Δίνουν το μισό Αιγαίο στον Ερντογάν

Δίνουν το μισό Αιγαίο στον Ερντογάν21.03.2019Παρασκήνιο

Ο Κατρούγκαλος άνοιξε θέμα συνεκμετάλλευσης με την Τουρκία

«Εχετε κι εσείς δικαιώματα» είπε ο επικίνδυνος Ελληνας ΥΠΕΞ στο πρακτορείο Αναντολού

AΓΡΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ

Η Θέση μας: Συνδικαλιστές για τα μπάζα

Διαβάστε επίσης:

►Χάος με ξύλο και ύβρεις στη ΓΣΕΕ!►Απίστευτο βατερλό του Παππά στη Μακεδονία►«Ξέφραγο αμπέλι» ο Εβρος!►Η Ξένη Δημητρίου ζητεί διώξεις όσων αντιδρούν για τους μετανάστες►«Στον πάγο» 95.000
αιτήσεις για το επίδομα στέγασης!►Και απαράδεκτη διαταγή από την ΑΣΔΕΝ για τους πρόσφυγες►Βαριές σκιές στις εκλογές της Ιεραρχίας! Αλλαξε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Κερκόπορτα για Τουρκία στο Αιγαίο!

►«Υποβρύχιες» προκλήσεις από την Αγκυρα!

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος άνοιξε παράθυρο για συνδιαχείριση (!) των ενεργειακών κοιτασμάτων της ανατολικής Μεσογείου

Κερκόπορτα για την είσοδο της Τουρκίας στο Αιγαίο και στα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων ανοίγει (;) η ελληνική κυβέρνηση. Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου ότι βλέπει θετικά τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση της ανατολικής Μεσογείου είναι εθνικά επικίνδυνη, αφού στέλνει εσφαλμένα μηνύματα στην αντίπερα όχθη, τη στιγμή που η Αγκυρα προκαλεί, απειλεί και εκβιάζει για να αποκτήσει συνδιαχείριση στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ μέσω των Τουρκοκυπρίων.

Ερωτηθείς σχετικά σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu, λίγες ώρες πριν μεταβεί στην Αττάλεια (σ.σ.: σήμερα) και συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Εξωτερικών, στη γραμμή που χάραξε ο προκάτοχός του Νίκος Κοτζιάς, δήλωσε πως «ασφαλώς βλέπουμε θετικά τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση της ανατολικής Μεσογείου. Πώς μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία, η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο», δήλωση που συνιστά μια παραλλαγή του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» του Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Κατρούγκαλος, μάλιστα, δεν έμεινε εκεί. Εσπευσε να συμπληρώσει ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη δική της ΑΟΖ και αυτό δεν σημαίνει μονοπώλιο στην ανατολική Μεσόγειο», δηλώνοντας επίσης ότι στην Κύπρο έχει γίνει ένα κοινό ταμείο και για τις δύο πλευρές, στο οποίο θα κατατεθούν τα έσοδα από τις ενεργειακές πηγές.

Νέα προδοσία;
Και το ερώτημα που προκύπτει είναι τι ακριβώς θέλει να πει ο υπουργός Εξωτερικών. Λειαίνει το έδαφος για μία νέα εθνική προδοσία; Η δήλωσή του παραπέμπει σαφώς και ευθέως σε συνδιαχείριση και υπαναχώρηση έναντι των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του επικαλέστηκε και την επίσκεψη Τσίπρα στην Αγκυρα, όπου ο Ελληνας πρωθυπουργός ενώπιον του Ταγίπ Ερντογάν άνοιξε από το πουθενά θέμα υφαλοκρηπίδας.

Το γεγονός ότι ο Γ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε «αναφαίρετο» το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της στα 12 ναυτικά μίλια και μίλησε για καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, ξεκινώντας ήδη από τα δυτικά, δεν θεωρείται τυχαίο, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι η ελληνική κυβέρνηση, υπό τον εκβιασμό της αξιοποίησης των ενεργειακών κοιτασμάτων της, θα συνηγορήσει στο να αφήσει «παράθυρο» πρόσβασης σε αυτά της Τουρκίας.

Πρόκειται για μία άκρως επικίνδυνη πολιτική με κερδισμένη αποκλειστικά και μόνο την Αγκυρα, η οποία συνεχίζει να απειλεί διεκδικώντας χώρο μεταξύ της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της κυπριακής ΑΟΖ. Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), για τα οποία μίλησε και ο κ. Κατρούγκαλος, είναι κενό γράμμα από τη στιγμή που η Τουρκία αμφισβητεί καθημερινά και με μεγαλύτερη ένταση το status quo στο Αιγαίο.

Παρ’ όλα αυτά, η Αθήνα επιμένει να τείνει χείρα βοηθείας στην Αγκυρα, υποστηρίζοντας την ευρωπαϊκή προοπτική της και επιδιώκοντας την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, όταν η Τουρκία θέτει βέτο στη διατήρηση των κατοχικών στρατευμάτων και του καθεστώτος των εγγυήσεων, εγείροντας ακόμη πιο σοβαρά ερωτήματα για το πού το πάει η κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα