβλήματος που έχει προκύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Κατά την Περιφέρεια, μετά την έκδοση του Π.Δ. 32/2016 δόθηκε εντολή στις Διευθύνσεις Δασών για τον χαρακτηρισμό των εκτάσεων με φρυγανική βλάστηση (θυμάρι, σπαράγγια κ.λπ.) ως δασικών, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες περιουσίες. Για την επίλυση του προβλήματος το υπουργείο Περιβάλλοντος θα συστήσει ειδική μόνιμη επιτροπή.

Β. Παπ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Διπλή,dipli